• Посилання скопійовано

Електронна звітність з РРО у 2013 році

З 01.01.2013 р. запрацювала вимога обов'язкового подання звітності про використання РРО до податкових органів в електронному вигляді (п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Додатково до цієї норми були розроблені Вимоги №10571 та Порядок №10572, які, власне, й були покликані врегулювати питання створення та передачі звітної інформації з РРО до податкової. Проте, як завжди, на меті було одне, а постфактум маємо інше.

Весь кінець 2012 року СГ, які працюють із РРО, провели в очікуванні хоча б якихось роз'яснень податківців щодо необхідності доопрацювань наявних РРО та придбання нових моделей. Центри сервісного обслуговування (далі — ЦСО) та виробники касової техніки теж очікували відповіді від ДПС: адже саме їм доведеться спілкуватися з платниками податків щодо доопрацювання наявних РРО шляхом заміни версій внутрішнього програмного забезпечення3. Проте податківцям, здається, сказати було нічого.

З 11.01.2013 р. було внесено зміни і до п. 21 Вимог №1994. Тепер чітко визначено, що фіскальний блок РРО повинен мати модуль безпеки, що згідно з технологією, розробленою НБУ, забезпечує контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведені операції для РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі. На офіційному сайті ДПСУ розміщена інформація, з якої випливає, що модуль безпеки Національної системи електронних платежів — це «спеціалізований пристрій у вигляді картки та плати для комп'ютера, який захищає дані від втручань». Його орієнтовну вартість заявили на рівні 80 грн. А забезпечуватимуть діяльність системи зі зберігання та збору даних інформаційні екваєри. Їх список має бути на сайтах ДПСУ та НБУ, проте на момент підготовки статті такої інформації ще не було.

1 Вимоги стосовно створення контрольної стрічки в електронній формі в реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

2 Порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів ДПС, затверджений наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

3 Лист ДПСУ від 26.12.2012 р. №12567/0/71-12/22-1317/1425.

4 Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199.

Крім того, побачив світ новий Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. №1159, до якого внесено моделі з версіями внутрішнього програмного забезпечення, що відповідають Вимогам №1057 (позначені «*****»).

Може виникнути запитання: а чи треба перереєстровувати старий РРО після приєднання до нього модема та модуля безпеки? Відповіді на нього наразі немає. Адже прямої вимоги так робити у чинному законодавстві немає, а податківці щодо цього роз'яснень ще не надали.

Отже, перед підприємствами зараз стоять завдання:

1) встановити на фіскальний блок РРО модуль безпеки;

2) укласти угоду з екваєром на передачу даних з модема РРО до податкової.

I не забувайте: до РРО вже має бути приєднано модем або ви маєте мати РРО з модемом.

Ні перше, ні друге із завдань реально виконати на сьогодні неможливо! Причина — у відсутності будь-яких прозорих та чітких, а головне — практичних механізмів з боку податківців. З ким укладати договори? До кого звернутися для отримання модуля безпеки до РРО? Невідомо. Набрання чинності нормою про щоденне електронне звітування за РРО було відстрочено до 01.01.2013 р., тож весь 2012 рік ДПС мала змогу підготувати практичні алгоритми та роз'яснення для платників податків, аби запровадження такого механізму звітування було більш-менш безболісним. Проте, здається, податківці ці питання виріщуватимуть в першому півріччі 2013 року, а відпрацьовувати механізм реалізації цих алгоритмів платники податків будуть уже у період дії штрафів у цій сфері.

Василь РОРАТ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру