• Посилання скопійовано

Що нового

НБУ продовжив обмеження на зняття грошей з гривневих депозитів і карток

! Банкам, фінансовим установам, фізособам, юрособам

Нацбанк продовжив дію низки заходів щодо діяльності банків та фінансових установ, що були передбачені Постановою від 29.04.2014 р. №245 «Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій». Отже, постановою установлено запровадити такі заходи щодо діяльності банків та фінансових установ:

1) дозволити резидентам погашати кредити, позики в інвалюті за договорами з нерезидентами, у тому числі в разі укладання додаткових угод до кредитних договорів, не раніше строку, передбаченого договорами.

2) за дорученням фізосіб за межі України здійснюються перекази інвалюти за поточними валютними неторговельними операціями: без підтвердних документів з поточного рахунка в іноземній валюті або без його відкриття — на суму, що в еквіваленті не перевищує 15000 гривень на місяць. Фізособи-нерезиденти здійснюють такі перекази на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів; з поточного рахунка в іноземній валюті — на суму, що в еквіваленті перевищує 15000 гривень, але не більш ніж 150000 гривень на місяць.

Фізичні особи — резиденти здійснюють такі перекази тільки на підставі підтвердних документів.

Крім того, уповноваженим банкам, які не дотримали вимог щодо порядку формування та зберігання обов'язкових резервів у відповідному звітному періоді резервування, дозволили здійснювати власні операції з купівлі інвалюти на міжбанківському валютному ринку України для повернення фізособам вкладів, коштів за ощадними сертифікатами, у тому числі процентів за вкладами, депозитами, ощадними сертифікатами, строк повернення яких настав.

Постанова Національного банку України від 30.05.2014 р. №328
чинна з 01.06.2014 р. та діє до 01.09.2014 р.


Змінено процедуру видачі дозвільних документів

! СГД

В. о. Президента підписав зміни до Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» щодо вдосконалення процедури видачі документів дозвільного характеру, оформлених центральними органами виконавчої влади.

Законом, зокрема, передбачено, що видачу (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) документів дозвільного характеру, оформлених вищезазначеними дозвільними органами, та реєстрацію декларацій здійснюють через дозвільний центр за принципом організаційної єдності.

Заява про одержання документа дозвільного характеру або декларація подаються суб'єктом господарювання в паперовій формі особисто, через уповноважену ним особу, надсилаються поштою або у випадках, передбачених законом, — в електронній формі.

Дозвільний орган протягом не більш як 10 робочих днів з дня одержання від держадміністратора заяви, документів, що додаються до неї, та копії опису, якщо інше не передбачено законом, оформляє відповідний документ або письмове повідомлення про відмову у видачі документа дозвільного характеру та передає протягом 1-го робочого дня державному адміністратору відповідні документи через представника такого дозвільного органу, надсилає поштою та/або в електронній формі.

Державний адміністратор не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від дозвільного органу відповідного документа дозвільного характеру повідомляє суб'єкту господарювання про час та місце видачі документа дозвільного характеру або письмової відмови у видачі документа.

Закон України від 13.05.2014 р. №1252-VII
набере чинності через 6 місяців з дня опублікування
(станом на 10.06.2014 р. не опублікований)


Затверджено Положення про відчуження боргового майна

! Банкам і їхнім боржникам

Нацбанк затвердив Положення про відчуження Національним банком України майна, набутого у власність у рахунок погашення боргу за кредитами, наданими банкам України. Положенням передбачено, що Нацбанк здійснює відчуження майна шляхом проведення аукціону або продажу юридичній чи фізичній особі.

На аукціоні відчужується будь-яке майно, а також право вимоги за кредитними договорами та забезпечення за ними.

Нацбанк здійснює продаж юридичній або фізичній особі майна:

— балансова вартість якого не перевищує 10000 грн, а також інших необоротних матеріальних активів, господарських матеріалів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, ринкова вартість яких, визначена суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства України, є меншою від суми витрат, необхідних для проведення аукціону;

— непроданого на аукціоні за результатами 3-х торгів;

— стосовно якого після опублікування оголошення про проведення аукціону є лише одна пропозиція від покупця.

Постанова Національного банку України від 16.04.2014 р. №218
набере чинності з дня опублікування (станом на 10.06.2014 р. не опублікована)


Біометричні закордонні паспорти видаватимуть з 2015 року: постанова КМУ

! Усім

Кабінет Міністрів постановив запровадити з 1 січня 2015 р. оформлення і видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм із застосуванням засобів Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування.

Для цього затверджено:

— зразок та технічний опис бланка паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм;

— Порядок оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення.

До запровадження оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм, зразок бланка якого затверджено цією постановою, паспорти оформлюють з використанням бланків попередніх зразків.

Документи, видані до набрання чинності цією постановою, будуть чинними протягом строку, на який їх було видано.

Постанова КМУ від 07.05.2014 р. №152
набере чинності з дня опублікування (станом на 10.06.2014 р. не опублікована)


Орендна плата за новими умовами сплачується з моменту внесення змін до договору

! Орендарям

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист щодо сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності у разі прийняття органом місцевого самоврядування рішення про її зміну і повідомляє.

Розмір орендної плати переглядається, зокрема, у разі зміни розмірів земельного податку, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством, та в інших випадках, передбачених Законом «Про оренду землі».

Змінюються умови договору оренди землі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Якщо рішенням місцевої ради змінено умови договору оренди землі та зобов'язано внести зміни до договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності (або переукласти договір оренди), то після внесення таких змін суб'єкт господарювання сплачуватиме орендну плату за земельні ділянки згідно з новими умовами — з моменту внесення змін до договору оренди.

Лист Міндоходів від 30.09.2013 р. №12217/6/99-95-25-50-09-15-01


Щорічна основна відпустка надається за основною посадою

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначило, що в разі виконання працівником робіт, що належать до різних посад, трудовий договір укладається за згодою сторін за посадою, яку визначено основною. Основною вважається посада з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами.

Отже, працівнику, якщо він одночасно обіймає дві посади і при цьому така робота не є роботою за сумісництвом, щорічна основна відпустка має надаватися за посадою, яка визначена роботодавцем основною.

Лист Мінсоцполітики від 04.11.2013 р. №515/13/133-13


Особливості адміністрування радіочастотного збору в 2014 році

! Користувачам радіочастотного ресурсу

Міндоходів нагадало, що при обчисленні податкових зобов'язань, які виникають з квітня 2014 року, платники радіочастотного збору застосовують ставки, визначені ст. 320 розділу ХV ПКУ (у редакції Закону №1166-VII).

Так, згідно зі змінами, користувачі радіочастотного ресурсу у разі наявності сукупності виданих дозвільних документів на користування радіочастотним ресурсом, що належать окремому користувачу, для яких ширина смуги радіочастот не перевищує 30 МГц (15 х 2) у кожному регіоні окремо, застосовують понижувальний коефіцієнт 0,75.

Лист Міндоходів від 27.05.2014 р. №12217/7/99-99-15-04-0217


Покарання за корупційні правопорушення посилено: закон є чинним

! Усім

4 червня частково набрав чинності Закон №1261-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України».

Зокрема, відтепер за подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, передбаченій Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», штрафуватимуть на суму 2550 — 5100 грн (від 150 до 300 н. м. д. г.).

Крім того, встановлено більш жорсткі види покарання за корупційні правопорушення для юридичних осіб.

Суд застосовує штраф виходячи з двократного розміру незаконно одержаної неправомірної вигоди. У разі коли неправомірну вигоду не було одержано або її розмір неможливо обчислити, суд, залежно від ступеня тяжкості злочину, вчиненого уповноваженою особою юрособи, застосовує штраф у таких розмірах:

— за злочин невеликої тяжкості — 5 — 10 тис. н. м. д. г.;

— за злочин середньої тяжкості — 10 — 20 тис. н. м. д. г.;

— за тяжкий злочин — 20 — 50 тис. н. м. д. г.;

— за особливо тяжкий злочин — 50 — 75 тис. н. м. д. г.

При цьому з огляду на майнове становище юрособи суд може застосувати штраф із розстроченням виплати певними частинами строком до трьох років.

Також посилено відповідальність за підкуп посадових осіб. Тепер такі діяння караються:

— штрафом від 100 до 250 н. м. д. г. (1700 — 4250 грн);

— або громадськими роботами строком до ста годин;

— або виправними роботами строком до одного року;

— або обмеженням волі строком до двох років;

— або позбавленням волі на той самий строк, із спеціальною конфіскацією.

За повторне правопорушення або за попередньою змовою групою осіб передбачено штраф від 250 до 500 н. м. д. г. (4250 — 8500 грн).

Особа, яка пропонувала, обіцяла або надала неправомірну вигоду, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо стосовно неї були вчинені дії щодо вимагання неправомірної вигоди і після цього вона добровільно заявила про те, що сталося.

Закон України від 13.05.2014 р. №1261-VII чинний з 04.06.2014 р.


Гудвіл у фінзвітності: відображаємо правильно

! Підприємствам

Згідно з додатком 3 до НП(С)БО 1, гудвіл зазначається у рядку 1050 балансу підприємства. Відповідно до форми балансу, наведеної в додатку 2 до цього самого стандарту, в рядку 1055 відображається гудвіл при консолідації. Чим же відрізняються показники цих рядків? В якому саме рядку балансу слід зазначати показник гудвілу — 1055 чи 1050?

Мінфін роз'яснив, що гудвіл — це перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань на дату придбання.

Сума перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних ідентифікованих активів, зобов'язань і непередбачених зобов'язань на дату придбання, яка визначається відповідно до П(С)БО 19, яке застосовують підприємства, організації та інші юридичні особи всіх форм власності (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності), відображається в Балансі (звіті про фінансове становище) (форма №1) підприємства в додатковій статті «Гудвіл» (рядок 1050).

Згідно з НП(С)БО 2, вартість гудвілу, що виникає при консолідації фінансової звітності материнського підприємства і фінансової звітності дочірніх підприємств, відображається в консолідованому балансі (звіті про фінансове становище) (форма №1-к) у рядку 1055 «Гудвіл при консолідації».

Лист Мінфіну від 23.09.2013 р. №31-08410-07-27/27851


У положенні про накладення ФГВФО адмінштрафів є зміни

! Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив зміни до Положення про порядок накладення Фондом гарантування вкладів фізичних осіб адміністративних штрафів.

Так, з Положення вилучено норму, якою передбачено, що протокол про вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з протидією тимчасовій адміністрації та ліквідації та порушенням законодавства у сфері гарантування вкладів фізосіб, нормативно-правових актів Фонду, має бути складений не пізніше 15 робочих днів з дати виявлення порушення.

Рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб від 28.04.2014 р. №32
набере чинності з дня опублікування (станом на 10.06.2014 р. не опубліковане)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру