• Посилання скопійовано

Зміни у Порядку обліку платників податків

Мінфін своїм наказом №11461 вніс зміни до Порядку обліку платників податків та зборів (далі — Порядок №15882). Коментовані зміни наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Більшість із них спрямовані на приведення Порядку №1588 у відповідність до вже чинних законів та підзаконних актів. Проаналізуймо, які саме найважливіші зміни нас очікують.

Порядок взяття на облік та зняття з нього за основним місцем обліку

Як і раніше, дані про взяття на облік юросіб та їхніх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в Єдиному держреєстрі, як платників податків і зборів в органах ДПС передаються до держреєстру у день взяття їх на облік за основним місцем обліку. Тепер у п. 3.8 Порядку №1588 окремо зазначено, що таке взяття на облік підтверджується випискою з Єдиного держреєстру, яка надсилається (видається) цим юридичним особам та відокремленим підрозділам юридичних осіб у порядку, встановленому Законом №7553. Таке нововведення покликане привести механізм надсилання виписок у разі взяття на облік у відповідність до п. 6 ст. 25 Закону №755. Аналогічний механізм працює і для самозайнятих осіб.

1 Зміни до Порядку обліку платників податків і зборів, затверджені наказом Мінфіну від 06.11.2012 р. №1146, див. «ДК» №1/2012.

2 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.

3 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Для тих платників, для яких законом установлені особливості їх держреєстрації та відомості щодо яких не містяться у держреєстрі (у т. ч. у разі взяття на облік договорів про спільну діяльність та договорів управління майном), орган ДПС за основним місцем обліку формує довідку про взяття на облік платника податків за ф. №4-ОПП.

Зверніть увагу: скасовано положення, що:

— довідка про взяття на облік платника податків за ф. №4-ОПП (свідоцтво за ф. №4-УРП) є єдиним документом, який підтверджує взяття платника податків на облік в органі ДПС;

— на території держав, з якими Україна уклала міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування, застосовується довідка-підтвердження статусу податкового резидента України.

Зміни у п. 6.3, на думку автора, є технічними. Завдяки коментованим змінам у п. 6.3 Порядку №1588 фізособа-підприємець, що не має печатки, може абсолютно безперешкодно заповнювати та подавати заяву за ф. №5-ОПП, не скріплюючи її своєю печаткою, — що є досить логічним. Якщо ж підприємець має печатку, то нею все-таки доведеться скріпити таку заяву, бо печатка є одним з обов'язкових реквізитів такої заяви. Отже, винятки передбачено тільки для тих самозайнятих осіб, які такої печатки не мають.

Неосновне місце обліку

Як і раніше, орган ДПС за неосновним місцем обліку може видати платнику податків Повідомлення про взяття на облік за неосновним місцем обліку за ф. №16-ОПП, строк дії якого обмежується бюджетним роком. Але зверніть увагу: раніше таке Повідомлення було тільки доповненням до довідки про взяття на облік за ф. №4-ОПП і було дійсне лише разом із такою довідкою. А тепер умова про недійсність Повідомлення без довідки не працює, це цілком окремі документи, кожен з яких має свою функціональну належність.

Порядок внесення змін до облікових даних платників податків

У разі внесення змін до даних, що зазначаються у довідці за ф. №4-ОПП (найменування (прізвище, ім'я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання) платника податків, керівника, органу ДПС, в якому платник податків перебуває на обліку, тощо), довідка за ф. №4-ОПП має бути замінена. Для отримання нової довідки платник податків подає до ДПI за основним місцем обліку звернення із зазначенням причин заміни та доданою до нього старою довідкою. Орган ДПС протягом двох робочих днів після такого звернення видає (надсилає) платнику податків нову довідку. Зверніть увагу: до внесення змін нову довідку можна було отримати лише за умови дотримання таких вимог:

— відповідні зміни внесені до Єдиного держреєстру або платник податків виконав вимоги п. 9.2 Порядку №1588,

Внесення змін до облікових даних

Платники податків, які не включаються до Єдиного державного реєстру, у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з цим Порядком, зобов'язані протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до органу державної податкової служби уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за ф. №1-ОПП, ф. №5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за ф. №1-РПП — з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Пункт 9.2 Порядку №1588

— до Єдиного держреєстру не внесено запису про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу або відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Завдяки змінам жодних умов, крім звернення платника податків для отримання нової довідки, не передбачено.

Переведення платника податків на обслуговування з одного органу ДПС до іншого

У разі отримання з Єдиного держреєстру даних про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, пов'язану зі зміною адміністративно-територіальної одиниці, орган ДПС, де платник податків перебуває на обліку, вносить зміни до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб та повідомляє Єдиний держреєстр про внесення відповідних відомостей, зокрема про термін, до якого платник податків перебуває на обліку в органі ДПС за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання). Цей термін відповідає одній із дат:

— закінчення одного місяця після отримання зазначеним податковим органом даних про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків, якщо відповідно до пп. 10.1.4 Порядку №1588 немає підстав для продовження строку перебування на обліку такого платника податків у цьому органі або якщо такий строк є меншим за один місяць;

— закінчення п'яти робочих днів, наступних за датою закінчення строку, на який було продовжено строк перебування на обліку платника податків з підстав, визначених у пп. 10.1.4 Порядку №1588, та якщо такий строк є більшим за один місяць.

Зміни, внесені до пп. 10.2.3 Порядку №1588, зобов'язують орган ДПС після взяття на облік за новим місцем обліку платника податків, включеного/не включеного до Реєстру великих платників податків, надіслати до фінансових установ, у яких відкрито рахунки такого платника податків, протягом 5 робочих днів повідомлення за ф. №15-ОПП.

Зняття з обліку

Відповідно до оновленого пп. 11.1.1 Порядку №1588, юрособа, яка перебуває у процесі припинення, подає до органу ДПС за основним місцем обліку такі документи:

— заяву про припинення платника податків за ф. №8-ОПП, дата якої фіксується у журналі за ф. №6-ОПП;

— оригінал довідки за ф. №4-ОПП;

— копію розпорядчого документа (рішення) власника або органу, уповноваженого на те установчими документами про припинення;

— копію розпорядчого документа про утворення комісії з припинення (ліквідаційної комісії).

Зверніть увагу: ЮО, для яких законом установлено особливості їх держреєстрації та відомості щодо яких не містяться в Єдиному держреєстрі, зобов'язані подати зазначені документи до органу ДПС у 3-денний строк після прийняття рішення про припинення.

ЮО, відомості щодо яких містяться в Єдиному держреєстрі, можуть подати згадані документи (крім довідки за ф. №4-ОПП) до органу ДПС за бажанням після внесення до Єдиного держреєстру запису про прийняття рішення про припинення.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру