• Посилання скопійовано

Нова форма декларації з ПДВ

На заміну наказу Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492, яким було встановлено форму декларації з ПДВ, прийшов наказ Міндоходів України від 13.11.2013 р. №678 (далі — Наказ №678), яким затверджено нову форму декларації з ПДВ та новий Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі — Порядок №678). Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування — 30.12.2013 р. Змін не так багато, але про них варто знати всім.

Як зазначено в п. 46.6 ПКУ, нові форми декларацій набирають чинності для складання звітності за період, який настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення. Тож оскільки Наказ №678 опубліковано 30.12.2013 р., то вперше декларацію з ПДВ за новою формою треба буде подавати за січень 2013 року. А ті, хто застосовує квартальний звітний період, подаватимуть нову декларацію вперше вже за I квартал 2013 року. Сподіваємося, податківці не вимагатимуть складати звітність за грудень 2013 року за новою формою, хоча, як відомо, у нас можливе все.

Загалом було внесено зміни до основної частини форми декларації з ПДВ, до деяких додатків та до уточнюючого розрахунку у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Наказом №678 також встановлено форми Заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду (додаток 1 до Порядку №678) та Повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права виписки податкових накладних та ведення частини реєстру отриманих та виданих податкових накладних (додаток 2 до Порядку №678). Порівняно з попередніми формами суттєвих змін не відбулося. Змінено лише текстову частину додатка 2: з неї вилучено реквізити нормативно-правових актів, якими регулюється порядок делегування філіям права виписки податкових накладних. Ну і, звісно, викладено в новій редакції сам Порядок складання декларації з ПДВ (зараз це Порядок №678).

Зміни в декларації з ПДВ

Дані, які формують рядок 2.2 «інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою», тепер слід розшифровувати в додатку 5 «Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)».

Крім того, дані з рядка 5 «Операції, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди))», крім розшифрування в додатку 6 (Д6), що подається платниками, які заповнюють рядки 3, та/або 4, та/або 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів, слід буде показати і в додатку 5.

Рядок 5 отримав новий підрядок 5.1 «з рядка 5 — операції з вивезення товарів за межі митної території України». Тож додатково платникам ПДВ слід буде виокремити з операцій, які звільнені від оподаткування (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)), ті операції з поставки звільнених від ПДВ товарів, що здійснюються на експорт.

Ліквідовано неточність у рядку 8 «коригування податкових зобов'язань (рядок 8.1 (+ чи -) + рядок 8.1.1 (+ чи -) + рядок 8.2». Колись там зазначалося, що рядок 8.2 «коригування податкових зобов'язань у зв'язку з нецільовим використанням товарів, ввезених із застосуванням звільнення від податку на додану вартість (стаття 197 розділу V Кодексу, підрозділ 2 розділу XX Кодексу, міжнародні договори (угоди)) (+)» може мати значення «+» чи «-». Тепер цей казус прибрали: адже цей рядок може бути лише зі знаком «+».

Додатково в додатку 5 треба буде розшифровувати й рядок 11 «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) без податку на додану вартість на митній території України товарів/послуг та необоротних активів з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податку для здійснення операцій, які:» та повністю рядок 14 «Придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) товарів/послуг та необоротних активів на митній території України, ввезення на митну територію України товарів, необоротних активів та отримання від нерезидента на митній території України послуг, які не призначаються для їх використання у господарській діяльності» — з ПДВ та без ПДВ.

З'явився новий рядок 16.1.4 «коригування згідно зі статтею 192 розділу V Кодексу обсягів придбання, які було включено у рядок 10.2». Його призначення є зрозумілим вже з назви. Додатково лише зазначимо, що дані з цього рядка слід буде показати в додатку 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)». Саме згадка про рядок 16.1.4 є «оновленням» Порядку №678: більше кардинальних змін у Порядку немає.

Рядки 16.5 та 16.6 отримали уточнені назви, тепер у них згадується, що їхнє основне призначення — це коригування податкового кредиту. Хоча це й так було зрозуміло, щоправда, з точки зору ПКУ, це, власне, не коригування ПК, а нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до норм п. 198.5 та п. 189.1 ПКУ.

Зміни в додатку 1

Зміни відбулися в таблиці 2 та таблиці 3. У таблиці 2 з'явилась нова колонка 11 «Сума податку на додану вартість з кол. 10, яка була включена до податкового кредиту (до рядка 10.1 декларації)». Нагадаємо, рядок 10.1 передбачено для відображення ПДВ, який потрапляє до ПК. А отже, колонка 11 призначена для фіксування фактичного коригування ПК з ПДВ.

У рядку «Усього: …» таблиці 2 згадали про новий рядок 16.1.4.

У таблицю 3 додатка 1 додали нову колонку 11 «Частка використання в оподатковуваних операціях». На нашу думку, цей рядок має просто інформаційний характер (зокрема, тут слід зазначити показник з колонки 6 таблиці 1 додатка 7).

Зміни в додатку 3

У таблиці додатка 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)» з'явився додатковий інформативний рядок 2.1, у якому показують частину залишку від'ємного значення ПДВ за основними фондами, фактично оплаченими та введеними в експлуатацію, які обліковуються як основні засоби.

Зміни в додатку 5

Додаток 5 привели у відповідність до змін, внесених до основної частини декларації.

Так, розділ I поділили на такі умовні підрозділи:

— «Операції на митній території України, що оподатковуються за основною ставкою, крім імпорту товарів (рядок 1 декларації)»;

— «Iнші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою (рядок 2.2 декларації)»;

— «Операції, які звільнені від оподаткування (рядок 5 декларації)».

Крім того, в цьому розділі з'явилася нова колонка 3 «Період складання податкових накладних». Дата в цій колонці відрізнятиметься від поточного періоду лише в разі, коли подають (складають) УР та відповідно додаток 5 до нього (для виправлення в ньому помилки), в якому відображатимуть ПН, що була несвоєчасно (не в періоді виникнення ПЗ, а в періоді виявлення помилки) складена.

У розділі II додатка 5 з'явився новий підрозділ «Операції з придбання без податку на додану вартість (рядки 11.1 + 11.2 + 14.2 декларації)». Знову ж, це пов'язано зі змінами в основній частині декларації з ПДВ і загалом розширює інформативність самої декларації через додатки.

Зміни в додатку 6

До таблиці 1, 2 та 3 внесли нову колонку 4 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)» та новий рядок «інші». Оскільки тепер операції, які вказують в таблицях 1, 2 та 3, треба розшифровувати за IПН, став потрібен рядок «інші» — для відображення операцій, коли покупцем є неплатник ПДВ.

Iнші зміни

В уточнюючому розрахунку з'явилися лише рядки 5.1 та 16.1.4, як і в основній частині декларації з ПДВ.

Як бачимо, з часом декларація з ПДВ стає все докладнішою, і кожна нова її форма передбачає ще більший ступінь розкриття інформації порівняно з попередньою формою.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру