• Посилання скопійовано

Що нового

Міндоходів замінила Державна фіскальна служба

! Платникам податків

Кабінет Міністрів України створив Державну фіскальну службу як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України, реорганізувавши Міністерство доходів і зборів шляхом перетворення.

Водночас скасовано Постанову Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 р. №67 «Про ліквідацію Міністерства доходів і зборів».

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 р. №160 чинна з 06.06.2014 р.


Підписано Закон про мораторій на відчуження житла за кредити

! Громадянам і кредитним установам

В. о. Президента Олександр Турчинов підписав Закон «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Протягом дії мораторію:

1) не може бути примусово стягнуто (відчужено без згоди власника) майно, що вважається предметом застави відповідно до Закону про заставу або предметом іпотеки, якщо таке майно виступає як забезпечення зобов'язань громадянина України (позичальника) за споживчими кредитами, наданими йому кредитними організаціями — резидентами України в іноземній валюті за умови, що:

— таке нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об'єктом незавершеного будівництва нерухомого житлового майна, яке перебуває в іпотеці, за умови що в позичальника або майнового поручителя у власності немає іншого нерухомого житлового майна;

— загальна площа такого нерухомого житлового майна не перевищує 140 кв. метрів для квартири та 250 кв. метрів для житлового будинку;

2) не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) інше майно (майнові права), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, при недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмета застави (іпотеки);

3) кредитна установа не може уступити (продати, передати) заборгованість або борг на користь (у власність) іншої особи.

Закон України від 03.06.2014 р. №1304-VII чинний з 07.06.2014 р.


Благодійна допомога на лікування не оподатковується

! Платникам ПДФО

Міндоходів зазначило, що до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника за рахунок коштів благодійної організації, за наявності відповідних підтвердних документів.

Зокрема, такими підтвердними документами можуть бути:

1) документи, що підтверджують потребу фізичної особи — платника податку в лікуванні та медичному обслуговуванні (наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану ПП);

2) документи про надання послуг на лікування або медичне обслуговування, що ідентифікують постачальника послуг та ПП, якому вони надаються;

3) обсяги та вартість таких послуг: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші необхідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Ці кошти не підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Роз'яснення Міндоходів від 07.06.2014 р.


Звітуєте поштою — надішліть декларацію завчасно

! Малим підприємствам

Міндоходів нагадує, що платники податків, які належать до малих підприємств, можуть надсилати податкову звітність до органу доходів і зборів поштою. Таке відправлення здійснюється не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

На поштовому відправленні у нижній правій його частині відправник пише найменування одержувача та його адресу в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, найменування населеного пункту, району, області.

Найменування відправника та його адресу слід писати у лівій верхній частині поштового відправлення в порядку, передбаченому для написання адреси одержувача.

Поштовий індекс на листах пишеться стилізованими цифрами чорнилом або кульковою ручкою (за винятком червоного, жовтого та зеленого кольорів).

У верхній частині поштового відправлення відправник робить позначку «Звіт». При цьому платник податків заповнює бланк рекомендованого повідомлення про вручення на своє ім'я або на ім'я особи, якій належить надіслати повідомлення після вручення поштового відправлення адресатові. Також складає опис вкладення поштового відправлення у двох примірниках із зазначенням у ньому найменування одержувача та його адреси, поіменного переліку предметів, загальної вартості вкладення і підписує його.

Роз'яснення Міндоходів від 07.06.2014 р.


До уточнюючого розрахунку з ПДВ подають відповідні додатки

! Платникам ПДВ

Міндоходів повідомило, що в разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні подаватися додатки, до уточнюючого розрахунку мають бути долучені відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників.

Враховуючи викладене, виправляють помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість, до якого в разі заповнення даних у відповідних рядках подають додатки з відміткою «уточнюючий». Зазначені додатки містять вартісні показники, які відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку.

У разі якщо колонка 6 уточнюючого розрахунку у відповідних рядках, до яких повинні подаватися додатки, містить прочерки (при поданні звітності на паперових носіях) чи не заповнена (при поданні звітності в електронному вигляді), то додатки до таких рядків уточнюючого розрахунку платник податку не подає.

Роз'яснення Міндоходів від 12.06.2014 р.


За порушення граничного строку сплати податків — штраф

! Платникам податків

Міндоходів роз'яснило: якщо платник податків неправильно заповнив реквізити платіжних документів або спрямував кошти на неправильний код бюджетної класифікації, то кошти не надійдуть на рахунок відповідного району, а отже, не погаситься сума податкового зобов'язання платника податків.

Відповідальність за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа несе особа, яка оформила і подала цей документ до обслуговуючого банку.

Під час сплати платежів до бюджету зазначають найменування (повне або скорочене) установи, на ім'я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

Відповідний структурний підрозділ органу доходів і зборів за порушення граничного строку сплати податків складає та надсилає платнику податків податкове повідомлення-рішення за формою «Ш».

Лист Міндоходів від 24.01.2014 р. №1362/6/99-99-18-09-01-15


У разі розірвання договору страхування внески включаються до доходів роботодавця

! Роботодавцям

Міндоходів роз'яснило, що в разі дострокового розірвання договору довгострокового страхування життя до доходів роботодавця-страхувальника, який є платником податку на прибуток, включаються попередньо сплачені страхові внески, віднесені до витрат, із нарахуванням пені.

При цьому різниця між сумою внесених страхувальником страхових платежів та викупною сумою, що виплачується такому страхувальнику, підлягає включенню страховиком до складу його доходів від страхової діяльності, що підлягає оподаткуванню за ставкою 3%.

У податковій декларації з податку на доходи (прибуток) страховика нарахована сума податку на прибуток від страхової діяльності за ставкою 3% відображається у рядку 02 декларації.

Дохід від діяльності з виконання договорів із довгострокового страхування життя та пенсійного страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення (за ставкою 0 відсотків, довідково) відображається у рядку 22 декларації.

Лист Міндоходів від 02.04.2014 р. №5902/6/99-99-19-03-02-15


Уточнено порядок реалізації заарештованого майна через електронні торги

! Організаторам електронних торгів

Мін'юст вніс зміни до Тимчасового порядку реалізації заарештованого майна шляхом проведення електронних торгів. Змінами, зокрема, передбачено, що організатор електронних торгів зобов'язаний не пізніше ніж за 15 днів до початку проведення електронних торгів з реалізації предмета іпотеки опублікувати принаймні в двох місцевих (за місцем розташування предмета іпотеки) друкованих ЗМІ повідомлення про проведення електронних торгів.

У повідомленні зазначаються інформація про дату і час проведення електронних торгів, опис предмета іпотеки, що підлягає продажу, місце, де можна отримати додаткову інформацію про умови проведення електронних торгів, та інша необхідна інформація.

Не пізніше дня публікації повідомлення про проведення електронних торгів у ЗМІ організатор письмово повідомляє державного виконавця, іпотекодавця, іпотекодержателя та всіх осіб, які мають зареєстровані у встановленому законом порядку права та вимоги на предмет іпотеки, про день та час проведення електронних торгів та про початкову ціну продажу майна.

Наказ Мін'юсту від 06.06.2014 р. №896/5 чинний з 13.06.2014 р.


Уточнено перелік товарів, ввезення яких потребує забезпечення сплати митних платежів

! Суб'єктам ЗЕД

КМУ затвердив зміни, що вносяться до переліку товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюються за умови обов'язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.

До зазначеного переліку, зокрема, включено:

— метанол (метиловий спирт);

— причепи та напівпричепи типу причіпних будиночків вагою більш як 1600 кг для тимчасового проживання у кемпінгах або для автотуристів;

— скраплені (зріджені) гази (пропан, бутани, етилен, пропілен, бутилен і бутадієн, інші).

При цьому із переліку виключено:

— метанол технічний (метиловий спирт);

— причепи та напівпричепи типу причіпних будиночків понад 3500 кг для тимчасового проживання у кемпінгах або для автотуристів;

— скраплений газ (пропан або суміш пропану з бутаном).

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.06.2014 р. №174 чинна з 17.06.2014 р.


Податківці нагадали окремі нюанси спрощеної системи

! Платникам ЄП

Міністерство доходів і зборів розглянуло звернення з окремих питань оподаткування та повідомляє.

1. Щодо відступлення права вимоги платником єдиного податку

Платники єдиного податку повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари виключно в грошовій формі.

Тобто чинним законодавством не передбачено обмежень щодо відступлення права вимоги платниками єдиного податку, але розрахунки з кредиторами такі платники можуть здійснювати лише в грошовій формі.

2. Щодо скасування свідоцтва платника єдиного податку та анулювання такого свідоцтва

Анулювання реєстрації платника проводиться за рішенням контролюючого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення вимог ПКУ. У такому разі суб'єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Лист Міндоходів від 27.02.2014 р. №4167/5/99-99-17-02-02-10


Працевлаштування неповнолітніх та студентів: є нюанси

! Роботодавцям

Мінсоцполітики роз'яснило, що працівники, які не досягли 18 років, підлягають спеціальному обліку із зазначенням дати їх народження. Для цього на підприємствах у довільній формі ведеться Журнал обліку працівників, які не досягли 18 років.

Підприємство має право прийняти на роботу студента денної форми навчання й оформити йому трудову книжку.

Заповнення трудової книжки вперше провадиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше тижневого строку з дня прийняття на роботу.

Для студентів, які мають трудові книжки, навчальний заклад вносить записи про час навчання на денних відділеннях вищих навчальних закладів. Підставою для таких записів є накази навчального закладу про зарахування на навчання та про відрахування з числа студентів.

Якщо в період навчання студент не мав трудової книжки, запис до трудової книжки про період навчання (після закінчення навчального закладу) здійснюється за місцем роботи працівника-студента. Такий запис виконується окремим рядком із посиланням на дату та номер відповідних документів.

Стажування проводитися у вільний від навчання час і обмежується періодом до 6 місяців.

Запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки стажиста, яка в разі потреби оформляється згідно із законодавством.

Лист Мінсоцполітики від 04.09.2013 р. №697/021/106-13


Нацбанк про певні питання купівлі інвалюти

! Банкам

Нацбанк, розглядаючи порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих операцій купівлі іноземної валюти, повідомляє таке.

Незалежно від дати укладання договору на купівлю валюти, починаючи з 1 квітня 2014 року під час здійснення операції з купівлі інвалюти сплачується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Під час проведення банківських операцій основним критерієм, згідно з яким визначається необхідність сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування юридичною або фізичною особою, є факт купівлі інвалюти.

Під час проведення операції з купівлі-продажу інвалюти на умовах «своп» обидва банки, що є учасниками цієї операції, мають сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. При цьому один із банків-учасників сплачує збір під час купівлі ним інвалюти за першою операцією в рамках проведення валютного «свопу», а інший банк — під час здійснення купівлі інвалюти при виконанні другої (зворотної) операції;

Якщо уповноважений банк купує інвалюту на міжбанківському валютному ринку України з метою виконання зобов'язань перед платіжною організацією платіжної системи за операціями з використанням платіжних карток в інвалюті за межами України за поточними рахунками, що відкриті в нацвалюті, то платником збору виступає банк.

Лист Національного банку України від 15.05.2014 р. №29-113/23395


Публічно обіцяна винагорода — без ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ зазначив, що Законом про ЄСВ визначено: сума винагороди за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами є базою нарахування ЄСВ.

При цьому публічна обіцянка винагороди належить до недоговірних зобов'язань та є умовним одностороннім правочином, що містить елементи двох односторонніх правочинів, які мають зустрічний характер і повинні відповідати один одному, здійснення яких не означає укладення договору. Причому обіцянка винагороди не є офертою, а досягнення результату не є акцептом.

Від звичайного заробітку, премій та інших аналогічних виплат винагорода, передбачена публічною обіцянкою, відрізняється тим, що вона ґрунтується не на договірних відносинах, а встановлюється шляхом одностороннього волевиявлення та її розмір визначається не за домовленістю сторін, а в односторонньому порядку.

Таким чином, на суми, виплачені відповідно до публічної обіцянки винагороди, ЄСВ не нараховується.

Лист ПФУ від 22.09.2013 р. №12617/09-10

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру