• Посилання скопійовано

Суть справи

Податкові різниці у 2013 році
Відповідно до пп. 17.1.12 ПКУ, платник податків має право за методикою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, вести облік тимчасових та постійних податкових різниць та використовувати дані такого обліку для складання декларації з податку на прибуток. Це єдина норма у чинному законодавстві, що визначає ведення обліку податкових різниць правом платника податків, а не його обов'язком. Проаналізуймо, з якими конкретними напрацюваннями законотворців з цього питання ми входимо у новий 2013 рік.

Зміни у Порядку обліку платників податків
Мінфін своїм наказом №1146 вніс зміни до Порядку обліку платників податків та зборів (далі — Порядок №1588). Коментовані зміни наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Більшість із них спрямовані на приведення Порядку №1588 у відповідність до вже чинних законів та підзаконних актів. Проаналізуймо, які саме найважливіші зміни нас очікують.

З Нового року — нові статистичні звіти
З року в рік Держкомстат удосконалює статистичну звітність. Тож і в 2013 році бухгалтери будуть змушені опановувати оновлені статистичні звіти. Найпоширеніші форми, що зазнали змін, які підприємства та підприємці і коли повинні їх подати — наведемо у таблиці.

Реєстрація прав на нерухомість з 2013 року
Минуло майже три роки від прийняття Закону №1878, яким передбачено внесення докорінних змін до системи державної реєстрації нерухомості. Для впровадження закону встановлювався майже дворічний період, проте з 2012 р. зміни, внесені Законом №1878 до Закону про держреєстрацію прав, так і не запрацювали: адже змінами до нього у грудні 2011 р. відстрочено початок дії цих змін на рік. Не запрацював і новий Закон про земельний кадастр, що теж мав набрати чинності з 2012 р. Обидва закони мають розпочати свою дію з 2013 р. Крім того, разом із набранням чинності цими законами, відповідні зміни з 2013 р. вносяться до Цивільного та Земельного кодексів. Саме розгляду основних нововведень у сфері реєстрації нерухомого майна присвячена ця стаття.

Річна декларація підприємця-«загальносистемника»
Згідно з п. 177.5 ПКУ, за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування подають до органу ДПС податкову декларацію. Сподіваємося, пропонована нижче стаття допоможе заповнити її швидко і без помилок.

Екоподаток за розміщення відходів у 2013 році
Законом України №4834 з 01.01.2013 р. будуть внесені зміни до порядку сплати екоподатку суб'єктами господарювання, які розміщують відходи, зокрема вторсировину.

Позика від фізособи: з відсотками чи без
Усі давно знають спосіб дуже швидко та без особливого бюрократизму тимчасово поліпшити своє матеріальне становище. Ні, наразі ми говоримо не про кредит — йдеться про позику. Зважаючи на жваве обговорення останнім часом правових позицій ВСУ, важливо встановити, чи позика, що надається фізособою під процент, є фінансовою послугою та за яких умов вона вважається такою.

Повернення товару через РРО
Причин, чому покупці повертають до магазину раніше придбаний товар, не так вже і мало: не підійшов розмір, неякісний товар, виявили некомплектність товару тощо. Тож у продавців виникають запитання: як оформити повернення товару, які документи слід скласти, як провести таку операцію через РРО та як правильно повернути покупцю належну йому суму грошей? Відповіді на ці та інші запитання ми спробуємо дати у цій статті.

Нематеріальні активи: визначення та визнання
Щороку компанії всього світу витрачають мільярди доларів на просування власних брендів, розробку нових продуктів та технологій, придбання програмного забезпечення. Такі інвестиції потребують відповідного обліку та відображення у фінансовій звітності. Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 38 «Нематеріальні активи» (надалі — МСБО 38 або Стандарт) встановлює підходи до відображення в обліку та звітності операцій з нематеріальними активами.

До змісту номеру