• Посилання скопійовано

Суть справи

МНМА — ОЗ?
У чому схожість та відмінність малоцінних необоротних матеріальних активів та основних засобів? Які вартісні та часові обмеження щодо МНМА є в бухгалтерському та податковому обліку? Як документально оформити придбання та списання МНМА? Спробуймо відповісти на ці та інші запитання щодо обліку малоцінних необоротних матеріальних активів.

Внесення ОЗ до СК: облік в інвестора й отримувача
Майже кожен бухгалтер хоч раз мав справу з формуванням статутного капіталу або ж із внеском до статутного капіталу. Сьогодні розглянемо ситуацію внесення до статутного капіталу основного засобу.

Як визначити ліквідаційну вартість
Яким чином визначається ліквідаційна вартість об'єкта ОЗ? Чи є якісь законодавчі обмеження? Чи можливо на різні об'єкти однієї групи встановлювати різну ліквідаційну вартість?

Продаємо ОЗ
Наше підприємство має намір продати один зі своїх складів. Ціна продажу — 180 тис. грн з ПДВ, балансова вартість — 36 тис. грн, амортизація приміщення — 57 тис. грн. Як відобразити таку реалізацію в обліку?

Продаж легкового автомобіля і поновлення ПК
Підприємство купило легковий автомобіль у 2006 році. Відповідно до чинного на той час податкового законодавства ПДВ у вартості покупки (63 тис. грн) не відносили до ПК з ПДВ або на валові витрати. А вартість 315 тис. грн без ПДВ віднесли на рахунок 105, а також амортизували в податковому обліку. Щодо цього ОЗ за час експлуатації було нараховано знос 293 тис. грн, і до його первісної вартості було додано вартість ремонту на 76 тис. грн. Після чого автомобіль було вирішено продати. На час продажу (лютий 2013 р.) ліквідаційна вартість автомобіля становила 315 + 76 - 293 = 98 тис. грн. Ціна реалізації 165 тис. грн. Чи є у підприємства-продавця право на поновлення ПК з ПДВ, яким воно не скористалося під час придбання автомобіля?

Ремонтуємо ОЗ
На підприємстві у вантажному автомобілі вийшов з ладу двигун, заміна якого коштує близько 25% вартості самого автомобіля. Як відображати в обліку заміну такого агрегата?

Переоцінка та індексація ОЗ
Встановлення справедливої вартості активів підприємства є важливим фактором обліку. У багатьох підприємств простежується значна різниця між залишковою вартістю ОЗ та їх справедливою вартістю. Такі невідповідності, своєю чергою, призводять до спотворення показників фінансової звітності, яка внаслідок цього не відповідає встановленим вимогам. От для того, щоб виконати всі вимоги до фінансової звітності, і треба проводити переоцінку.

Земля у податковому обліку
Земельні ділянки віднесено до групи 1 у класифікації груп основних засобів, наведеній у п. 145.1 ПКУ, але водночас такі активи не вважаються основними засобами. Витрати на придбання таких об'єктів власності не підлягають амортизації, а також не встановлено мінімально допустимого строку їх корисного використання. То як же відображати у податковому обліку такі особливі об'єкти? Надамо відповідь на це запитання.

Перерахунок ПК з ПДВ за необоротними активами
Перерахунок ПК з ПДВ за необоротними активами на практиці є чи не найбільш проблемною ділянкою обліку на підприємстві. За весь період існування такого перерахунку законодавець так і не спромігся чітко і прозоро прописати його механізм. Так само і податківці на місцях не можуть відпрацювати алгоритм перевірки такого перерахунку та правильності обчислення частки, яку може бути віднесено до ПК з ПДВ.

Безкоштовна передача ОЗ
Передання основних засобів «за дякую» — не надто часте явище у бухгалтерській практиці. Тож коли таке стається, перед бухгалтерами постають різні запитання — як щодо податкового обліку, так і бухгалтерського. У цій статті розглянемо ситуацію безкоштовної передачі виробничого ОЗ юрособою — платником ПДВ та податку на прибуток на загальних засадах іншій юрособі. Відповідно, спробуємо дати відповіді на всі найважливіші запитання, які виникають під час обліку таких операцій.

Ліквідація основних засобів
Фізичний та моральний знос, аварії, стихійні лиха та інші обставини можуть поставити підприємство перед необхідністю ліквідувати об'єкт основних засобів. Про те, як відобразити ліквідацію в бухгалтерському обліку та які вона матиме податкові наслідки, йдеться у цьому матеріалі.

До змісту номеру