• Посилання скопійовано

Безоплатне проживання переселенців

Наш готель на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, вирішив надати безкоштовно кілька номерів для проживання біженцям із Криму та Донбасу. Які податкові наслідки такої благодійності? Як можна мінімізувати втрати? Ми надаємо номери безпосередньо фізособам-біженцям.

Оподаткування

ПДФО. Згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених ст. 165 ПКУ) у вигляді безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), вартість яких визначена за правилами звичайної ціни. У цьому випадку, на думку автора, звичайна ціна дорівнюватиме вартості послуг з проживання, яка встановлена для всіх інших гостей готелю. Тож безкоштовне надання місць для проживання у готелі буде для фізосіб додатковим благом та оподатковуватиметься ПДФО. Податковим агентом, який сплачуватиме ПДФО до бюджету, буде підприємство, що надає безкоштовні послуги. База для нарахування ПДФО визначається із застосуванням натурального коефіцієнта згідно з п. 164.5 ПКУ, бо це дохід у негрошовій формі. У формі №1ДФ1 він відображається з ознакою доходу «126» (для цього не забудьте отримати у фізособи її ІПН).

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міндоходів від 21.01.2014 р. №49.

Податок на прибуток. Відповідно до пп. 139.1.1 ПКУ, не включаються до складу витрат платника податку на прибуток витрати, не пов'язані з провадженням господарської діяльності, а зокрема й витрати на фінансування особистих потреб фізосіб, за винятком виплат, передбачених ст. 142 і 143 ПКУ, та в інших випадках, передбачених нормами р. ІІІ ПКУ. На практиці податківці під поняттям «фінансування особистих потреб фізичних осіб» розуміють саме додаткове благо, яке отримала фізособа. А отже, сума витрат (амортизація номера та обладнання в ньому, спожиті комунальні послуги при проживанні фізосіб), що їх зазнало підприємство при розміщенні переселенців, не потрапить до податкових витрат підприємства. Для виокремлення таких витрат потрібно зафіксувати собівартість послуг з проживання за кожним готельним номером (групою номерів).

Щодо ПДВ, то, оскільки база для нарахування ПЗ з ПДВ визначається з договірної вартості, яка в цьому разі дорівнює нулю, податкових зобов'язань тут не буде (див. п. 188.1 ПКУ). Врахуйте, що вхідний ПДВ, який потрапив до ПК, за товарами (роботами, послугами), які сформували собівартість послуг з розміщення в готельному номері, слід відкоригувати згідно з п. 198.5 ПКУ.

Варіанти мінімізації збитків

Варіант 1: допомога через благодійний фонд

Нині багато благодійних (неприбуткових) організацій надають різноманітну допомогу вимушеним переселенцям з Криму та Донбасу. Можна знайти організацію, яка займається розміщенням переселенців, надаючи їм компенсацію чи допомогу на винаймання приміщень для проживання. Згідно з договором про надання благодійної допомоги неприбутковій організації, готель надає грошову допомогу благодійній організації, а та виплачує її біженцям або ж компенсує їх проживання безпосередньо готелю. Згідно з пп. «а» пп. 138.10.6 ПКУ, до інших витрат звичайної діяльності включають кошти, вартість товарів, виконаних робіт, наданих послуг, добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до неприбуткових організацій, визначених у ст. 157 ПКУ, в розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

У нашій ситуації кошти отримає благодійна (неприбуткова) організація, яка й винайматиме номери для біженців або передаватиме ці суми їм безпосередньо. Тож до витрат можна віднести суму в розмірі до 4% від оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (рядок 07 декларації з прибутку1 за 2013 рік). Частина допомоги, яка перевищує цю межу, на жаль, не потрапить до податкових витрат.

Витрати у граничній сумі на благодійність за загальними правилами потраплять до інших податкових витрат. Їх відображають у звітному періоді, в якому вони були здійснені (п. 138.5 ПКУ).

Згідно з п. 138.2 ПКУ витрати включають до податкових витрат лише за наявності належного документального підтвердження. У разі перерахування коштів у вигляді допомоги це буде виписка з банку та платіжне доручення з певним призначенням платежу.

У декларації з податку на прибуток витрати на доброчинність потрібно відобразити в рядку 06.4, із заповненням рядка 06.4.1 додатка ІВ.

Як варіант, можна провести в готелі благодійну акцію — надання знижки (наприклад, у розмірі 60 — 80% від вартості номера класу «стандарт») на проживання біженцям із Криму та Донбасу (наприклад, для акції виділяють 10 номерів). Знижки надаватимуться як самим біженцям, так і благодійним організаціям, які винаймають номери для тимчасового розміщення біженців. Для підтвердження факту проживання саме біженців із Криму та Донбасу варто отримати від розміщених фізосіб копії сторінок паспорта, де зафіксовано відомості про місце проживання та ім'я особи. Ці правила розміщення та надання знижки варто зафіксувати в наказі керівника2.

1 Податкова декларація з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Міндоходів України від 30.12.2013 р. №872.

2 Про продаж товарів зі знижкою див. «ДК» №22/2014.

Щодо доходу і витрат при наданні номера за зниженою ціною. Тут слід пригадати, що згідно з пп. 135.4.1 ПКУ дохід від операційної діяльності (від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг) визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі, в т. ч. при зменшенні зобов'язань.

Тож, коли ми встановимо специфічну ціну для певних категорій громадян, ми все-таки у відповідній сумі отримуватимемо дохід незалежно від умов (ціни) розміщення інших осіб. А отже, в податковому обліку слід відображати дохід саме в такому розмірі, знижена ціна є договірною. У періоді надання номерів зі знижкою для проживання біженців витрати, які формують собівартість таких номерів, можна віднести до податкових витрат згідно з п. 138.4 ПКУ, адже є факт визнання доходу, хоч і зі знижкою.

І про ПДВ: базою для нарахування ПЗ з ПДВ є договірна вартість, а отже, ПДВ підприємству слід нарахувати на ціну зі знижкою, яка в цьому разі є базою для оподаткування (див. п. 188.1 ПКУ). А ПК з ПДВ за товарами (роботами, послугами), які формують собівартість послуги з розміщення в номері, залишається у платника ПДВ у повному розмірі.

Варіант 2: нецільова допомога

Згідно з пп. 170.7.3 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у т. ч. матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми, визначеної пп. 169.4.1 ПКУ (у 2014 г. — 1710 грн).

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника отримувач допомоги зобов'язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує 1710 грн.

Тож готель має право всім біженцям перед заселенням видати (за їхньою заявою) 1710 грн без оподаткування ПДФО. А вже відтак вони свої (ваші) кошти використають для винаймання у вас житла зі значною знижкою (див. варіант надання знижки вище). У формі №1ДФ податковий агент відображає такий дохід за ознакою доходу «169».

Цей варіант дозволить вам уникнути сплати ПДФО, ви також відобразите мінімальний дохід від здавання готельних номерів, і власне за вами залишиться право на витрати на утримання номерів у повній сумі. Але суми допомоги, що їх виплатять біженцям, не потраплять до податкових витрат: відповідної пільги в ПКУ, на жаль, немає.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру