• Посилання скопійовано

Суть справи

Перерахунок ПК з ПДВ
Кінець року символізує не лише початок чогось нового у житті, а й підбиття підсумків року, що минає. Не є винятком і питання розподілу ПК з ПДВ. Підприємства, що мають оподатковувані та неоподатковувані операції, знають з власного досвіду, наскільки трудомістким є цей процес. Як ми пам'ятаємо, результати річного перерахунку з ПДВ мають бути відображені вже у звітності за грудень 2013 року.

Нова форма декларації з ПДВ
На заміну наказу Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492, яким було встановлено форму декларації з ПДВ, прийшов наказ Міндоходів України від 13.11.2013 р. №678 (далі — Наказ №678), яким затверджено нову форму декларації з ПДВ та новий Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість (далі — Порядок №678). Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування — 30.12.2013 р. Змін не так багато, але про них варто знати всім.

«Малоцінка» у платника податку на прибуток
Розглянемо особливості відображення в обліку платників податку на прибуток операцій із малоцінними та швидкозношуваними предметами (далі — МШП), а також з малоцінними необоротними матеріальними активами (далі — МНМА).

Виправлення у декларації платника ЄП — фізособи
Спробуймо з'ясувати, як діяти платнику ЄП — фізособі, що припустився помилки під час заповнення податкової декларації з єдиного податку. Чи за всіма помилками потрібно нарахувати штрафи?

Друге життя основних засобів
Перед підготовкою до складання річної фінансової звітності підприємство провело інвентаризацію всіх основних засобів. У результаті інвентаризації були виявлені об'єкти, вартість яких повністю амортизовано, але вони перебувають у справному стані та продовжують використовуватися в господарській діяльності. З'ясуймо, як відобразити такі об'єкти в балансі та як вести їх подальший облік.

Підприємці без РРО
Фізособа-підприємець переходить зі сплати єдиного податку на загальну систему оподаткування. Чи треба встановлювати РРО та використовувати його під час проведення розрахункових операцій після переходу на загальну систему оподаткування? Якщо РРО все-таки потрібен, то коли його слід установити? У яких випадках можна уникнути застосування РРО? Які будуть санкції за незастосування РРО чи РК при розрахунках, якщо все-таки їх слід було застосовувати?

Позичка — переваги та недоліки
Розглянемо відносини позички — коли СГД може безоплатно використовувати майно інших осіб. Однією з відмінностей між позичкою і позикою є те, що за позикою передаються у власність речі, визначені родовими ознаками. Відносини ж позички передбачають безоплатне користування річчю без передання права власності на неї.

Чи потрібна консервація ОЗ?
Наше підприємство зупиняє основне виробництво на першу половину 2014 року. Чи потрібно проводити консервацію частини ОЗ, що не використовуватиметься на період простою основного виробництва підприємства? Якщо консервацію все ж таки проводимо, то як показати таку операцію у бухгалтерському та податковому обліку?

Податкова знижка за 2013 рік
Право на податкову знижку виникає у фізосіб — резидентів України майже щороку, тож до цього питання ми досить регулярно звертаємося на сторінках «ДК». Сподіваємося, і ця стаття допоможе читачам реалізувати своє право на повернення сплаченого ПДФО із бюджету у 2014-му році за наслідками 2013-го.

До змісту номеру