• Посилання скопійовано

Суть справи

Новий порядок припинення ФОП
Новоприйнятий Закон №1258 надає фізособам право негайно припинити свою реєстрацію як ФОП, усуваючи всі перешкоди, що були досі (перевірки, врегулювання боргів тощо). Усі процедури перевірок та врегулювання боргів фізособи, пов'язаних з її підприємницькою діяльністю, здійснюватимуть після припинення ФОП. Така ситуація є природною та загальноприйнятою у світі.

Правові зміни в інтересах інвесторів
З метою зближення з ЄС і створення в Україні сприятливого правового клімату, насамперед для західних інвесторів, ВРУ прийняла Закон України від 13.05.2014 р. №1255-VII (далі — Закон №1255, див. «ДК» №24/2014). Цей закон набрав чинності з 01.06.2014 р. Які зміни він принесе?

Нотаріальне засвідчення стало простішим
Метою Закону України від 13.05.2014 р. №1253-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах» (далі — Закон №1253, див. «ДК» №24/2014) було вдосконалення вимог чинного законодавства щодо скорочення переліку нотаріальних дій, мінімізації витрат споживачів нотаріальних послуг та доступу до таких послуг усіх верств населення.

Як подовжити 90-денний строк розрахунків
Багато українських компаній імпортують промислове обладнання з виробничою метою та, відповідно, супутні послуги. Нерезиденти — виробники обладнання часто вимагають передоплати за товар, інколи в повному обсязі. Якщо виробництво та постачання обладнання потребує певного часу, можливою є ситуація, коли постачання обладнання триватиме довше, ніж 90 днів. Чи будуть штрафні санкції, якщо прострочення постачання обладнання становитиме всього 10 днів? Як вийти з такої ситуації?

Виплати відрядженому в ф. №1ДФ
Чи потрібно у звіті за формою №1ДФ відображати виплачені компенсації витрат, понесених працівником під час відрядження?

Хто не працює, той не існує?
Наше підприємство було збитковим у 2010 — 2011 рр., а протягом 2012 — 2014 рр. декларує майже повну відсутність діяльності (подає нульові декларації з податку на прибуток та ПДВ). Орган Міндоходів подає позов до суду про припинення підприємства на підставі ч. 2 ст. 38 Закону про держреєстрацію. Якими аргументами ми можемо скористатися для свого захисту?

Простій підприємства: мінімізуємо витрати
У зв'язку зі складним економічним становищем та через відсутність замовлень на нашу продукцію наше підприємство простоює. Попри всю складність ситуації, ми все-таки виплачуємо працівникам зарплату, щоб зберегти кваліфікованих працівників. При цьому відправляти їх у відпустку за власний рахунок керівництво не хоче, щоби працівники не почали звільнятися. Як у цій ситуації мінімізувати витрати підприємства на оплату праці?

Відпустки — нестандартні випадки
Однією з гарантій, установлених трудовим законодавством, є право на відпочинок. Пропонуємо з'ясувати, які особливості надання щорічних основних відпусток у нестандартних ситуаціях.

Облік поворотної тари
Якщо товар поставляється в будь-якій тарі (ящики, бочки, контейнери тощо), виникає необхідність окремого обліку такої тари. Про особливості договірних відносин щодо тари та її обліку піде мова в цій статті.

Благодійна допомога: податковий облік
У зв'язку з подіями останніх місяців в Україні дедалі більшого розмаху набуває благодійний рух. Часто СГД виявляють бажання якимось чином надати допомогу тим, хто цього потребує, — потерпілим, біженцям і т. д. Як оподатковується благодійна допомога, надана СГД фізособам та неприбутковим організаціям, розглянемо в статті.

Крадіжка товару
За кримінальною схемою у нас викрадено товари. Тобто ми відвантажили товар фірмі-покупцю через автоперевізника (підприємство на ЄП). Як потім з'ясувалося, перевізник був фіктивний і після завантаження товару в автомобіль зник разом із товаром. Фактично товару покупець так і не отримав (і право власності на товар до покупця не перейшло). Як діяти в такій ситуації власнику товару і чи слід визнавати дохід та ПЗ з ПДВ?

До змісту номеру