• Посилання скопійовано

Важливо у жовтні

Головні зміни цього місяця — це новий держреєстр РРО та новий порядок сплати і звітування з ЄСВ. Фахівці «ДК» радять завжди бути уважними до останніх нововведень. Проте навіть помилка не принесе значних проблем, якщо госпсуб'єкти скористаються порадами, наданими на сторінках нашого тижневика. Читайте про найцікавіше з надрукованого в «ДК» у жовтні.

З 01.10.2013 р. Міндоходів адмініструє ще й ЄСВ

Саме з 01.10.2013 р. слід вважати, що органи Міндоходів набули повноваження щодо адміністрування ЄСВ повною мірою, — почали діяти нові рахунки для сплати. Причому звітність з ЄСВ за вересень вже приймається за новою формою, але строки подання не змінилися. Введено новий код застрахованої особи — 46 — і типи нарахувань: 11 та 12.

Стаття «Міндоходів адмініструє ЄСВ» (див. «ДК» №40/2013)


Безоплатна передача ОЗ від «спрощенця» — дохід в отримувача

Якщо «спрощенцям» заборонено інші форми розрахунків, крім готівки та безготівки, то питання безоплатної передачі ОЗ не втрачають своєї актуальності — без договору та акта приймання-передачі не обійтись. Крім того, при безоплатній передачі ОЗ платник ПДВ має нарахувати ПЗ лише за п. 198.5 ПКУ. Вартість безоплатно отриманого ОЗ включається до доходу платника ЄП.

Стаття «Безоплатна передача ОЗ у платників ЄП» (див. «ДК» №40/2013)


Направлення на роботу до філії — це внутрішнє переведення без видачі трудової книжки

Філія — це структурний підрозділ юрособи, який розташований за межами її місцезнаходження та не має статусу юрособи. Отже, переведення працівника на роботу до філії можна вважати внутрішнім переведенням. Мінсоцполітики радить при цьому трудову книжку на руки не видавати, а надіслати її на адресу філії поштою, наприклад, рекомендованим листом. Фахівці «ДК» радять добре подумати, перш ніж виконувати такі поради.

Лист Мінсоцполітики від 09.08.2013 р. №219/06/186-12 (див. «ДК» №40/2013)


Міндоходів нагадує, що касові перевірки будуть проводитись у вигляді зустрічних звірок

З 1 вересня 2013 року почали діяти нові обмеження суми розрахунків готівкою. До цієї дати штрафні санкції обчислювалися залежно від розміру перевищення залишку готівки в касі над установленим касовим лімітом. З 01.09.2013 р. прив'язки до касового ліміту немає! Міністерство доходів і зборів нагадує, що в разі касової перевірки за потреби можуть здійснюватися зустрічні перевірки підприємств (підприємців) з порівнянням даних платників і одержувачів готівкових коштів.

Лист Міндоходів від 28.08.2013 р. №16331/7/99-99-22-01-03-17/1008 (див. «ДК» №40/2013)


Оперативний лізинг чи фінансовий — вирішувати платнику податків

Підприємство має намір взяти в лізинг вантажні автомобілі. Виникає запитання: який договір краще укласти — оперативного лізингу чи фінансового? Однозначно вирішувати слід платнику податків з урахуванням особливостей: договір фінлізингу укладається на строк не менше 1 року і, як правило, передбачає придбання об'єкта лізингоодержувачем з відповідним оподаткуванням. Передача в оперативний лізинг не змінює ПЗ у сторін договору.

Стаття «Оперативний лізинг vs фінансовий лізинг» (див. «ДК» №41/2013)


Якщо нерухомість нерезидента — на території України, ПЗ з ПДВ за орендою — за першою подією

Оренда нерухомості — питання, в принципі, не нове для платників податків. Але як бути, якщо орендодавець — нерезидент? У цій ситуації вкрай важливим є облік такої операції. Адже отримання майна в оренду не змінює податкових зобов'язань орендаря-резидента. А при отриманні послуг від нерезидента з оренди нерухомості, що перебуває на території України, слід нарахувати ПЗ з ПДВ.

Стаття «Оперативна оренда нерухомості у нерезидента» (див. «ДК» №41/2013)


Оренда авто за довіреністю — кому платити оренду та з кого утримувати ПДФО

Оформлення договорів у нотаріуса може спричинити низку запитань, які не мають однозначної відповіді. Одне з таких запитань — кому платити орендну плату: власнику чи орендарю за генеральною довіреністю? Якщо в договорі не зазначено вигодонабувача, то для податкового агента — юрособи, який орендує такий автомобіль, є ризик несплати ПДФО.

Стаття «Оренда за генеральною довіреністю» (див. «ДК» №41/2013)


Нові РРО — санкції не передбачені, але попередження надсилатимуть

Міндоходів прийняло новий реєстр РРО, вилучивши з нього значну кількість застарілих моделей. За повідомленням Міндоходів, реєстрація останніх буде скасована, про що госпсуб'єкти, які їх використовують, отримають відповідні повідомлення. На придбання нових чи доопрацювання старих буде лише місяць — до 01.12.2013 р. Прямої норми щодо санкцій немає, проте РРО, якого нема в Реєстрі, вважається таким, що не переведений у фіскальний режим роботи.

Стаття «Новий реєстр РРО» (див. «ДК» №42/2013)


Міндоходів офіційно визнало звільнення від ПДВ постачання програмної продукції

Міндоходів стверджує, що звільнення від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції поширюється на госпсуб'єктів, які включені до Реєстру. При постачанні програмної продукції, яка є результатом програмування третіх осіб, а не постачальника, операція звільняється від ПДВ незалежно від кількості етапів постачання. Не оподатковується ПДВ й операція з постачання комп'ютерної програми одночасно з наданням ліцензії на її використання.

Наказ Міндоходів від 07.10.2013 р. №536 (див. «ДК» №42/2013)


Книга обліку доходів та витрат — у новій редакції та за новим порядком

Одне з найважливіших нововведень — можливість вести Книгу в електронному вигляді та спрощення самої форми Книги. Крім того, її форма тепер не передбачає ведення обліку товарів. Перейти на нову Книгу краще на початку календарного місяця. Книга заповнюється наростаючим підсумком з початку року, і підсумкові квартальні та річні рядки у новій Книзі враховуватимуть суми за колонками старої Книги.

Наказ Міндоходів від 16.09.2013 р. №481 (див. «ДК» №42/2013)


Дружина (чоловік) за наймом — трудовий договір є обов'язковим

Сімейний бізнес супроводжується використанням праці дружини (чоловіка), дітей, інших родичів. Тож рано чи пізно перед кожним таким підприємцем постає запитання, чи оформляти трудові договори з членами сім'ї. Автори «ДК» нагадують, що обов'язок укладати трудові договори з працівниками не залежить від їх спорідненості з роботодавцем. I перша ж фактична перевірка (проводиться без попередження) призведе до значних штрафних санкцій.

Стаття «Сімейний підряд» у підприємництві» (див. «ДК» №43/2013)


Від'ємне значення ПК з ПДВ поза межами 1095 днів — Міндоходів проти

Досі трапляються ситуації, коли сформоване від'ємне значення ПК з ПДВ у декларації відображається вже понад 1095 днів з моменту виникнення права на ПК. Чи можна його використати у наступних податкових періодах? Міндоходів проти. Суди наразі на боці платників податків: ПКУ не зобов'язує коригувати ПК з ПДВ за операціями, за якими минув строк позовної давності, а постачальник вчасно нарахував ПЗ та сплатив до бюджету.

Стаття «ПК з ПДВ, якому 1095 днів» (див. «ДК» №43/2013)


До електронної звітності з РРО варто готуватися заздалегідь

Міндоходів оновило не лише Держреєстр РРО, а й низку нормативних актів, що забезпечують реєстрацію і застосування РРО при розрахунках за товари, послуги та для операцій з купівлі-продажу інвалюти. Змін, по суті, небагато, і більшість з них стосується підготовки до електронного звітування. Водночас податкове міністерство наголошує, що до 01.01.2014 р. жоден госпсуб'єкт не повинен притягуватися до фінансової відповідальності за непередання контрольно-звітної інформації РРО в електронній формі.

Стаття «А ви готові до електронної звітності з РРО?»,
наказ Міндоходів від 28.08.2013 р. №417,
лист Міндоходів від 07.10.2013 р. №20223/7/99-99-22-01-03-17/1216

Підготувала Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру