• Посилання скопійовано

Що нового

У всіх, хто сплатив авансові внески до 18.01.2013 р. включно, виникла недоїмка, проте санкцій не буде

! Платникам податку на прибуток

Для сплати авансових внесків з податку на прибуток у 2013 році було відкрито нові рахунки.

Відбулося це після настання граничного терміну сплати січневих авансових внесків — 18.01.2013 р.

Отже, у всіх, хто вчасно сплатив авансовий внесок на основний рахунок з податку на прибуток, виникла недоїмка.

Проте тим, хто вчасно сплатив авансові внески в січні, не варто турбуватися про таку недоїмку, якщо буде написано заяву на перенесення сплачених у січні 2013 р. авансових внесків з основного коду на новий код.

Сума штрафних санкцій, розрахованих за період з 19.01.2013 р. до дати зарахування на новий код, підлягає анулюванню податківцями самостійно в їхньому програмному забезпеченні.

Такі інструкції було оголошено структурним підрозділам ДПI на селекторній нараді.

Якщо ж платник не сплатив у строк (до 18.01.2013 р. включно) авансових внесків або сплатив їх не в повній сумі, то за весь період несплати нараховуються штрафна санкція і пеня незалежно від того, була у нього переплата минулих періодів з податку на прибуток чи ні.

Платники податку на прибуток, особливо ті, які не сплатили авансових внесків, розраховуючи використати наявну переплату, повинні були до 22.01.2013 р. бути персонально повідомлені про необхідність сплати авансових внесків під нарахування на нових кодах.

Лист ДПС у Сумській області від 22.01.2013 р. №596/7/15-105, див. «ДК» №5/2013


Діє нова форма авансового звіту

! Усім СГД та самозайнятим особам

Повідомляємо, що з 25.01.2013 р. набрав чинності оновлений Звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та Порядок його складання.

Так, звіт складається платником податку (підзвітною особою), що отримала такі кошти від підприємств всіх організаційно-правових форм або самозайнятої особи.

Звіт подається до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку завершує таке відрядження або завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, що надав кошти під звіт.

Фізична особа, що отримала такі кошти, заповнює всі графи звіту, крім: «Звіт перевірено», «Залишок унесений (перевитрата видана) у сумі за касовим ордером», бухгалтерських проведень, розрахунку суми утриманого податку за несвоєчасно повернуті витрачені кошти на відрядження або під звіт, які заповнюються особою, що надала такі кошти; «Звіт затверджено», які підписуються керівником (податковим агентом).

Наказ Мінфіну від 05.12.2012 р. №1276 чинний з 25.01.2013 р.


Умови повернення переплати з податку на прибуток: ДПСУ

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ зазначила, що в разі надміру сплачених грошових зобов'язань платник податку подає заяву до органу ДПСУ за місцем перебування на податковому обліку.

ДПI не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та надсилає його для виконання відповідному органові Держказначейства.

Таким чином, від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми з податку на прибуток платник податку має право подати до контролюючого органу заяву про повернення таких сум, за висновком якого Держказначейство повертає кошти.

Лист ДПСУ від 25.12.2012 р. №7772/0/61-12/15-1215, див. «ДК» №5/2013


До уваги платників, які платили авансові внески в січні 2013 р.!

! Платникам податку на прибуток

Міністерство доходів та зборів повідомляє, що платники податків, які сплатили помилково на старі рахунки авансові внески з податку на прибуток у січні 2013 року, можуть виправити ситуацію та уникнути заборгованості перед бюджетом. Для цього необхідно подати до податкового органу за місцем реєстрації заяву про переведення сплаченої суми зазначених внесків на нові коди Класифікації доходів бюджету, що призначені для сплати авансових внесків з податку на прибуток.

А саме, Класифікацію доходів бюджету доповнено такими позиціями (див. таблицю).

