• Посилання скопійовано

Щодо можливості використання спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (витяг)

Лист Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів від 24.02.2014 р. №1133-2-4/8

Щодо можливості використання спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (витяг)

Суттєво. Споживач має право на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків.

! Підприємствам сфери торгівлі та послуг

<...>

Відповідно до п. 21 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. №833, суб'єкт господарювання зобов'язаний забезпечити можливість використання спеціальних платіжних засобів під час здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) відповідно до законодавства.

Згідно з ч. 2 ст. 17 Закону України «Про захист прав споживачів» (далі — Закон) споживач має право на вільний вибір товарів і послуг у зручний для нього час і на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи та обов'язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, установлених законодавством України.

За недотримання зазначених вище норм законодавства до суб'єкта господарювання застосовуються: адміністративно-господарська санкція у розмірі 8500,00 грн, як установлено ст. 23 Закону; а також адміністративний штраф у розмірі від 17 до 170 грн, у разі повторного здійснення — від 85 до 429 грн, згідно зі ст. 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП).

Слід зазначити, що розгляд справ про порушення статті 163-15 КУпАП, яка згадується у Вашому листі, не належить до компетенції Держспоживінспекції України.

Додатково інформуємо, що питання щодо притягнення до відповідальності суб'єктів господарювання, у разі якщо платіжні термінали не працюють у зв'язку з технічними проблемами, не врегульоване чинним законодавством України.

Перший заступник голови В. ВІЛЬЧИНСЬКИЙ

До змісту номеру