• Посилання скопійовано

Суть справи

Трансфертне ціноутворення
З метою практичної реалізації трансфертного ціноутворення Кабмін затвердив низку нормативних актів. Міністерство доходів та зборів запевняє, що нормативна база розробляється у тісній співпраці з бізнесом. Оскільки методичні рекомендації та реальні практичні алгоритми ще у процесі розроблення головним податковим регулятором, коротко розглянемо основні положення вже затверджених регуляторних актів.

Зміни до ПКУ: новації та робота над помилками
ВРУ ухвалила законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків» (реєстраційний №2054а). Станом на дату підписання цього номера до друку прийнятий законопроект спрямовано на підпис Президенту. Зміни, що пропонуються цим нормативним актом, є доволі масштабними. Проаналізуймо ті, що стосуються податку на прибуток та ПДВ.

Вимога оплати праці не обмежується строком
Конституційний Суд України днями прийняв рішення (від 15.10.2013 р. №8-рп/2013, див. «ДК» №44/2013), що конкретизує право працівників на звернення до суду з позовом щодо стягнення належних їм сум заробітної плати з огляду на строки. Проаналізуймо висновки КСУ.

Негосподарська діяльність — відображення в обліку
На практиці бухгалтери часто стикаються з висловом «використано не в господарській діяльності». Як правило, він означає, що підприємство не має права на податковий кредит з ПДВ або податкові витрати. Але що таке «негосподарська діяльність» і чим вона відрізняється від господарської? Розглянемо далі на прикладах.

Реклама нерезиденту чи представництву?
Український СГ на своєму веб-сайті надає послуги з реклами нерезиденту. Чи підлягає така операція оподаткуванню ПДВ? Раніше нерезиденту виставлялися рахунки з врахуванням ПДВ, як наслідок у дохід відносилася сума, на 20% менша. Чи немає тут помилки?

Використання довіреності при регулярних постачаннях
Чимало покупців пропонують нам оформляти повідомлення про зразки печатки та підписів відповідальних осіб (так звану генеральну довіреність) як додаток до договору, щоб не виписувати довіреність на кожне постачання. Як правильно оформити таке повідомлення?

Закордонні добові без відміток у паспорті
Менеджера нашої компанії керівництво скерувало у закордонне відрядження до країни, з якою у нас діє візовий режим. Під час перетинання українського кордону йому не поставили відмітки у закордонному паспорті. Чи можна у такому разі виплатити працівникові добові за дні перебування у закордонному відрядженні? Чи такі добові потраплять до податкових витрат?

Витрати підприємця на загальній системі
Час від часу у підприємців на загальній системі оподаткування виникають запитання: за якою датою визнаються витрати? Як відображаються в обліку суми витрат, якщо у місяці їх понесення не було отримано доходу? Чи має право підприємець на відображення цих витрат в іншому періоді? Розглянемо кожне з цих питань окремо.

Підпис у ПН та Єдиному реєстрі ПН
Податкові накладні виписує бухгалтер із правом підпису податкових накладних (згідно з наказом керівника), але реєструються ці податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних під електронним підписом головного бухгалтера. Чи не є це порушенням?

Що буде, якщо немає термінала
Останнім часом на форумі «Дебету-Кредиту» активно обговорюється питання відповідальності за відсутність платіжного термінала або за обмеження можливості скористатися ним. Розгляньмо ці питання з фахового погляду.

ПДВ, що не потрапив до ПК
На підприємстві була перевірка щодо ПДВ. За її результатами податківці зняли ПК з ПДВ (ПК не підлягав розподілу), відображений у березні 2013 року за двома операціями: купівлі матеріалів (для виготовлення продукції) та витрат на створення ОЗ (послуги сторонньої організації з налагодження об'єкта ОЗ, який на сьогодні ще не введено в експлуатацію). Як було встановлено, ПН, за якими було показано ПК з ПДВ, не були зареєстровані в ЄРПН, хоча мали б. Як у податковому та бухгалтерському обліку показати ПК з ПДВ, який було знято за результатами перевірки?

До змісту номеру