• Посилання скопійовано

Дохід ЄП за попередні періоди

Приватний підприємець — платник ЄП II групи у 2010 році надав будівельні послуги фізособі (причому тоді теж був на єдиному податку). На жаль, контрагент лише зараз розрахувався за отримані послуги. Чи слід включити цю виручку до доходу в періоді отримання? Крім того, у свідоцтві платника ЄП вже не зазначено виду діяльності, за яким зараз отримали виручку на рахунок. Якщо ця сума все-таки потрапляє до доходу платника ЄП, то за якою ставкою слід оподатковувати такі отримані «давні» доходи? Як показати такий дохід у книзі обліку доходів та де його відобразити в декларації?

Доходом платника єдиного податку — фізособи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі (відповідно до п. 292.3 ПКУ). Врахуйте, що до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п. 292.1 ПКУ).

Датою отримання доходу «єдинника», в тому числі і ФОП, є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ).

Варто зазначити, що відповідно до пп. 6 п. 292.11 ПКУ до доходу платника ЄП не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, установлених ПКУ, які були включені до загального оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця. На жаль, це не наш випадок, оскільки в період безпосереднього надання послуг підприємець теж перебував на ЄП, правда, за трішки іншими правилами. Тож сума, отримана на рахунок приватного підприємця як плата за надані в 2010 році послуги, потрапить до його доходу, як це передбачено п. 292.6 ПКУ.

За загальним правилом (п. 293.1 та пп. 2 п. 293.2 ПКУ), підприємець — платник ЄП II групи сплачує фіксовану ставку ЄП, установлену місцевим органом влади, у межах від 2 до 20% розміру мінімальної заробітної плати (на 1 січня податкового (звітного) року). Та от до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника ЄП, слід застосовувати ставку ЄП 15% від суми такого доходу (пп. 2 п. 293.4 ПКУ).

Але врахуйте, що, згідно з п. 2 підрозділу 8 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, норми пп. 2 п. 293.4 ПКУ у 2012 році не застосовуються. Тож виходить, наразі з суми доходу, отриманого за надані в попередні роки послуги, сплачувати ЄП за ставкою 15% не треба. А оскільки інших спеціальних норм щодо цього доходу в главі 1 розділу XIV ПКУ немає, то такий дохід оподатковується за загальними правилами пп. 2 п. 293.2 ПКУ, тобто за фіксованою ставкою.

Також зазначимо, що у підкатегорії 230.05 ЄБПЗ (див. далі) податківці наголошують: у 2012 році згідно з п. 2 підрозділу 8 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ норми п. 2 п. 293.4 ПКУ не застосовуються.

Якщо ж у попередніх роках ви надавали послуги, наприклад юрособам, то з цього питання в підкатегорії 230.08 ЄБПЗ міститься таке роз'яснення від податківців: «Відповідно до пп. 4 п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої — третьої і п'ятої груп у розмірі 15 відсотків до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. ...

Отже, доходи фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку першої або другої групи, отримані від суб'єктів господарювання (не платників єдиного податку) у звітному році за роботи (послуги), виконані у минулому році, оподатковуються за ставкою 15 відсотків. При цьому, оскільки такі доходи були отримані платниками єдиного податку даних груп за роботи (послуги), виконані у минулому році, то умови перебування на першій або другій групі платників єдиного податку такими платниками не порушуються». Як бачите, на думку податківців, до доходу від наданих послуг юрособі, навіть у минулих роках, слід застосувати ставку ЄП 15%.

А в Книзі обліку доходів (для платників єдиного податку I і II груп та платників єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ)1 суму доходу за послугами, наданими фізособі в 2010 році, на думку автора, слід показати у графі 2, а не в графі 9 Книги обліку доходів, де показують суми доходів, що оподатковується за ставкою 15 % згідно пп. 2 п. 293.4 ПКУ. Адже, як ми вже зазначали, пп. 2 п. 293.4 ПКУ у 2012 році не застосовується.

У Податковій декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця2 (далі — декларація платника ЄП) такий дохід, на думку автора, відображають у розділі III «Показники господарської діяльності для платників єдиного податку II групи» у рядку 06 «Сума доходу за звітний (податковий) період відповідно до статті 292 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України (згідно з підпунктом 2 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України)». Щоправда, в розділі III декларації платника ЄП є спеціальний рядок 08 «Сума доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, у звітному (податковому) періоді» саме для таких-от доходів. Але якщо ви відобразите там суму такого запізнілого доходу, то за алгоритмом форми декларації платника ЄП такий дохід доведеться оподатковувати ЄП за ставкою 15%. А як ми вже показали вище, у 2012 році до доходів, отриманих за видами діяльності, не зазначеними у свідоцтві платника ЄП, вимоги пп. 2 п. 293.4 ПКУ не застосовуються (п. 2 підрозділу 8 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ). Тож рекомендуємо все-таки відобразити таку суму в рядку 06 розділу III декларації платника ЄП. Надалі ця сума доходу буде складовою рядка 16 розділу V декларації платника ЄП.

1 Затверджена наказом Мінфіну України від 15.12.2011 р. №1637.

2 Затверджена наказом Мінфіну України від 21.12.2011 р. №1688.

Як бачите, питання спірне, роз'яснень такої ситуації податківці теж, на жаль, не надали, тому радимо звернутися до своєї податкової інспекції за індивідуальним роз'ясненням.

Крім того, зазначимо, що, відповідно до пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, фізичні особи — платники ЄП (зокрема і ФОП на II групі) зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не відображених у свідоцтві платника ЄП. Як ми вже зазначали, не передбачених свідоцтвом видів діяльності ви не здійснювали, але от дохід від них отримали... Може видатися, що вам слід буде знятися з реєстрації платником ЄП «...з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності». Та не варто поспішати з висновками: адже п. 2 підрозділу 8 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що норми пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ у 2012 році не застосовуються. Таку ж позицію висловили і спеціалісти ДПСУ в ЄБПЗ (див. підкатегорію 230.05). Тож ви маєте повне право й надалі перебувати на ЄП.

У 2012 році не передбачена Свідоцтвом діяльність не веде до переходу на загальну систему

Відповідно до пп. 2 п. 293.4 ст. 293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-IV із змінами та доповненнями (далі — ПКУ) ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку, зокрема, першої і другої груп у розмірі 15 відсотків до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у свідоцтві платника єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи.

Платники єдиного податку (фізичні особи — підприємці) зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

При цьому п. 2 підрозд. 8 р. ХХ «Перехідні положення» ПКУ встановлено, що норми пп. 2 п. 293.4 ст. 293 та пп. 7 пп. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ у 2012 році не застосовуються.

Підкатегорія 230.05 ЄБПЗ

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру