• Посилання скопійовано

Суть справи

Ціннопаперовий облік: нові правила
Друге півріччя 2012 року вторинний ринок цінних паперів лихоманило від надмірної уваги податківців до цього сектору української економіки. Здається, законодавець дозрів до радикальних змін. Закон №5519 вніс кардинальні зміни до алгоритму ціннопаперового обліку. Спробуймо коротко проаналізувати нововведення та дати їм оцінку з погляду практичного застосування.

Електронна звітність з РРО у 2013 році
З 01.01.2013 р. запрацювала вимога обов'язкового подання звітності про використання РРО до податкових органів в електронному вигляді (п. 7 ст. 3 Закону про РРО). Додатково до цієї норми були розроблені Вимоги №1057 та Порядок №1057, які, власне, й були покликані врегулювати питання створення та передачі звітної інформації з РРО до податкової. Проте, як завжди, на меті було одне, а постфактум маємо інше.

Зміни до порядку реєстрації платників ПДВ
У зв'язку зі змінами, внесеними Законом №4834 до Податкового кодексу щодо порядку реєстрації платників ПДВ, Мінфін наказом від 06.11.2012 р. №1144 вносить зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Проаналізуймо їх.

Звичайна ціна в 2013 р.
З 01.01.2013 р. набрала чинності ст. 39 ПКУ, що встановлює новий порядок визначення звичайних цін. Більшості платників податків потрібно вивчити цей порядок, оскільки з початку поточного року база оподаткування у низці випадків визначатиметься вже цілком інакше — не так, як це було у 2012 році.

Хто не встиг — Мінфін не винен
З 01.01.2013 р. набрала чинності ст. 265 ПКУ, якою для юросіб встановлений обов'язок:
1) станом на 1 січня 2013 року самостійно обчислити суму податку на нерухоме майно (житлову нерухомість), відмінне від земельної ділянки;
2) до 1 лютого 2013 ж року подати органу ДПС за місцезнаходженням майна декларацію за формою, встановленою згідно зі статтею 46 ПКУ;
3) поданою декларацією розбити річну суму податку на рівні частки поквартально. А якщо наказ офіційно оприлюднений за 4 дні до граничного терміну її подання — чи буде штраф?

Відновлення прав на ПК з ПДВ за ОЗ
Придбаваючи деякі основні засоби (далі — ОЗ), бухгалтери від самого початку знають, що не будуть використовувати ці об'єкти в оподатковуваних операціях. А тому за загальним правилом вхідний ПДВ не відносять до податкового кредиту. Проте згодом все ж таки починають їх використовувати в оподатковуваних операціях. I тут у бухгалтера виникають запитання: чи є право на відновлення податкового кредиту (далі — ПК) з ПДВ за такими ОЗ та як усе це вплине на податковий і бухгалтерський облік? Спробуймо дати відповіді на ці запитання.

Облік та оподаткування дивідендів
I знову завершується рік, настає час підбивати підсумки плідної роботи, розподіляти зароблений прибуток, сплачувати податки та складати звітність. Наразі поговоримо про те, як нараховувати, обліковувати та оподатковувати дивіденди, що їх сплачує підприємство — емітент корпоративних прав, звичайний платник податку на прибуток. У першій частині матеріалу розглянемо нарахування дивідендів та авансового внеску з податку на прибуток, а в другій — оподаткування дивідендів ПДВ, ПДФО, ЄСВ та відображення їх в бухобліку, фінансовій та податковій звітності.

З чого починається ФСП
Фіксований сільгоспподаток (далі — ФСП) — досить вдала альтернатива загальній системі оподаткування. Замість кількох податків ви платите один, який порівняно просто розраховується та сплачується. Сьогодні ми розповімо, хто і як може стати платником ФСП та коли слід подати звітність з цього податку.

До змісту номеру