• Посилання скопійовано

Суть справи

У пошуках ідеалу
Саме під таким гаслом законодавець щоразу вносить зміни до ПКУ. Сьогодні маємо проект закону, прийняття якого покликане повністю переформатувати систему нарахування та сплати податку на прибуток (розділ III ПКУ коментованими змінами пропонується викласти у новій редакції). Є висока ймовірність того, що саме ці зміни будуть введені в дію. Передбачається, що зміни наберуть чинності з 01.01.2014 р. У наступних номерах тижневика ми ще аналізуватимемо цей законопроект докладніше, адже такі масштабні та концептуальні зміни щодо оподаткування потребують їх завчасного відображення у бюджетах компаній, пропонуємо вашій увазі першу частину оглядового експрес-коментарю майбутніх змін.

Чистий прибуток (збиток) у фінзвітності
Складання фінзвітності потребує певної майстерності. Утім, наявні форми фінзвітності та нормативні документи і роз'яснення щодо їх складання дещо полегшують роботу бухгалтера. Так, значення певних рядків має збігатися — процедура перевірки такого збігу називається «співставлення показників фінзвітності». Один із показників, який найчастіше перевіряють фахівці відділу статистики та податківці під час приймання фінзвітності, — це чистий прибуток (збиток) підприємства за звітний період. Саме порівнянню цього показника з іншими присвячено цю статтю.

Переведення боргу у ЗЕД
Продали товар нерезиденту, який не зможе розрахуватися вчасно. Є інший нерезидент, згодний оплатити. Як правильно оформити договір переведення боргу? Чи можлива така операція у сфері ЗЕД? Чи прийме таку угоду банк, який здійснює валютний контроль за такою операцією?

Неповний робочий час
Значна кількість підприємств використовує працю фізичних осіб на умовах неповного робочого часу. Це трапляється й у випадках неповної завантаженості виробництва, і при застосуванні праці внутрішніх та зовнішніх сумісників, і коли мати-декретниця бажає працювати під час відпустки по догляду за дитиною, а також у багатьох інших ситуаціях. У сьогоднішній статті поговоримо про особливості його документального оформлення.

Послуги від нерезидента і розподіл ПК з ПДВ
У лютому 2013 р. підприємство вперше здійснило операції, звільнені від оподаткування ПДВ. У цьому ж місяці не було жодних операцій, які оподатковуються ПДВ. Крім того, в лютому підприємство придбало у нерезидента послуги з місцем постачання на території України і нарахувало ПЗ з ПДВ. У березні 2013 р. були як оподатковувані ПДВ, так і звільнені від ПДВ операції. Чи має право підприємство у березні 2013 р. включити до податкового кредиту ПДВ за послугами нерезидента, за якими в лютому було нараховане податкове зобов'язання? При цьому отримані послуги використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях.

Щорічні відпустки: відповіді на запитання-2
У цій статті ми продовжуємо відповідати на актуальні запитання щодо надання відпусток працівникам (попередню статтю див. у «ДК» №22/2013).

Мерчандайзинг: податково-облікові аспекти
В умовах конкуренції виробники, та й торговельні підприємства теж, зацікавлені, аби товар, який вони реалізують, не затримувався довго на полицях. Адже від цього залежать їхній прибуток та рівень рентабельності. Тому, використовуючи різноманітні ринкові та маркетингові підходи до торгівлі, зокрема мерчандайзинг, такі підприємства можуть суттєво збільшити обсяг продажу і при цьому мають можливість відображати в обліку понесені витрати.

Збір за спецводокористування у разі оренди
Наше підприємство надає власні нежитлові приміщення під офіси орендарям, які, як і саме підприємство, використовують воду виключно для санітарно-гігієнічних потреб своїх працівників. За всі квартали 2011 і 2012 року декларації подавалися і збір сплачувався. Починаючи з I кварталу 2013 року декларація не подається і збір не сплачується. У зв'язку з цим у нас виникло запитання: як діяти в ситуації, що виникла, і що необхідно подати до ДПI у зв'язку з неподанням декларації?

Анулювання реєстрації платником ПДВ
Анулювання реєстрації платником ПДВ — це завжди клопіт та зайві витрати. Особливо ж ускладнює життя ситуація, коли анулювання реєстрації ініціюють податківці, а ви дізнаєтеся про цю подію, наприклад, від своїх контрагентів. Саме про такі ситуації і піде мова.

До змісту номеру