• Посилання скопійовано

Щодо застосування вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» (витяг)

Лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 07.05.2014 р.

Щодо застосування вимог Закону України «Про здійснення державних закупівель» (витяг)

Суттєво. Мінекономрозвитку надало рекомендації щодо оприлюднення інформації про держзакупівлі та річного плану закупівель, а також щодо звіту про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг та внесення змін до нього.

! Суб'єктам держзакупівель

<...>

Щодо оприлюднення інформації про закупівлі

У зв'язку з набранням чинності 20.04.2014 р. Законом України «Про здійснення державних закупівель» (далі — Закон) на численні звернення суб'єктів сфери державних закупівель щодо застосування вимог Закону Мінекономрозвитку повідомляє.

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 8 Закону однією з основних функцій Уповноваженого органу є розроблення та затвердження порядку розміщення інформації, що підлягає оприлюдненню на веб-порталі Уповноваженого органу, та форм документів у сфері державних закупівель, зокрема повідомлення про внесення змін до договору і звіту про виконання договору про закупівлю.

Тому до приведення Мінекономрозвитку нормативно-правових актів у відповідність до Закону та прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень Закону при поданні замовниками інформації, яка відповідно до статті 10 Закону підлягає оприлюдненню на веб-порталі Уповноваженого органу (офіційний загальнодержавний веб-портал «Державні закупівлі» за адресою в мережі Internet www.tender.me.gov.ua) (далі — веб-портал), рекомендуємо:

при заповненні інформації про проведення таких процедур закупівель, як відкриті торги, двоступеневі торги, попередня кваліфікація учасників, запит цінових пропозицій, використовувати форми документів, затверджені Наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. №922 «Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель»;

у разі застосування переговорної процедури закупівлі використовувати форми інформації про застосування процедури закупівлі в одного учасника, обґрунтування застосування процедури закупівлі в одного учасника; інформації про результати проведення процедури закупівлі в одного учасника та повідомлення про відміну процедури закупівлі в одного учасника, затверджені наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. №922, зазначаючи у пункті «Додаткова інформація» про застосування переговорної процедури закупівель відповідно до Закону.

Інформація, яка підлягає оприлюдненню, безоплатно подається на веб-портал в електронному вигляді через автоматизоване робоче місце замовника, доступ до якого надається після безоплатної реєстрації замовника на веб-порталі. Зміст інформації для оприлюднення, яка була подана в електронному вигляді через автоматизоване робоче місце замовника не в формі електронних документів відповідно до законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» і «Про електронний цифровий підпис», підтверджується у письмовій формі.

Інформація, подана замовниками для оприлюднення, розміщуватиметься на веб-порталі протягом трьох робочих днів з моменту її подання. З метою забезпечення обробки інформації її приймання здійснюватиметься Державним підприємством «Зовнішторгвидав України» до 14:00 щоденно (крім вихідних днів).

При цьому відповідно до пункту другого розділу XI «Прикінцеві положення» Закону до приведення законодавства України у відповідність до цього Закону закони та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить Закону.

Ураховуючи викладене, оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору та звіту про виконання договору про закупівлю замовниками здійснюватиметься після набрання чинності наказом Мінекономрозвитку, яким будуть затверджені форми документів у сфері державних закупівель.

Щодо оприлюднення річного плану закупівель

Відповідно до частини другої статті 4 Закону річний план, зміни до нього обов'язково безоплатно оприлюднюються на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель (загальнодержавному веб-порталі «Державні закупівлі» за адресою в мережі Internet www.tender.me.gov.ua) протягом п'яти робочих днів з дня затвердження річного плану або змін до нього.

Замовники не зобов'язані надсилати річний план та зміни до нього до Уповноваженого органу.

При цьому звертаємо увагу замовників, що:

Закон застосовується до всіх замовників та закупівель за умови, що вартість предмета закупівлі (без урахування податку на додану вартість), товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а робіт — 1 мільйон гривень (частина перша статті 2 Закону);

процедура запиту цінових пропозицій застосовується щодо товарів і послуг, для яких постійно діє ринок, за умови що їх вартість не перевищує 300 тисяч гривень (частина перша статті 35 Закону);

дія Закону України «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» поширюється на закупівлі замовниками товарів, робіт і послуг для здійснення ними діяльності у сферах, визначених статтею 2 цього Закону, які повністю або частково здійснюються за рахунок бюджетних коштів за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тисяч гривень, а робіт — дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень; здійснюються за рахунок власних коштів за умови, що вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 1 мільйон гривень, а робіт — 5 мільйонів гривень (частина третя статті 2 зазначеного Закону).

Щодо звіту про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг та внесення змін до нього

Підпунктом другим пункту 4 розділу XI «Прикінцеві положення» Закону внесено зміни до статей 75, 77 — 79 Господарського кодексу України, відповідно до яких передбачається необхідність оприлюднення на веб-порталі звіту про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств та інформації про зміну його істотних умов не пізніше ніж через сім днів з дня укладення договору про закупівлю або внесення змін до нього державними підприємствами, їх дочірніми підприємствами, а також підприємствами, господарськими товариствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить державним підприємствам, об'єднаннями таких підприємств; казенними комерційними підприємствами, їх дочірніми підприємствами, а також підприємствами, господарськими товариствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить казенним комерційним підприємствам; комунальними унітарними підприємствами, їх дочірніми підприємствами, а також підприємствами, господарськими товариствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить комунальним підприємствам; господарськими товариствами, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відсотків, їх дочірніми підприємствами, а також підприємствами, господарськими товариствами, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить господарським товариствам, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відсотків, у разі здійснення такими суб'єктами господарювання, які не є замовниками у розумінні Закону, закупівель та за умови, що вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує межі, визначені частиною першою статті 2 Закону.

Тому суб'єкти господарювання, визначені у частині першій статті 75, частині другій статті 77, частині дев'ятій статті 78 та частині п'ятій статті 79 Господарського кодексу України, оприлюднюють на веб-порталі звіт про укладення договору про закупівлю товарів, робіт і послуг за кошти підприємств та інформацію про зміну його істотних умов у порядку розміщення інформації, встановленому Уповноваженим органом.

Водночас статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

Разом з цим відповідно до Рішення Конституційного Суду України від 09.02.99 р. №1-рп/99 надання зворотної дії в часі нормативно-правовим актам може бути передбачено шляхом прямої вказівки про це в законі або в іншому нормативно-правовому акті.

Ураховуючи, що такої вказівки в зазначеному Законі немає, його дія не поширюється на правовідносини суб'єктів, які виникли до 20.04.2014 р.

Заступник директора Департаменту державних закупівель та державного замовлення Л. ДУДНИК

До змісту номеру