• Посилання скопійовано

Суть справи

Хто тут з валютою? Діліться!
Законотворці разом із НБУ вирішили стабілізувати валютний ринок України. Для цього вони застосували не дуже приємний метод — примусову реалізацію інвалютної виручки. Пропонуємо вашій увазі експрес-коментар до нормативних актів, які встановлюють такий обов'язок.

Обов'язковий продаж валюти: як це робиться
Обов'язковий продаж валюти було скасовано у далекому 2005 р. I от Нацбанк Постановою №475 з 19.11.2012 р. терміном на шість місяців знову запроваджує вимогу щодо обов'язкового продажу іноземної валюти (див. «ДК» №49/2012). Викладемо своє бачення того, як відображаються такі операції у бухгалтерському та податковому обліку.

Доплата за класність водієві
Наше підприємство 01.11.2000 р. прийняло на роботу водія легкового автомобіля. З 01.11.2011 р. водієві було присвоєно кваліфікацію II класу. При цьому колективним договором передбачено, що водії II класу мають право на надбавку за класність у розмірі 10% за фактично відпрацьований час. Протягом місяця водій перебуває на робочому місці, але керує авто лише за завданням керівника підприємства, що буває не щодня. Бухгалтерія нараховувала водієві надбавку за класність за час, у який водій безпосередньо керував авто. У листопаді 2012 р. водій звернувся до бухгалтерії з вимогою донарахувати надбавку за весь відпрацьований ним час (а не лише за керування авто). Чи має водій рацію? Якщо так, то як виправити таку помилку?

Поворотна фіндопомога у підприємця-«загальника»
ФОП на загальній системі оподаткування 15 жовтня отримав поворотну фінансову допомогу. Чи треба підприємцю звертати увагу на статус надавача фіндопомоги для відображення в обліку? Чи треба таку фіндопомогу включати до доходів IV кварталу?

Мовчазна згода — як ліквідуватися
Приватне підприємство (ПП) останні три роки подає звітність до податкових органів, ПФУ і соцфондів з прочерками. Тепер прийнято рішення про припинення діяльності такої юрособи. Чи можна за відсутності діяльності на підприємстві за останні три роки припинитися за принципом мовчазної згоди?

Дохід ЄП за попередні періоди
Приватний підприємець — платник ЄП II групи у 2010 році надав будівельні послуги фізособі (причому тоді теж був на єдиному податку). На жаль, контрагент лише зараз розрахувався за отримані послуги. Чи слід включити цю виручку до доходу в періоді отримання? Крім того, у свідоцтві платника ЄП вже не зазначено виду діяльності, за яким зараз отримали виручку на рахунок. Якщо ця сума все-таки потрапляє до доходу платника ЄП, то за якою ставкою слід оподатковувати такі отримані «давні» доходи? Як показати такий дохід у книзі обліку доходів та де його відобразити в декларації?

Бухгалтерський та податковий облік ОЗ: 10 відмінностей
У цій статті ми поговоримо про те, чим різняться бухгалтерський та податковий облік основних засобів і їх амортизації: чи так вже потрібно прагнути ідентичності того й іншого обліку? Які податкові різниці можуть виникнути на цій ділянці обліку?
У першій частині матеріалу розглянемо постійні різниці і тимчасові різниці за рахунок вартісного критерію ОЗ та МНМА, а у другій — решту різниць.

Виписування ПН при ліквідації ОЗ
Як правильно виписати ПН при умовному продажу ОЗ? Підприємство списує з ОЗ телефон. Його залишкова вартість — 139 грн. Продаємо за 300 грн (звичайна ціна). Виписуємо ПН з кодом 05 (ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податку). Хто повинен стояти в контрагентах у ПН? Як у бухгалтерському обліку правильно нарахувати ПЗ за такою ПН і відобразити операцію ліквідації ОЗ?

Факторинг: облік і правове регулювання
До факторингу вдаються тоді, коли контрагент не може розрахуватися з постачальником товарів (робіт, послуг) або, приміром, коли постачальнику терміново потрібні обігові кошти, а контрагент просить відстрочити платіж. У такому разі є можливість скористатися договором факторингу та переуступити право вимоги боргу іншій стороні за плату. З'ясуймо, як регулює таку операцію законодавство та як правильно відобразити її в обліку.

Основні засоби у міжнародній звітності
Підходи до обліку основних засобів визначаються Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 16 «Основні засоби» (далі — МСБО 16, або Стандарт). Чинна редакція Стандарту діє з 2005 року. Проаналізуємо основні аспекти відображення основних засобів у міжнародній звітності.

До змісту номеру