• Посилання скопійовано

Виплати відрядженому в ф. №1ДФ

Чи потрібно у звіті за формою №1ДФ відображати виплачені компенсації витрат, понесених працівником під час відрядження?

Згідно з пп. 168.1.1 ПКУ, з огляду на пп. 168.2.2, юрособи та самозайняті особи є податковими агентами з ПДФО у випадках виплати своїм працівникам доходів. А згідно з пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент з ПДФО, незалежно від форми нарахування, виплати, надання доходу (у грошовій або негрошовій формі), зобов'язаний нарахувати, утримати і сплатити ПДФО до бюджету від імені та за рахунок фізособи, з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам і нести відповідальність за порушення його норм у порядку, встановленому ПКУ.

Проте ПКУ не містить чіткого переліку доходів, які обов'язково потрібно відображати у звіті за формою №1ДФ1. При цьому:

— відповідно до пп. 165.1.11 ПКУ, до загального місячного (оподатковуваного ПДФО) доходу фізособи не включаються кошти, отримані на відрядження чи під звіт, розраховані згідно з п. 170.9 ПКУ та р. ІІІ ПКУ (тобто ті суми, які, у тому числі згідно з пп. 140.1.7 ПКУ, можна відносити до складу витрат на відрядження). До них же відносяться і суми відшкодування працедавцем витрат на відрядження, понесених працівником із власних коштів;

— відповідно до пп. 140.1.7 ПКУ, при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток враховуються витрати на відрядження фізосіб, що перебувають у трудових відносинах з платником податку на прибуток, у тому числі в межах фактичних витрат відряджених осіб на сплату вартості житла за місцем відрядження та на проїзд (провезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і по місцю відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті).

Проте з 01.01.2014 р., як свідчить нова редакція опису ознаки 1182, за нею відображають саме надміру витрачені кошти на відрядження або під звіт.

1 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, і сум утриманого з них податку (форма №1ДФ), затверджений наказом Міндоходів України від 21.02.2014 р. №49.

2 У додатку до порядку складання звіту за формою №1ДФ, затвердженому наказом Міндоходів України від 21.01.2014 р. №49.

Нагадаємо, що до надміру витрачених коштів на відрядження або під звіт належать суми коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки, розмір яких обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ. Згідно з пп. 170.9.1 ПКУ, на цей розмір, зокрема, впливають:

а) при відрядженні — суми, що перевищують суму витрат платника податку на таке відрядження, розраховану згідно з розділом ІІІ цього Кодексу;

б) при видачі коштів під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок особи, що їх видала, — сума, що перевищує суму фактичних витрат платника податку на виконання таких дій.

До суми перевищення не включаються та не оподатковуються документально підтверджені витрати, здійснені за рахунок готівкових чи безготівкових коштів, наданих платнику податку під звіт роботодавцем на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг та відпочинку, придбання та розповсюдження подарунків, у межах граничного розміру таких витрат, передбаченого у розділі ІІІ ПКУ, що здійснені таким платником та/або іншими особами з рекламною метою.

Отже, на думку автора, починаючи з І кварталу 2014 року податкові агенти суми виплат на відрядження, які не є надміру витраченими та не оподатковуються ПДФО, у звіті за формою №1ДФ не відображають. Але при поданні уточнених звітів за формою №1ДФ за звітні періоди з 01.01.2011 р. до 31.12.2013 р. доходи відображають за ознаками, що діяли в редакції наказу ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру