• Посилання скопійовано

Що нового

Факсиміле на первинних документах та на звітності — неприпустимо

! Платникам податків

ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію з питань застосування факсиміле при складанні первинних документів, документів бухгалтерської та податкової звітності.

Так, ДПС вважає неприпустимим використання факсиміле платниками податків ні при складенні податкової звітності, ні при оформленні податкової накладної.

Посадові особи органів ДПС також не мають права використовувати факсиміле в податковому повідомленні-рішенні, податковій вимозі, наказі та направленні на проведення перевірки.

Наказ ДПСУ від 22.11.2012 р. №1047 див. у наступних числах «ДК»


Як сплачується земельний податок за нежитлові приміщення

! Фізособам-підприємцям — платникам ЄП

ДПСУ зазначила: якщо право власності на земельну ділянку оформлене на фізичну особу (фізособу-підприємця) і земельна ділянка використовується ним для провадження господарської діяльності (магазин, СТО тощо), то такий підприємець (платник єдиного податку) звільняється від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з земельного податку.

Це саме стосується і ситуації, коли підприємець провадить діяльність із надання в оренду майна і земельної ділянки — коли наймачеві надається право користування земельною ділянкою, на якій розташовані будівля або капітальна споруда, а також яка прилягає до них.

Наказ ДПСУ від 23.11.2012 р. №1051 див. у наступних числах «ДК»


Робочий день у банках переноситься з 31 на 29 грудня

! Усім

На підставі змін, внесених до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 листопада 2011 р. №1210-р «Про перенесення робочих днів у 2012 році», робочий день банківської системи України переноситься з понеділка 31 грудня на суботу 29 грудня 2012 р.

Таким чином, банки не будуть працювати 30, 31 грудня 2012 р. та 1 січня 2013 р.

Лист НБУ від 13.11.2012 р. №25-211/2476-10691


За несвоєчасну сплату авансових внесків ЄП — штраф 50%

! Фізособам — платникам ЄП

ДПСУ затвердила Узагальнюючу податкову консультацію з питань забезпечення єдиного підходу до застосування штрафних санкцій.

Так, за несвоєчасну сплату (неперерахування) фізособою — платником єдиного податку авансових внесків ЄП накладається штраф у розмірі 50%.

Крім того, до платників податків у разі неподання фінансової звітності передбачено адмінвідповідальність, а органи державної фінансової інспекції мають право складати протоколи про адмінправопорушення.

Наказ ДПСУ від 22.11.2012 р. №1046 див. у наступних числах «ДК»


Відповідальність за несвоєчасне подання декларації ЄП юрособами

! Юрособам — платникам ЄП

ДПСУ зазначила, що неподання або несвоєчасне подання платниками єдиного податку — юридичними особами податкових декларацій тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — у розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

У разі несплати суми грошового зобов'язання у встановлені строки до платників ЄП-юросіб застосовуються штрафні санкції у розмірі:

1) у разі затримки до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;

2) у разі затримки більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, — у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Лист ДПСУ від 18.10.2012 р. №6401/0/71-12/15-2217є


Кредит рефінансування надаватиметься у розмірі 95%

! Банкам

НБУ вніс зміни до Технічного порядку проведення НБУ операцій з банками. Відповідно до змін кредит рефінансування, забезпечений урахованими векселями суб'єктів господарювання — резидентів, що авальовані КМУ, надається у розмірі 95% від балансової вартості врахованих векселів з урахуванням процентів за користування кредитом.

Постанова НБУ від 22.11.2012 р. №487 чинна з 26.11.2012 р.


Затверджено Порядок направлення податкових вимог платникам податків

! Платникам податків

Мінфін затвердив Порядок направлення органами ДПС податкових вимог платникам податків, які не сплатили узгоджені суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки.

Так, податкова вимога формується, зокрема, якщо:

1) платник податків не сплатив суми податкового зобов'язання, зазначеної у поданій ним податковій декларації, у встановлені Податковим кодексом строки;

2) платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання, визначеної у податковому повідомленні-рішенні, у встановлені законом строки;

3) платник збору не сплатив узгодженої суми збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності у встановлені строки;

4) платник єдиного податку 1-ї або 2-ї групи не сплатив суми авансового внеску у встановлені строки.

Податкова вимога надсилається (вручається) не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 20 н. м. д. г., така вимога не надсилається (не вручається).

Наказ Мінфіну від 24.10.2012 р. №1113
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.11.2012 р. не опублікований)


Як правильно виправляти помилки в деклараціях з прибутку

! Платникам податку на прибуток

ДПС у м. Києві зазначає, що починаючи з 01.04.2012 р. при виправленні самостійно виявлених помилок у раніше поданих податкових деклараціях, у т. ч. за періоди до 01.04.2011 р., використовується декларація за формою, затвердженою Наказом №1213.

Декларація може подаватися платником податку як звітна, так і уточнююча. Відповідні відмітки робляться у рядку 1 заголовної частини декларації. При цьому якщо декларація подається як уточнююча, то у рядку 2 її заголовної частини зазначається звітний (податковий) період, за який проводиться уточнення.

Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній декларації за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено помилки, то в додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнює їх з відповідними рядками декларації, що уточнюється.

При виправленні в уточнюючій декларації додаток ВП не заповнюється, а правильні значення доходів, витрат об'єкта обкладення податком на прибуток зазначаються в такій декларації.

У разі виправлення помилок за звітні періоди до 01.04.2011 р., при визначенні значень рядків 23 та 26 декларації проводиться порівняння суми виправленого (правильного) податкового зобов'язання та суми податкового зобов'язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку.

Лист ДПС у м. Києві від 05.10.2012 р. №6386/10/06-406


Фізособи можуть скористатися правом на податкову знижку і після 1 травня

! Фізособам

ДПСУ зазначає, що відповідно до Закону України від 24.04.2012 р. №4661-VI фізичні особи, які мають право на податкову знижку, можуть скористатися таким правом протягом усього календарного року, наступного за звітним, а не лише до 1 травня такого року.

Крім того, встановлено, що платники податку зобов'язані подавати річну податкову декларацію, якщо протягом такого року їм двома або більше податковими агентами нараховувалися оподатковувані доходи у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких доходів перевищує 120 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (ця сума становить 128760 грн у 2012 році).

Перерахунок податку із задекларованої річної загальної суми оподатковуваних доходів здійснюється в окремому додатку до податкової декларації у такому порядку:

1) задекларована річна загальна сума оподатковуваних доходів зменшується на фактично нараховані протягом звітного року податковими агентами суми єдиного внеску, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду та на суму наданої платникові податку податкової соціальної пільги (за її наявності);

2) зі зменшеної загальної суми оподатковуваних доходів 120 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, оподатковуються за ставкою в розмірі 15%, решта суми — за ставкою в розмірі 17%.

Лист ДПСУ від 05.10.2012 р. №3130/0/61-12/17-1115


Нові умови застосування адмінарешту

! СГД

Мінфін вніс зміни до Порядку застосування адміністративного арешту майна платника податків. Змінами передбачено, що адміністративний арешт майна платника податків може бути застосовано в разі відсутності зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (раніше — у разі відсутності сертифікатів їхньої відповідності).

Крім того, визначено, що відсутність документів, які підтверджують держреєстрацію юросіб та фізосіб-підприємців, не є обставиною, за якої застосовується адміністративний арешт майна платника податків.

Наказ Мінфіну від 24.10.2012 р. №1114
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.11.2012 р. не опублікований)


Зміни до Порядку застосування податкової застави

! Платникам податків

Міфін вивів з-під дії податкової застави податковий борг у розмірі до 20 н. м. д. г. (340 грн).

Нововведенням є і те, що тепер рішення про складення актів, яке є підставою для поновлення видаткових операцій та скасування заборони на відчуження майна, податковий керуючий має направляти і платникові податків.

Крім того, у разі якщо сума коштів, отримана в результаті продажу майна платника податків, є недостатньою для погашення податкового боргу платника, податковий керуючий здійснює опис майна в порядку, визначеному ст. 89 ПКУ. При продажу майна з податкової застави з дня отримання органом ДПС підтвердження про надходження коштів до бюджету від такого продажу таке майно звільняється з податкової застави (із внесенням змін до відповідних державних реєстрів).

Наказ Мінфіну від 24.10.2012 р. №1115 (див. «ДК» №49/2012)
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.11.2012 р. не опублікований)


Зміни до Ліцензійних умов здійснення операцій з нерухомістю

! Фінустановам

Нацкомфінпослуг затвердила зміни до Ліцензійних умов провадження діяльності із залучення коштів установників управління майном для фінансування об'єктів будівництва та/або здійснення операцій з нерухомістю.

Так, умова щодо наявності у небанківської фінансової установи на дату подання заяви про видачу ліцензії на провадження вищезазначеної діяльності власного капіталу в розмірі, не меншому за установлений Положенням про фінансові компанії, не поширюється на фінансові установи — юридичних осіб публічного права.

Зокрема, визначено, що ліцензіат після створення фонду фінансування будівництва не повинен подавати до Нацкомфінпослуг довідку щодо реєстрації проектної декларації в органах державного архітектурно-будівельного контролю та опублікування її у ЗМI.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 23.10.2012 р. №1855
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.11.2012 р. не опубліковане)


Затверджено механізм розподілу ЄСВ за видами держстрахування

! Платникам ЄСВ

Президент підписав Закон, що змінює пропорцію розподілу сум ЄСВ між видами соцстрахування для бюджетних установ, підприємств, установ та організацій, в яких працюють інваліди, для найманих працівників, військовослужбовців, державних службовців та ін.

ЄСВ розподілили таким чином:

1) на соціальне страхування на випадок безробіття — 5,0906%;

2) на соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, — 5,7410%;

3) на соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, — 3,6354%;

4) на пенсійне страхування (до солідарної системи) — 85,5330%.

Закон України від 16.10.2012 р. №5455-VI набере чинності з 01.01.2013 р.


Затверджено Порядок виплати переказів із-за кордону фізособам

! Фізособам

Постановою встановлено строком на 6 місяців вимогу щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень із-за меж України в іноземній валюті на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць. Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати кошти, які надходять із-за меж України за переказами на користь фізосіб в інвалюті, на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2909 «Iнша кредиторська заборгованість за операціями з клієнтами банку».

Крім того, банк зобов'язаний здійснити обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті без доручення клієнта не пізніше ніж на наступний робочий день після дня зарахування таких надходжень на аналітичний рахунок.

Зарахування гривневого еквівалента на поточний рахунок отримувача переказу здійснюється не пізніше ніж на наступний робочий день з дня здійснення обов'язкового продажу.

Виплата переказу, що надійшов в інвалюті з-за кордону на користь фізособи, у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 000 гривень за місяць, здійснюється у гривнях і зараховується на поточний рахунок отримувача переказу.

Постанова НБУ від 16.11.2012 р. №476 чинна з 27.11.2012 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру