• Посилання скопійовано

Щодо заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (витяг)

Лист Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів від 24.02.2014 р. №1138-2-5/8

Щодо заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (витяг)

Суттєво. Держспоживінспекція роз'яснила права контролюючих органів у сфері захисту прав споживачів.

! СГ

<...> Пунктом 2 статті 5 [Закону України від 05.04.2007 р. №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»] визначено, що орган державного нагляду (контролю) визначає у віднесеній до його відання сфері критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності.

Зважаючи на значення прийнятного ризику, всі суб'єкти господарювання, які підлягають нагляду (контролю), належать до одного з трьох ступенів ризику: високого, середнього та незначного.

Залежно від ступеня ризику органом державного нагляду (контролю) визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю).

Критерії, за якими оцінюються ступінь ризику від здійснення господарської діяльності та періодичність проведення планових заходів, затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням органу державного нагляду (контролю).

Своєю чергою, Закон України «Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» (далі — Закон) визначає особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Відповідно до частини першої статті 3 Закону органи захисту прав споживачів проводять позапланові перевірки за скаргами споживачів.

Частиною третьою статті 3 Закону встановлено заборону органам державного нагляду (контролю), їх посадовим особам здійснювати щодо фізичних осіб — підприємців і юридичних осіб заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, що не передбачені цим Законом.

При цьому слід мати на увазі, що відповідно до статті 2 вищезгаданого Закону його дія поширюється на фізичних осіб — підприємців, не зареєстрованих платниками податку на додану вартість, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення податку на додану вартість до складу єдиного податку, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Перший заступник голови В. ВІЛЬЧИНСЬКИЙ

До змісту номеру