11023100
«Авансові внески з податку на прибуток підприємств і організацій, що перебувають у державній власності»;
11023200
«Авансові внески з податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності»;
11023300
«Авансові внески з податку на прибуток підприємств, створених за участю іноземних інвесторів»;
11023400
«Авансові внески з податку на прибуток від казино, відеосалонів, гральних автоматів, концертно-видовищних заходів»;
11023500
«Авансові внески з податку на прибуток іноземних юридичних осіб»;
11023600
«Авансові внески з податку на прибуток банківських організацій, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України»;
11023700
«Авансові внески з податку на прибуток страхових організацій, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України»;
11023900
«Авансові внески з податку на прибуток організацій і підприємств споживчої кооперації, кооперативів та громадських об'єднань»;
11024000
«Авансові внески з податку на прибуток приватних підприємств»;
11024100
«Авансові внески з податку на прибуток від інших платників податку на прибуток»;
11024600
«Авансові внески з податку на прибуток фінансових установ, включаючи філіали аналогічних організацій, розташованих на території України

Зміни були внесені наказом Міністерства фінансів України від 17.01.2013 р. №19 до Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 р. №11.

Будьте уважні, нові реквізити бюджетних рахунків для сплати авансових внесків з податку на прибуток розміщено на субсайтах органів ДПС, в засобах масової інформації, а також Центрах обслуговування платників.

За матеріалами ДПСУ


Змінено порядок видачі довідки про сплачений нерезидентом податок на прибуток

! Нерезидентам

Мінфін затвердив форму довідки про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи) та Порядок, яким визначається процедура видачі зазначеної довідки фізичній або юридичній особі-нерезиденту, яка отримує доходи з джерелом їх походження з України.

Довідка видається органом ДПС за місцезнаходженням (місцем проживання) резидента або постійного представництва нерезидента, що здійснює на користь нерезидента будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України.

Письмове звернення нерезидента про надання довідки надсилається до відповідного податкового органу безпосередньо або через особу, яка здійснює на користь нерезидента виплату доходів з джерелом їх походження з України, або через уповноважену особу, яка повинна підтвердити свої повноваження.

Звернення обов'язково повинно містити Відомості про нерезидента, а також відомості про джерело доходу.

Джерелом інформації для видачі довідки є дані додатка ПН до податкових декларацій (розрахунків) з податку на прибуток, надані податковими агентами податкові розрахунки сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь нерезидентів, а також сум утриманого з них податку або надані нерезидентом документи у разі самостійного нарахування і сплати податку.

Обґрунтована відмова у видачі довідки надається органом ДПС у разі, якщо нерезидент у своєму письмовому зверненні надав недостовірну інформацію.

Наказ Мінфіну від 03.12.2012 р. №1264 чинний з 29.01.2013 р.


Затверджено нову форму декларації з ПДВ — єдину для всіх платників

! Платникам ПДВ

Мінфін затвердив нову форму податкової декларації з ПДВ — єдину для всіх платників.

Наказом Мінфіну №1342:

1) в новій редакції викладено форми:

податкової декларації з ПДВ;

уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок;

2) внесено зміни до Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ.

Наказ Мінфіну від 17.12.2012 р. №1342
набере чинності з дня опублікування (станом на 29.01.2013 р. не опублікований)


Змінено порядок надання дозволів на користування надрами

! Надрокористувачам

КМУ вніс зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. Змінами встановлено, що за надання спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону з метою виконання угод про розподіл продукції справляється збір у розмірі 1% початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні.

Постанова Кабінету Міністрів України від 09.01.2013 р. №24 чинна з 23.01.2013 р.


Змінено умови видачі індивідуальних валютних ліцензій

! Резидентам

НБУ вніс зміни до Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на розміщення резидентами (юридичними та фізичними особами) валютних цінностей на рахунках за межами України.

Так, фізособи — резиденти, які отримали індивідуальну ліцензію НБУ на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України, можуть здійснювати на ці рахунки перекази іноземної валюти в сумі, що зазначена в ліцензії.

Якщо власником ліцензії є юрособа або фізособа-СПД, то надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора та в російських рублях на її рахунок підлягають обов'язковому продажу у випадках та в обсязі, установлених Нацбанком.

Не підлягає обов'язковому продажу інвалюта, що перерахована власником ліцензії з власного рахунка, відкритого в уповноваженому банку, який зазначений у ліцензії, або з іншого власного рахунка.

Якщо обов'язковий продаж здійснюється шляхом перерахування іноземної валюти з рахунку, відкритого за межами України, то власник ліцензії зобов'язаний перерахувати іноземну валюту не пізніше ніж на 13-й робочий день після дня зарахування надходжень на цей рахунок.

Постанова Нацбанку від 14.12.2012 р. №531 чинна з 25.01.2013 р.


Норми безоплатної видачі засобів індивідуального захисту

! Підприємствам, що займаються виробництвом хутра

МНС затвердило Норми безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту (далі — ЗIЗ) працівникам виробництва хутра та хутряних виробів.

Нормами визначаються види та строки носіння (використання) працівниками ЗIЗ.

Забезпечення працівників підприємств і організацій необхідними для трудового процесу ЗIЗ, а також порядок їх тримання та зберігання визначаються відповідно до Положення про порядок забезпечення працівників спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Відповідно до Норм допускається застосування спеціального одягу, виготовленого з інших типів тканин, сертифікованих в установленому порядку.

Наказ МНСУ від 14.12.2012 р. №1422
набере чинності з дня опублікування (станом на 29.01.2013 р. не опублікований)


Представництво — платник ПДВ особисто відповідає за порушення

! Представництвам нерезидентів

ДПСУ зазначає, що представництво нерезидента, що не має статусу юридичної особи, може бути зареєстровано платником податку на додану вартість. У разі якщо сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, перевищує 300000 гривень, таке представництво підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ.

Отож саме представництво, зареєстроване платником податку на додану вартість, має визначені ПКУ права й обов'язки платника податку на додану вартість та несе відповідальність за допущені порушення.

Лист ДПСУ від 01.11.2012 р. №4540/0/61-12/12-0016


Доповнено перелік об'єктів нерухомості, що підлягають технічній інвентаризації

! Власникам нерухомості

Мінрегіон затвердив зміни до Iнструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна. Змінами визначено, що розмір та порядок оплати робіт із технічної інвентаризації визначаються у договорі за домовленістю сторін.

Крім цього, змінами уточнено та доповнено перелік об'єктів, що підлягають технічній інвентаризації. До переліку, зокрема, включено:

1) багатоквартирні житлові будинки, гуртожитки;

2) одноквартирні (садибні) житлові будинки;

3) багатофункціональні будинки і комплекси.

Наказ Мінрегіону від 08.01.2013 р. №2 чинний з 29.01.2013 р.


Виручка, яка включається до складу доходу ФОП на загальній системі

! Фізособам-підприємцям

Доходи фізичних осіб — підприємців, які отримані протягом календарного року від провадження господарської діяльності, підлягають оподаткуванню.

До складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі — підприємцю як в грошовій, так і в натуральній формі від провадження господарської діяльності, а саме:

— виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок, чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в т. ч. відсотки банку);

— виручка в натуральній (негрошовій формі);

— суми штрафів і пені, отримані від інших суб'єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, які пов'язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Власні кошти, які фізична особа — підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Крім того, якщо на розрахунковий рахунок фізичної особи — підприємця надійшла помилково перерахована сума коштів, яка потім була повернута ним, то така сума також не включається до складу доходу СГД.

Визначення доходів фізичних осіб передбачено ст. 177 розділу IV Податкового кодексу України.

За матеріалами ДПСУ


Авансові внески з податку на прибуток: відображення в бухобліку

! Платникам податку на прибуток

Мінфін нагадав, що облік податків (податок на прибуток, податок на додану вартість, інші податки) ведеться на рахунку 64 «Розрахунки за податками й платежами».

Відповідно, авансові внески з податку на прибуток відображаються проведенням Д-т 64 К-т 31. Протягом року дебетове сальдо аналітичного рахунка з обліку розрахунків з податку на прибуток відображається у балансі підприємства у статті «Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом».

Наприкінці року зобов'язання з податку на прибуток підприємством відображається проведенням Д-т 98 К-т 64. Кредитове сальдо на відповідному аналітичному рахунку підлягає перерахуванню до бюджету.

Лист Мінфіну від 24.01.2013 р. №31-08410-06-52297, див. «ДК» №5/2013


Визначено розмір плати за інформацію про зареєстровані речові права

! Усім СГД

Як доступ нотаріуса до Державного реєстру прав, так і пошук відомостей у ньому здійснюються за відповідну плату. Якщо доступ до реєстру визначається згідно з тарифами та сплачується нотаріусом, то плата за пошук відомостей про нерухоме майно у ньому вноситься особою, яка звертається за відповідною інформацією до нотаріуса.

Мін'юст встановив, що розмір плати за здійснення одного пошуку нотаріусами відомостей про зареєстровані речові права, їх обтяження на об'єкт нерухомого майна у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно становить 68 грн.

Наказ Мін'юсту від 29.12.2012 р. №1994/5 чинний з 22.01.2013 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру