• Посилання скопійовано

Зміни до порядку реєстрації платників ПДВ

У зв'язку зі змінами, внесеними Законом №48341 до Податкового кодексу щодо порядку реєстрації платників ПДВ, Мінфін наказом від 06.11.2012 р. №11442 вносить зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ3. Проаналізуймо їх.

Загальні зміни

Коротко нагадаємо, що з 01.07.2012 р. діють зміни щодо порядку реєстрації платників ПДВ (див. «ДК» №28/2012). Зрозуміло, що зазначені зміни, з метою реалізації вимог Закону №4834, потребували внесення змін і до Положення про реєстрацію платником ПДВ.

Відразу зауважимо: Мінфін, затверджуючи зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення), не врахував внесені Законом №55034 зміни до ПКУ. Зокрема, зміни до п. 1.4 Положення, де наводиться визначення терміна «особа», яке не відповідає оновленим нормам пп. 14.1.139 ПКУ. Пояснюється це банальною причиною: дата прийняття закону пізніша, ніж дата наказу, що не було враховано спеціалістами Мінфіну.

Розділ I Положення, який стосується загальних питань, доповнено пунктом 1.7. Зміст цих змін полягає у тому, що особа, яка реєструється платником ПДВ, має право подати реєстраційну заяву до органу ДПI в електронній формі. Щоправда, такі особи повинні бути включені до системи подання податкових документів в електронному вигляді (шляхом укладення угоди між платником і ДПС). Подання реєстраційної заяви в електронній формі здійснюється за правилами, встановленими для підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку та формату (стандарту) електронного документа звітності платників податків.

Отже, для подання заяви в електронному вигляді треба обов'язково попередньо зареєструвати електронний цифровий підпис уповноваженої особи, а також електронний цифровий підпис, що є аналогом печатки.

Порядок та строки розгляду податковими органами реєстраційних заяв, поданих в електронному вигляді, є такими самими, як і для реєстраційних заяв, поданих у паперовому вигляді.

Про розгляд реєстраційних заяв платників ПДВ

<...>

Реєстрація платників ПДВ відбувається за результатами розгляду реєстраційних заяв та поданих документів виключно посадовими особами підрозділу інформатизації та обліку платників податків та, у разі необхідності, підрозділу оподаткування юридичних (фізичних) осіб. Листи на адресу заявників із пропозицією подати нову заяву або про відмову у реєстрації платником ПДВ (із обґрунтуванням і посиланням на конкретні пункти та статті Кодексу) складаються та надсилаються підрозділом інформатизації та обліку платників податків. Встановлений порядок взаємодії не передбачає жодного попереднього розгляду та/або візування реєстраційних заяв іншими структурними підрозділами органу ДПС, у тому числі шляхом залучення працівників податкової міліції з питань реєстрації платників ПДВ та видачі свідоцтв.

Лист ДПСУ від 12.09.2012 р. №3208/0/71-12/18-3117 (витяг)

Нагадаємо: відповідно до п. 183.9 ПКУ, орган ДПС зобов'язаний видати заявнику або відправити поштою (з повідомленням про вручення) Свідоцтво про реєстрацію такої особи як платника податку протягом 5 робочих днів від дати надходження реєстраційної заяви, якщо бажаний день реєстрації у заяві не зазначено5 та в разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника податку.

Також платнику, який подає звітність в електронній формі, надано можливість направити до Реєстру6 запит в електронній формі щодо підтвердження достовірності індивідуальних податкових номерів та номерів Свідоцтв своїх контрагентів (п. 2.11 Положення).

1 Закон від 24.05.2012 р. №4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм».

2 Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Опубліковано 18.01.2013 р. в «Офіційному віснику України» №2/2013, с. 54, див. на нашому сайті www.dtkt.com.ua у розділі «Документи для роботи. — Додатки до друкованого «ДК».

3 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1394.

4 Закон України від 20.11.2012 р. №5503-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків і зборів».

5 Якщо бажану дату реєстрації зазначено і така дата настає після завершення 5 р. д. від дати надходження заяви, Свідоцтво видається не пізніше такої дати.

6 Реєстр — це автоматизований банк даних, створений відповідно до п. 183.12 ПКУ для забезпечення: реєстрації та єдиного обліку платників ПДВ, єдиних принципів ідентифікації платників ПДВ, контролю за справлянням податку, організації суцільного й вибіркового аналізу (п. 2.1 Положення).

Увага: додатки 1 — Реєстраційна заява (форма №1-ПДВ) та 5 — Заява про анулювання реєстрації платника ПДВ (форма №3-ПДВ) до Положення про реєстрацію платників ПДВ викладено у новій редакції.

Терміни подання заяви платниками ЄП для реєстрації платником ПДВ

СПД на спрощеній системі оподаткування можуть бути платниками ПДВ1 за умови, що ними обрано ставку ЄП, яка передбачає сплату ПДВ. Відповідно до п. 293.3 ПКУ, у разі сплати ПДВ ставка єдиного податку становить:

1) для третьої і четвертої груп — 3%;

2) для п'ятої і шостої груп — 5%.

Коментованим наказом змінено терміни подання реєстраційних заяв (форма №1-ПДВ до оновленого Положення) у разі реєстрації платником ПДВ особи на спрощеній системі оподаткування.

Відповідно до пп. 3.6.2 Положення, якщо платник ЄП за ставкою 5 або 7%2 вирішив добровільно змінити ставку на 3 або 5% і стати платником ПДВ, реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 к. д. до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься нова ставка єдиного податку (заява про зміну ставки ЄП3 подається в аналогічний термін відповідно до п. 4 п. 293.8 ПКУ).

1 Крім фізосіб-підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, коштовного каміння, коштовного каміння органогенного утворення та коштовного каміння (пп. 293.3.2 ПКУ).

2 У Положенні вказано 10%, але в підпункті не враховано норми Закону №5503.

3 Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування затверджено наказом Мінфіну від 20.12.2012 р. №1675.

Якщо особа, яка не зареєстрована платником ПДВ та не перебуває на спрощеній системі оподаткування, вирішила перейти на сплату ЄП із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 3 або 5% (зі сплатою ПДВ), вона також подає реєстраційну заяву не пізніше ніж за 15 к. д. до початку календарного кварталу (пп. 3.6.3 Положення).

У разі перевищення обсягу доходу, встановленого п. 291.4 ПКУ окремо для першої — четвертої груп, такі платники можуть перейти в іншу групу платників ЄП зі сплатою ПДВ:

платники першої та другої групи — в третю групу зі ставкою 3%;

платники третьої групи — в п'яту групу зі ставкою 5%;

юрособи четвертої групи ЄП — в шосту групу зі ставкою 5%.

У цьому разі реєстраційна заява (ф. №1-ПДВ до оновленого Положення) подається одночасно із заявою про перехід на застосування ставки єдиного податку у розмірі 3 або 5% не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

У разі відмови в реєстрації платником ПДВ такі платники ЄП переходять на застосування ставки єдиного податку у розмірі 5 або 7% доходу або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування (пп. 3.6.4 Положення).

Підстави реєстрації платником ПДВ обов'язково зазначаються у рядку 5 заяви, який заповнюється згідно з оновленим додатком до реєстраційної заяви.

Нагадаємо: особи, які здійснюють оподатковувані операції і добровільно приймають рішення про реєстрацію платником ПДВ (відповідно до ст. 182 ПКУ жодних обмежень з 01.07.2012 р. при прийнятті такого рішення немає), реєстраційну заяву подають не пізніше ніж за 20 к. д. до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і виписку податкових накладних. Такі особи можуть навести у заяві бажаний день реєстрації платником ПДВ (рядок 6 оновленої форми заяви), який відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), — це 1 число місяця.

Але зазначені терміни подання заяви не стосуються платників ЄП третьої та четвертої груп за ставкою 5% або платників ЄП п'ятої та шостої за ставкою 7%, які вирішили добровільно змінити ставку на 3 або 5% відповідно та стати платниками ПДВ. Як було зазначено вище, реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 15 к. д. до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься нова ставка єдиного податку (пп. 3.6.5 Положення).

Відповідно до оновленого пп. 3.15.2 Положення, якщо датою державної реєстрації юридичної особи, утвореної в результаті перетворення, є дата завершення перетворення, то змінами тепер передбачено подання заяви про реєстрацію платником ПДВ та про анулювання реєстрації особи, припиненої шляхом перетворення1, протягом 10 робочих днів (раніше було 10 календарних).

Перереєстрація платників ПДВ

Коментованим наказом додано перелік додаткових підстав, за якими проводиться перереєстрація платника ПДВ, отже, Свідоцтво підлягає заміні. Також змінено строк для подання додаткової реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація» у разі виникнення підстав для перереєстрації. Фактично у розділі IV Положення враховано зміни, які було внесено до п. 183.15 ПКУ.

Отже, у разі зміни даних платника ПДВ (перелік таких даних установлено в п. 183.15 ПКУ — зокрема, у разі встановлення розбіжностей чи помилок у записах Свідоцтва про реєстрацію та/або Реєстру, втрати або непридатності Свідоцтва для користування) платник ПДВ повинен протягом 10 робочих днів, наступних за днем, коли відбулися такі зміни або виникли інші підстави для перереєстрації та заміни Свідоцтва, подати реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація». У реєстраційній заяві платник ПДВ наводить дані станом на дату заповнення заяви, у тому числі зазначає критерії, за якими станом на дату заповнення заяви особа відповідає статусу платника ПДВ згідно з розділом V ПКУ (п. 4.2 Положення).

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання попереднього Свідоцтва є останній день строку у 5 робочих днів від дня отримання додаткової реєстраційної заяви (п. 4.2 оновленого Положення).

Скорочено строки подання заяви на перереєстрацію у разі взяття на облік платника ПДВ у податковому органі за новим місцезнаходженням (місцем проживання). Відповідно до пп. 4.4.3 Положення, заява з позначкою «Зміна місцезнаходження» подається протягом 10 р. д. після взяття на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання), раніше було протягом 20 днів.

Повідомлення про включення/невключення платника податків до Реєстру великих платників податків надсилається податковим органом платнику ПДВ згідно з Порядком №15882.

1 Перетворенням юридичної особи є зміна її організаційно-правової форми, ч. 1 ст. 108 ЦКУ.

2 Відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

Відповідно до оновленого пп. 4.4.4.2 Положення, платник ПДВ протягом 10 р. д. після дня взяття на облік у податковому органі за новим місцем обліку зобов'язаний подати заяву до спеціалізованого податкового органу (орган ДПС, який здійснює податковий супровід великих платників податків) або іншого податкового органу.

Якщо перереєстрація здійснюється у разі псування, втрати Свідоцтва, датою початку дії нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є останній день строку у 5 р. д. від дня отримання реєстраційної заяви з позначкою «Перереєстрація у зв'язку із псуванням (утратою) Свідоцтва» (пп. 4.4.6.3 Положення).

Як зазначено у пп. 4.4.9 оновленого Положення, у разі встановлення розбіжностей між даними Свідоцтва та Реєстру або невідповідності внесених до Свідоцтва та/або Реєстру даних відомостям Єдиного державного реєстру1, наявності неправильних записів або помилок у записах Свідоцтва та/або Реєстру податковий орган проводить відповідні коригування одночасно із перереєстрацією платника ПДВ та видачею нового Свідоцтва. У разі підтвердження недостовірності даних податковий орган інформує про виявлені розбіжності платника ПДВ та центральний орган ДПС. Для цього платник ПДВ подає додаткову реєстраційну заяву з позначкою «Перереєстрація у зв'язку із помилками (невідповідностями)», Свідоцтво та усі засвідчені копії Свідоцтва (крім випадку, визначеного абз. 2 пп. 3.16.3 Положення2) та додаток до реєстраційної заяви — згоду на проведення відповідних змін із зазначенням їх суті (затвердженої форми додатка немає, очевидно, такий додаток подається у довільній формі, але, звичайно, варто звернутися до своєї податкової за роз'ясненнями).

1 Крім випадків, визначених п. 4.1 розділу IV Положення.

2 У разі видачі платнику ПДВ засвідченої копії Свідоцтва для відкриття спецрахунка в установі банку відповідно до Постанови КМУ від 12.01.2011 р. №11 «Про затвердження Порядку акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках».

Анулювання реєстрації платників ПДВ

До розділу V Положення коментованим наказом також внесено зміни, але радше технічні, пов'язані із внесенням змін до ПКУ. Тому лише коротко окреслимо основні моменти, пов'язані з анулюванням реєстрації платника ПДВ.

Порядок анулювання встановлено ст. 184 ПКУ. Анулювання реєстрації платника ПДВ може здійснюватися добровільно, тобто за заявою самого платника ПДВ на підставах, визначених у пп. «а» — «з» п. 184.1 ПКУ. А може — за ініціативою органів ДПС. Таке анулювання відбувається на підставах, визначених у пп. «б» — «з» п. 184.1 ПКУ. Податкові органи провадять постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та за наявності відповідних підстав приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ.

Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника ПДВ, яке здійснюється шляхом його вилучення з Реєстру платників. Відповідно до п. 184.2 ПКУ (аналогічні норми тепер зазначено у зміненому п. 5.7 Положення), анулювання реєстрації здійснюється на дату:

1) подання заяви або підписання рішення про анулювання реєстрації, якщо у Свідоцтві про реєстрацію платника ПДВ не було визначено граничного строку дії;

2) зазначену в судовому рішенні;

3) закінчення строку дії Свідоцтва про реєстрацію платника податку;

4) що передує дню втрати особою статусу платника ПДВ.

Якщо анулювання здійснюється за бажанням платника ПДВ, він подає заяву про анулювання за оновленою формою №3-ПДВ (додаток 5 до Положення №1394) до податкового органу за місцем перебування на обліку. Одночасно з поданням заяви платник ПДВ зобов'язаний повернути Свідоцтво та всі засвідчені податковим органом його копії.

Якщо анулювання реєстрації відбувається за ініціативою органу ДПС, платник ПДВ зобов'язаний разом із супровідним листом повернути Свідоцтво та всі засвідчені його копії протягом 20 к. д. із дня прийняття рішення про анулювання (пп. 5.5.5 розділу V Положення).

Нагадаємо, що відповідно до п. 183.13 ПКУ для інформування платників ПДВ центральний орган ДПС щодекади оприлюднює на веб-сайті центрального органу державної податкової служби (www.sts.gov.ua) інформацію про осіб, позбавлених реєстрації як платників ПДВ за заявою платника ПДВ або з ініціативи податкових органів чи за рішенням суду.

Слід пам'ятати про обов'язок визначити ПЗ за нормами п. 184.7 ПКУ при анулюванні реєстрації — в останньому звітному (податковому) періоді. Відповідно платник ПДВ повинен нарахувати собі ПЗ з ПДВ, причому зобов'язання з ПДВ визнаються не лише за товарами чи необоротними активами, а й за послугами, які не використані у господарській діяльності. Нараховують ПЗ за товарами (послугами), необоротними активами за звичайними цінами (увага: з 01.01.2013 р. звичайні ціни визначаються згідно зі ст. 39 ПКУ).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру