• Посилання скопійовано

Що нового

Нова форма Реєстру виданих та отриманих податкових накладних

! Платникам ПДВ

Мінфін перезатвердив форму Реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок його ведення, які затверджено наказом ДПС України від 24.12.2010 р. №1002.

Новим порядком передбачено, що реєстр є формою для запису (реєстрації) виданих та отриманих податкових накладних.

Загалом суттєвих змін у реєстрі небагато, але можна зазначити таке:

1) з'явилася нова графа 13 «Постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України»;

2) графу 12 цього розділу перейменовано на «Вивезення товарів за межі митної території України (база оподаткування)»;

3) у розділі II реєстру слово «ВМД» замінено словами «митна декларація»; слова «дата виписки» — «дата складання»; слова «порядковий номер» — «порядковий номер (реєстраційний номер — для митної декларації)»; посилання на 20% — на основну ставку.

Наказ Мінфіну від 17.12.2012 р. №1340
набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем з дня його офіційного опублікування
(станом на 12.02.2013 р. не опублікований)


Витрати на лікування слід підтверджувати документально

! Роботодавцям, фізособам

ДПСУ нагадала, що до загального оподатковуваного доходу платника податку не включаються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця, в тому числі в частині витрат роботодавця на обов'язковий профілактичний огляд працівника.

Крім того, для підтвердження фактично здійснених ними витрат, пов'язаних з лікуванням та медичним обслуговуванням, ДПС рекомендує надавати договори, що ідентифікують продавця товарів та їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо.

Лист ДПСУ від 11.01.2013 р. №351/6/17-1115


Заповнення форми статистичного спостереження №3-торг

! СГД

Держстатслужба надала роз'яснення щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №3-торг «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства».

Так, звіт містить дані про роздрібний товарооборот торгової мережі та ресторанного господарства юридичних осіб (підприємств), їх відокремлених підрозділів за звітний квартал (I, II та III квартали) та за рік.

Роздрібний товарооборот включає дані про виручку від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів через організований споживчий ринок, а також виручку, одержану через касу неторговельних підприємств від продажу безпосередньо населенню споживчих товарів для особистого споживання.

Роздрібний товарооборот торговельних посередників, діяльність яких полягає в зближенні продавців та покупців, без придбання товарів посередником включає обсяг продажу товарів населенню та обсяг наданих послуг (комісійні).

Зокрема, при продажу населенню торговельними посередниками легкових автомобілів, які вироблені підприємствами на території України, роздрібний товарооборот незалежно від умов оплати включає загальну вартість автомобілів, у тому числі комісійні за надані торговельними посередниками послуги.

Роз'яснення Державної служби статистики України від 30.11.2012 р. №18/1-12/15


Особливості індексації стипендії та премії

! Бухгалтерам

Мінсоцполітики зазначило, що базовим місяцем для проведення індексації стипендії є місяць підвищення її розміру відповідно до законодавства.

Якщо особі у січні 2011 року було змінено стипендію зі звичайної на соціальну, яка надається дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, базовим місяцем для індексації соціальної стипендії вважався січень 2008 року.

Враховуючи, що з вересня 2012 року встановлено нові розміри стипендії, в подальшому сума індексації нараховуватиметься на розмір стипендії, встановлений з вересня 2012 року.

Що стосується індексації премії, яка виплачується у поточному місяці за попередній, то окремо ця виплата не індексується.

Якщо премія за лютий виплачується у березні, вона не індексується, оскільки дохід за лютий мав уже бути проіндексований у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Лист Мінсоцполітики від 15.11.2012 р. №447/10/136-12


Як реєструвати право спільної власності на нерухоме майно

! Фізособам

ДПСУ зазначила, що у разі коли співвласник подає заяву про державну реєстрацію прав щодо своєї частки у праві спільної власності, державна реєстрація прав проводиться тільки щодо відповідної частки, тобто запис до Державного реєстру прав вноситься щодо частки у праві спільної часткової власності. При цьому таку реєстрацію може бути проведено і з відкриттям розділу Державного реєстру прав на об'єкт нерухомого майна, що перебуває у спільній власності.

У подальшому, під час проведення державної реєстрації прав за заявами інших співвласників такого об'єкта нерухомого майна, новий розділ Державного реєстру прав не відкривається, а до існуючого розділу вносяться записи щодо інших часток у праві спільної часткової власності.

Коли заява про державну реєстрацію прав подається щодо спільної власності загалом, така державна реєстрація прав може бути проведена як за заявою, поданою усіма співвласниками, тобто із заповненням додатка встановленої форми, так і за заявою, поданою уповноваженою особою таких співвласників.

У випадку подання кожним із співвласників окремої заяви про держреєстрацію прав щодо своєї частки у праві спільної власності справляння державного мита, а також плати за надання витягу з Держреєстру прав здійснюватиметься кожним із таких співвласників.

Лист Укрдержреєстру від 22.01.2013 р. №23-06-15-13


Особливості заповнення податкової накладної

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначила, що реквізити заголовної частини ПН вирівнюються по правій межі поля.

Таку норму було впроваджено з метою врегулювання питання заповнення тих реквізитів, заповнення яких передбачене у полях з клітинками, оскільки якщо кількість знаків реквізиту менша від кількості кліток, відведених для його заповнення, виникало питання порядку вирівнювання знаків у таких полях.

Таким чином, ця норма стосується лише тих реквізитів, для заповнення яких у податковій накладній передбачено поля з клітинками.

Зверніть увагу, це правило заповнення не стосується заповнення полів дати виписування податкової накладної і дати укладення договору (виписки рахунка-фактури тощо), оскільки пунктами 3 і 4 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 01.11.2011 р. №1379, передбачено послідовність, в якій вони заповнюються.

Лист ДПСУ від 21.12.2012 р. №3531/0/141-12/Я/15-3116


ДПСУ: електронне декларування імпортних вантажів

! Суб'єктам ЗЕД

ДПСУ повідомила, що в разі надходження до митних органів обґрунтованих звернень декларантів митні органи роздруковують екранні форми ЕВМД, а також ЕД на паперовий носій (аркуш формату А4), які завіряються печаткою митного органу з учиненням запису «Електронне декларування».

Крім того, Законом України від 07.06.2012 р. №4915-VI внесено зміни до п. 200.8 ПКУ, згідно з якими, на відміну від раніше чинних норм, коли митна декларація подавалася лише в паперовому вигляді, у разі якщо митне оформлення товарів, вивезених за межі митної території України, здійснювалося з використанням електронної митної декларації, така електронна митна декларація надається органом державної митної служби органу ДПС у порядку, затвердженому КМУ, в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису відповідно до закону.

Лист ДПСУ від 11.09.2012 р. №1756/0/61-12/22-3315


Правила включення сум ПДВ до податкового кредиту

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадує, що відсутність факту реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та/або порушення Порядку заповнення податкової накладної не дає покупцеві права на включення сум ПДВ до податкового кредиту, але не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, зазначеної у податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

У разі відмови продавця товарів/послуг надати ПН або у разі порушення ним Порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі покупець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту.

Зверніть увагу, пунктом 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379, передбачено, що податкова накладна заповнюється державною мовою.

Лист ДПСУ від 28.12.2012 р. №7786/0/51-12/15-3114


Рекомендації щодо звітування з єдиного податку юридичними особами

! Юрособам — платникам ЄП

ДПСУ повідомила, що платники єдиного податку шостої групи звітують за 2012 рік за формою декларації, затвердженою Наказом №1688.

За потреби платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складено за довільною формою. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

ДПС також рекомендувала платникам ЄП групи 6 зазначити додатково наступну інформацію по показниках розрахунку податкового зобов'язання, зокрема:

1) суму доходу за податковий (звітний) період, що оподатковується за ставкою 7 або 10%;

2) суму доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;

3) суму єдиного податку за податковий (звітний) період.

Крім того, ДПСУ звертає увагу, що з 4 січня 2013 року набрав чинності Закон України від 20.11.2012 р. №5503-VI, яким скасовано обмеження середньооблікової кількості працюючих та знижено ставки з 7 та 10% до 5 та 7% відповідно для платників єдиного податку — юросіб шостої групи.

Не слід забувати і про той факт, що заява про застосування спрощеної системи оподаткування може подаватися за вибором платника податків засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Лист ДПСУ від 29.01.2013 р. №19/7/15-2217Є


Нова форма повідомлення про проведення планової перевірки платника ЄСВ

! Платникам ЄСВ

ПФУ затвердив форму повідомлення про проведення планової перевірки платника ЄСВ.

Повідомлення надсилається (вручається) платникові єдиного внеску не пізніше ніж за 10 днів до початку проведення планової перевірки.

Постанова ПФУ від 17.01.2013 р. №1-1
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.02.2013 р. не опублікована)


Копії МД можуть бути підтвердженням сум ПДВ, віднесених до ПК

! Суб'єктам ЗЕД

ДПСУ зазначила, що за письмовим зверненням осіб митний орган засвідчує ксерокопії оформлених аркушів МД на паперовому носії або копії оформлених електронних МД на папері.

Для засвідчення ксерокопій, за якими оформлено транспортні засоби, складові частини, що мають ідентифікаційні номери та підлягають державній реєстрації, письмове звернення не потрібне.

Засвідчення здійснюється шляхом проставляння посадовою особою митного органу у верхній частині лицьового боку кожного аркуша ксерокопії МД на паперовому носії або роздрукованої на папері копії електронної МД відмітки «Копія. Згідно з оригіналом», особистого підпису, ініціалів і прізвища, дати засвідчення копії та відбитка особистої номерної печатки.

Таким чином, зазначені копії митних декларацій можуть бути визнані документом, що є підтвердженням сум ПДВ, які відносяться до податкового кредиту.

При цьому в разі подання попередньої, тимчасової або періодичної митної декларації до податкового кредиту відносяться суми ПДВ лише після подання митному органу декларантом або уповноваженою ним особою протягом строків, визначених МКУ, додаткової декларації, яка містить точні відомості про товари, задекларовані за попередньою, тимчасовою або періодичною митною декларацією.

Лист ДПСУ від 31.12.2012 р. №8324/0/61-12/15-3115


Зміни до переліку суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику

! СГД

КМУ вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері промислової безпеки та охорони праці і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю). Відтепер до суб'єктів господарювання із середнім ступенем ризику належать суб'єкти, що провадять діяльність, пов'язану з виконанням робіт:

1) зі зберігання та переробки зерна;

2) з поводження з небезпечними відходами.

Раніше суб'єкти, що провадили діяльність, пов'язану з виконанням вищезазначених робіт, належали до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику.

Постанова КМУ від 16.01.2013 р. №67
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.02.2013 р. не опублікована)


Затверджено форму Iнформації про пов'язаних осіб

! Великим платникам податків

Мінфін затвердив проект форми Iнформації про пов'язаних осіб, що подається великим платником податків до ДПСУ.

Форма передбачає наявність відповідних показників, згрупованих в окремі блоки для юридичних та фізичних осіб з урахуванням вимог підпункту 14.1.159 ПКУ.

Прийняття проекту надасть змогу великим платникам податків подавати відомості про пов'язаних осіб до органів ДПС для укладання договору про ціноутворення для цілей оподаткування.

Проект наказу Мінфіну від 05.02.2013 р.


Мінсоцполітики нагадало особливості індексації зарплати

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначило, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників здійснюється з місяця прийняття їх на роботу.

Тобто якщо працівника було прийнято на роботу у вересні 2012 року, обчислення індексу споживчих цін здійснюється з вересня 2012 року.

Право на індексацію для новоприйнятих працівників настане, коли індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить 101%.

У разі переведення на іншу роботу варто визначитися із базовим місяцем, щодо якого слід обчислити перевищення в 101%. Так, сума індексації зберігається, якщо сума збільшення заробітної плати менша від суми індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць (проведення індексації у разі підвищення грошових доходів визначено у п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення від 17.07.2003 р. №1078). У разі коли сума збільшення заробітної плати більша від суми індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, саме такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Лист Мінсоцполітики від 12.11.2012 р. №435/10/136-12


ДПСУ нагадала про нововведення у застосуванні РРО

! CГ, що використовують РРО

ДПСУ нагадала, що з 11.01.2013 р. до складу фіскального блоку реєстратора розрахункових операцій повинен входити модуль безпеки, що згідно з технологією, розробленою НБУ, забезпечує здійснення контролю відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції для реєстратора, що створює контрольну стрічку в електронній формі.

Крім того, з 1 липня 2014 року суб'єкти господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, повинні подавати електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які містяться на контрольній стрічці в пам'яті реєстраторів розрахункових операцій або в пам'яті модемів, які до них приєднані.

Зазначені вимоги стосуються також і суб'єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій з приєднаними до них зовнішніми модемами.

А з 1 січня 2014 року дозволяється первинна реєстрація лише реєстраторів розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, та електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг), реєстраторів розрахункових операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Лист ДПСУ від 31.01.2013 р. №2427/7/22-1317/111


Електронна митна декларація є первинним документом

! Суб'єктам ЗЕД

ДПСУ нагадала, що електронне декларування здійснюється з використанням митної декларації, засвідченої цифровим підписом, та інших електронних документів або їх реквізитів у встановлених законом випадках.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій.

Так, за наявності обов'язкових реквізитів електронна митна декларація є первинним документом, що фіксує господарську операцію із взяття підприємством зобов'язання у сумі нарахованих митних платежів за умови наявності обов'язкових реквізитів.

Лист Мінфіну від 23.01.2013 р. №31-08410-07-16/2073


Змінено Порядок справляння митних платежів

! Громадянам

Мінфін змінив Порядок справляння митних платежів у випадку тимчасового ввезення на митну територію України товарів громадянами — резидентами та нерезидентами.

Нові правила зобов'язують внести грошову заставу в розмірі суми митних платежів, якщо громадяни тимчасово ввозять на митну територію України товари в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі та їх сумарна фактурна вартість:

1) перевищує еквівалент 1000 євро (ввозяться через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення);

2) перевищує 500 євро та сумарна вага перевищує 50 кг при ввезенні через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України.

При тимчасовому ввезенні громадянами-резидентами транспортних засобів особистого користування, що класифікуються за товарними позиціями 8702, 8703, 8704 (загальною масою до 3,5 тонни), 8711, 8716 згідно з УКТ ЗЕД, громадянами сплачуються митні платежі, які підлягають сплаті при імпорті таких транспортних засобів.

Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами транспорту особистого користування на митну територію України без нарахування митних платежів та без застави можливе лише на термін, що не перевищує одного року (раніше обмеження терміну становило 3 роки).

Наказ Мінфіну від 05.12.2012 р. №1279
набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування
(станом на 12.02.2013 р. не опублікований)


Особливості адміністрування збору за спеціальне використання води у 2013 р.

! СГД-водокористувачам

ДПС роз'яснила, що при обчисленні податкових зобов'язань за період з 01.01.2013 р. до 03.01.2013 р. включно платники збору застосовують ставки збору, що діяли у 2012 році, а починаючи з 04.01.2013 р. — нові відповідно до Закону від 20.11.2012 р. №5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів».

Крім цього, ДПС зазначила, що граничним терміном подання податкових декларацій збору за IV квартал 2012 року було 11 лютого 2013 року, а останнім днем сплати збору — 19 лютого 2013 року;

— за I квартал п. р. — 10 травня 2013 року та 20 травня 2013 року;

— за II квартал п. р. — 9 серпня 2013 року та 19 серпня 2013 року;

— за III квартал п. р. — 11 листопада 2013 року та 19 листопада 2013 року;

— за IV квартал 2013 року — 10 лютого 2014 року та 19 лютого 2014 року.

Лист ДПСУ від 28.01.2013 р. №1947/7/15-2117


ДПСУ: подання оригіналів митних декларацій

! Експортерам

ДПСУ зазначає, що у разі наявності експортних операцій (заповнення рядка 2.1 податкової декларації з ПДВ) до податкової декларації з ПДВ додаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта).

Платники податку, які подають податкову звітність в електронному вигляді, оригінали митних декларацій (примірники декларанта) подають окремо у порядку, визначеному для подання податкової звітності у паперовому вигляді.

Лист ДПСУ від 19.12.2012 р. №16779/10/06-038


Затверджено Порядок ведення реєстру суб'єктів індустрії програмної продукції

! Суб’єктам індустрії програмної продукції

Мінфін затвердив Порядок ведення реєстру, форм реєстраційної заяви, заяви про анулювання реєстрації та свідоцтва про реєстрацію суб'єктів індустрії програмної продукції, які застосовують особливості оподаткування.

Рекомендовано суб'єктам індустрії програмної продукції, які подали до набрання чинності цим наказом реєстраційні заяви для отримання Свідоцтва про реєстрацію суб'єкта індустрії програмної продукції як суб'єкта, який застосовує особливості оподаткування, подати такі заяви за затвердженою цим наказом формою.

Крім цього, зазначено, що для отримання Свідоцтва суб'єкт IПП подає до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням Реєстраційну заяву з позначкою «Реєстрація».

Суб'єкт IПП разом з Реєстраційною заявою подає фінансову звітність, копії первинних документів (засвідчені підписом платника податку або його посадовою особою та скріплені печаткою (у разі її наявності) чи в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб, якщо такі документи створюються ним в електронній формі), що підтверджують право на використання особливостей оподаткування.

Наказ Мінфіну від 14.01.2013 р. №12
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.02.2013 р. не опублікований)


Особливості застосування касового методу обліку ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПСУ повідомила, що платник податку, який застосовує касовий метод, має право сформувати податковий кредит звітного періоду на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку, незалежно від дати отримання від постачальника товарів/послуг, але з урахуванням строків давності.

Строки давності та їх застосування передбачено статтею 102 ПКУ.

Лист ДПСУ від 28.12.2012 р. №8026/0/61-12/15-3115


Порядок контролю за імпортними операціями

! Iмпортерам

ДПСУ зазначила, що свідченням завершення імпортної операції є дата надходження товару на митну територію України, фактичного перетину ним митного кордону, що підтверджується проставленням відповідних митних забезпечень на товаросупровідних та товарно-транспортних документах, але при обов'язковій наявності МД типу IМ-40.

Отож у разі наявності на момент проведення документальної перевірки у імпортера лише товаросупровідних або товарно-транспортних документів із зазначенням дати перетину (ввезення) такими товарами митного кордону України, але за відсутності належним чином оформленої МД типу IМ-40 до резидента повинні застосовуватися заходи відповідальності.

Лист ДПСУ від 29.12.2012 р. №12875/0/71-12/22-3317


Для отримання знижки на навчання необхідна наявність певних документів

! Фізособам

ДПСУ повідомляє: якщо ви у 2012 році сплачували за своє навчання (середню професійну або вищу освіту) або навчання члена своєї сім'ї першого ступеня споріднення, ви маєте право на податкову знижку. Тобто ви можете повернути з бюджету суму витрачених на навчання коштів, але не більше 15% (ставка податку).

Для отримання такої знижки необхідно до 31 грудня 2013 року включно, тобто протягом всього 2013 року, подати до ДПI за місцем проживання річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Але найважливіше — наявність документів, що підтверджують суми коштів, сплачених за навчання. Це, зокрема:

1) квитанції;

2) фіскальні або товарні чеки;

3) прибуткові касові ордери;

4) договір з навчальним закладом;

5) довідка про отримані у звітному році доходи;

6) документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти члена сім'ї першого ступеня споріднення) тощо.

Щоби прискорити проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, доцільно відразу надавати до податкового органу разом із декларацією копії зазначених документів.

Оригінали таких документів не надсилаються до органу ДПС, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податкової перевірки.

Важливо знати: якщо до кінця 2013 р. ви не скористаєтеся правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2012 р. , таке право на наступні податкові роки не переноситься.

За матеріалами ДПСУ

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру