• Посилання скопійовано

Нотаріальне засвідчення стало простішим

Метою Закону України від 13.05.2014 р. №1253-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і виписок з них та справжності підпису на документах» (далі — Закон №1253, див. «ДК» №24/2014) було вдосконалення вимог чинного законодавства щодо скорочення переліку нотаріальних дій, мінімізації витрат споживачів нотаріальних послуг та доступу до таких послуг усіх верств населення.

Цим законом внесено зміни до деяких законодавчих актів України, якими регулюються різноманітні питання бізнесу, суспільного та приватного життя. Із цих змін найактуальнішими для наших читачів є зміни, що стосуються спрощення порядку ведення бізнесу, у т. ч. ліцензування та реєстрації трудових договорів між фізичними особами. Закон №1253 набирає чинності через 60 днів з дня його опублікування. Закон №1253 офіційно опублікований у «Голосі України» від 07.06.2014 р., а отже, набирає чинності з 06.08.2014 р.

Спрощення порядку реєстрації трудових договорів

Законом №1253 внесено зміни до ст. 24-1 КЗпП. Ці зміни стосуються всіх фізосіб-роботодавців, незалежно від наявності чи відсутності статусу самозайнятої особи (у т. ч. приватного підприємця). До внесення змін цією статтею було визначено, що фізична особа, яка наймає працівника, реєструє такий трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання. Якщо фізособа не може це зробити особисто, вона могла уповноважити свого представника за допомогою нотаріального доручення.

Порядок реєстрації трудових договорів у службі зайнятості регламентовано Порядком №2601, у п. 3 якого зазначено, що у разі реєстрації трудового договору особою, уповноваженою нотаріальним дорученням фізособою, така особа повинна подати оригінал та належним чином засвідчену копію нотаріального доручення. Тобто до центру зайнятості слід було нести не лише саме доручення, а ще й його нотаріально засвідчену копію. Мало того, на практиці спеціалісти служби зайнятості вимагали, щоб у дорученні було конкретно зазначено: довірена особа має право подавати документи на реєстрацію трудових договорів до центру зайнятості, а не просто має право представляти інтереси довірителя у державних установах. Усе це спричиняло додаткові витрати на нотаріальні послуги та додаткові витрати часу.

1 Порядок реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, затверджений наказом Мінсоцполітики від 08.06.2001 р. №260.

Нова редакція статті 24-1 КЗпП передбачає, що замість нотаріального доручення буде використовуватися довіреність, яка не потребує нотаріального засвідчення. Також не потрібна буде і копія довіреності, бо сама довіреність залишиться у службі зайнятості. Слід очікувати, що відповідні зміни найближчим часом буде внесено і до Порядку №260.

Спрощення ліцензування в алкотютюновій сфері

До Закону України від 19.12.95 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (далі — Закон №481) внесено зміни, якими спрощено процедури отримання ліцензій. Тепер до органу ліцензування для отримання ліцензій на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, на право експорту та імпорту, на оптову та роздрібну торгівлю цими групами товарів можна подавати копії документів, які можуть бути засвідчені особою, що прийматиме пакет документів. Відповідні зміни внесено до ч. 5 ст. 3 Закону №481, ч. 24 ст. 15 Закону №481.

Змінено порядок внесення даних до Єдиного державного реєстру місць зберігання спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів — надано можливість засвідчення копії відповідної ліцензії СГД, що додається до заяви на включення даних до цього реєстру, посадовою особою органу ліцензування (ч. 35 ст. 15 Закону №481).

Спрощено порядок видачі додатка до ліцензії, якщо СГД здійснює оптову торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами через філію (яка не є юридичною особою). Інформація про місцезнаходження філії та її ідентифікаційний код зазначаються в додатку до ліцензії, який видається за заявою суб'єкта господарювання, до якої додається копія довідки про включення філії до ЄДРПОУ з присвоєним їй ідентифікаційним кодом, засвідчена нотаріально або органом, який видав оригінал документа, чи посадовою особою органу ліцензування (ст. 18 Закону №481).

Спрощення анулювання ліцензії у разі смерті ФОП

Змінами до ст. 21 Закону України від 01.06.2000 р. №1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» спрощено процедуру анулювання ліцензії, що належала померлій ФОП.

Тепер підставою для анулювання ліцензії є не тільки нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть фізособи, а й його копія, засвідчена посадовою особою відповідного органу ліцензування. Це також значно спрощує процедуру анулювання ліцензії, тому що дозволяє не витрачати час та кошти на нотаріальне засвідчення копії.

Спрощення деяких процедур під час держреєстрації юросіб та ФОП

До Закону України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон №755) внесено зміни, якими дещо спрощено державну реєстрацію фермерського господарства — більше не вимагається нотаріально засвідченої копії договору про право користування землею засновником, зокрема на умовах оренди (ч. 6 ст. 24 Закону №755). Тепер можна надавати копію цього документа, причому в новій редакції ч. 6 ст. 24 Закону №755 не зазначено, чи повинна така копія якимось чином засвідчуватися.

На нашу думку, такі копії мають засвідчуватися у такому порядку: відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів «Згідно з оригіналом», назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії і проставлення нижче реквізиту «підпис» (п. 5.27 ДСТУ 4163-2003 «Вимоги до оформлювання документів», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 р. №55).

Спрощено порядок проведення конкурсу на перевезення пасажирів

Для участі в конкурсі на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування автомобільний перевізник тепер подає копію ліцензії на право надання послуг з перевезення пасажирів, засвідчену посадовою особою підприємства (організації), яка забезпечує підготовку матеріалів для проведення засідань конкурсного комітету, або нотаріально. Раніше вимагалася тільки нотаріально засвідчена копія ліцензії (абз. 3 ч. 1 ст. 46 Закону України від 05.04.2001 р. №2344-III «Про автомобільний транспорт»).

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру