• Посилання скопійовано

Щодо застосування дозвільних документів при митному оформленні товарів

Лист Міністерства доходів і зборів України від 08.05.2014 р. №10602/7/99-99-24-01-10-17

Щодо застосування дозвільних документів при митному оформленні товарів

Суттєво. Міндоходів надало роз'яснення щодо дозвільних документів на ввезення продуктів лову та харчової продукції з них, а також радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення.

! Імпортерам

Інформуємо, що 25 квітня 2014 р. у газеті «Голос України» опубліковано Закон України від 9 квітня 2014 р. №1193-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру». Цим Законом внесено зміни у тому числі до законів України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них», «Про радіочастотний ресурс України».

Відповідно до пункту 1 Прикінцевих положень цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім, зокрема:

— пункту 16 розділу I цього Закону, яким вносяться зміни до Закону України «Про радіочастотний ресурс України», що набирає чинності через три місяці з дня опублікування цього Закону;

— абзацу першого підпункту «а» (в частині викладення у новій редакції назви документа «Дозвіл на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення» в пункті «24» Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності) підпункту 2 пункту 36 розділу I цього Закону, які набирають чинності через три місяці з дня опублікування цього Закону.

1) Згідно зі змінами, які внесені до Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них», не подаються в обов'язковому порядку при митному оформленні продуктів лову та харчової продукції з них такі документи:

сертифікат відповідності чи свідоцтво про визнання іноземного сертифіката;

міжнародний санітарний сертифікат, що видається країною-експортером, або висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи;

декларація виробника;

підтвердження законності вилучення водних біоресурсів із середовища їх існування або аналогічний документ, підтверджений компетентним органом іноземної держави.

2) Згідно зі змінами, які будуть внесені до Закону України «Про радіочастотний ресурс» із набранням чинності пунктом 16 розділу I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру», пропуск радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються митними органами за наявності дозволу на ввезення з-за кордону такого типу радіоелектронних засобів або випромінювальних пристроїв та за наявності у суб'єкта господарювання, що здійснює їх ввезення з-за кордону, документа про підтвердження відповідності. Дозвіл видається Генеральним штабом Збройних сил України.

Дозвіл на ввезення радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення до внесення змін до Класифікатора документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.09.2012 р. №1011, зазначається у митній декларації за кодом 5022.

Крім того, згідно із зазначеними змінами, митне оформлення радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватися на території України у смугах радіочастот загального користування, здійснюватиметься за відсутності у Реєстрі радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до застосування та ввезення на територію України, такого типу радіоелектронних засобів чи випромінювальних пристроїв та за наявності у суб'єкта господарювання, що здійснює їх ввезення з-за кордону, документа про підтвердження відповідності.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, надаватиме безоплатно центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, доступ до Реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, заборонених до застосування та ввезення на територію України.

Заступник міністра доходів і зборів України В. НАУМЕНКО

До змісту номеру