• Посилання скопійовано

Суть справи

Борітеся — поборете!
На виконання рекомендацій експертів Європейської Комісії щодо удосконалення положень антикорупційного законодавства було прийнято Закон України від 13.05.2014 р. №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України» (далі — Закон №1261). Закон набрав чинності з 04.06.2014 р. Що нового він приніс?

Оподаткування страхового відшкодування
В УПК №325 спеціалісти Міндоходів України по-новому поглянули на питання оподаткування сум страхового відшкодування, які виплачуються банку-вигодонабувачу при настанні страхового випадку з предметом застави (автомобілем) та спрямовуються банком на погашення кредиту. Досі це питання було розтлумачене в УПК №701 (див. «ДК» №2/2014). Але часи змінилися, і попередню УПК уже скасовано (цим самим наказом, яким затверджено УПК №325). Спробуємо розставити свої акценти у цій темі.

Я не я і фірма не моя
Деякі керівники, щоби багато не пояснювати слідчим та не наштовхнути їх на активні слідчі дії, вважають за краще відмовлятися від власних підприємств, мовляв, зареєстрували юрособу за винагороду. У принципі, особливого негативу годі чекати. Але час минає, і суди вже не такі прихильні до таких «кмітливих» платників податків.

Безоплатне проживання переселенців
Наш готель на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, вирішив надати безкоштовно кілька номерів для проживання біженцям із Криму та Донбасу. Які податкові наслідки такої благодійності? Як можна мінімізувати втрати? Ми надаємо номери безпосередньо фізособам-біженцям.

Якщо «загубилася» переплата до бюджету
Підприємство змінило юридичну адресу та перейшло на облік з однієї ДПС до іншої. При цьому вийшло так, що документальна перевірка під час переходу не проводилася. Підприємство має деяку суму переплати з ЄСВ на дату переходу. Через місяць з'ясувалося, що дані про переплату з ЄСВ у ДПС за новим місцем обліку виявилися істотно меншими, ніж за даними обліку самого підприємства (і підприємство переконане, що помилки у даних його обліку немає). Як відновити сальдо за розрахунками з бюджетом за новим місцем обліку?

ОЗ на канікулах
Наше підприємство на сьогодні частково простоює, відповідно, частина обладнання не використовується. Якщо виробництво зупиняється на 3 — 4 місяці, чи слід проводити консервацію? Чи можна якось уникнути її та далі амортизувати такі ОЗ? Як у податковому обліку відображається консервація ОЗ?

Матдопомога фізособам: реальна економія
Сьогодні в Україні багато хто потребує допомоги, якщо не всі. Для когось важливими є добре слово і вияв турботи, а для декого кращою допомогою є матеріальна. Розгляньмо, як СГД може надати матеріальну допомогу різним фізособам та заощадити при цьому на податках.

Цивільно-правовий договір з кур'єром
У господарській діяльності може виникати потреба у разових послугах. Тоді недоцільно оформлювати трудові відносини з фізособою, а логічно укладати цивільно-правову угоду.

Охорона будівництва
Підприємство тимчасово зупинило будівництво виробничого приміщення. Для збереження майна та цілісності будівлі на території будмайданчика виставлено охорону, для чого залучено сторонню організацію. Як обліковувати витрати на таку охорону? Чи знайдуть вони місце в податкових витратах, чи у первісній вартості майбутньої будівлі?

Індивідуальні трудові спори та їх наслідки
Відносини у трудовому колективі — річ складна. І чим важче працюють працівники, тим важче втримати мир. Тож не дивно, що подекуди виникають спори, і не лише між працівниками, а й між працівником та роботодавцем. Як вирішуються ці спори за законом і які наслідки вони мають для сторін конфлікту, розглянемо далі.

Відпустка для молодого батька
Період народження дитини клопітний для всіх: і для породіллі, і для молодого батька. Велика частина клопотів, пов'язаних із малюком, лягає на плечі чоловіка. Тож для виконання своїх нових родинних обов'язків батько іноді повинен частково пожертвувати роботою. З'ясуймо, чи може чоловік у такій ситуації отримати певні поблажки та які він має права.

До змісту номеру