• Посилання скопійовано

Інтернет-магазин в обліку

Наша компанія має власний інтернет-магазин, розміщений на нашому спеціальному сайті (обліковуємо як нематеріальний актив). Періодично ми здійснюємо певні витрати на підтримання роботи цього магазину, замовляючи відповідні послуги (підтримка програмних процесів, убезпечення від вірусних атак тощо). А тепер вирішили його ще й удосконалити (додати певні опції, комп'ютерні програми тощо) і замовили такі послуги у спеціалізованої української компанії. Як відображати такі витрати в обліку?

Iнтернет-магазин за своєю суттю належить до нематеріальних активів, які у бухгалтерському обліку слід відображати на рахунку 12 «Нематеріальні активи». А згідно з п. 18 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи» на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням нематеріальних активів та підвищенням їхніх можливостей і строку використання, які надалі сприятимуть збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигід, треба збільшити первісну вартість такого НМА. А ось витрати на підтримання роботи інтернет-магазину будуть поточними витратами і включатимуться до витрат звітного періоду. Показуємо їх на рахунку 93 «Витрати на збут» (кореспонденція Д-т 93 — К-т 631) у бухгалтерському та податковому обліках.

Тим часом витрати, пов'язані з удосконаленням роботи інтернет-магазину, потрібно віднести на збільшення первісної вартості нематеріального активу. Спочатку всі такі витрати акумулюємо на дебеті субрахунка 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» (Д-т 154 — К-т 631). А після завершення робіт з удосконалення інтернет-магазину ці суми збільшать первісну вартість НМА і їх покажуть на субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права» (Д-т 125 — К-т 154).

На жаль, питання обліку витрат на удосконалення (модернізацію) нематеріального активу чи на підтримання його у робочому стані у ПКУ не прописано взагалі. Роз'яснити ситуацію допомогли спеціалісти ДПСУ, надавши консультацію у підкатегорії 110.09.03 ЄБПЗ. Вони, зокрема, зазначили: «На суму витрат, пов'язаних із поліпшенням (модернізацією) нематеріальних активів, збільшується вартість нематеріальних активів, на яку нараховується амортизація, оскільки удосконалення нематеріальних активів, підвищення їхніх можливостей та строку використання сприяють збільшенню первісно очікуваних майбутніх економічних вигід. Витрати, що здійснюються для підтримання нематеріальних активів у придатному для використання стані, враховуються при визначенні об'єкта оподаткування у складі інших витрат (пп. 138.12.2 ст. 138 ПКУ)». Варто погодитися з трактуваннями податківців, адже інших роз'яснень з цього питання немає. Додамо, що фактично податківці радять робити так, як прописано у П(С)БО 8.

Ось і виходить, що на всю суму, витрачену на поліпшення інтернет-магазину, за аналогією з бухобліком, слід збільшити первісну вартість такого об'єкта нематеріального активу. А витрати на підтримання роботи інтернет-магазину можна віднести до податкових витрат. I хоча податківці радять витрати на підтримання роботи онлайн-магазину показувати в інших витратах згідно з пп. 138.12.2 ПКУ, на думку автора, такі витрати варто віднести до витрат на збут згідно з абз. «з» пп. 138.10.3 ПКУ. Адже інтернет-магазин на сайті використовується саме із збутовою метою. Зазначені витрати відображають у звітному періоді, в якому вони були здійснені, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.5 ПКУ). I, звісно ж, витрати на підтримання й удосконалення інтернет-магазину потраплять до податкових витрат за умови їх документального підтвердження (п. 138.2 ПКУ).

У декларації з податку на прибуток підприємства, форма якої затверджена наказом Мінфіну України від 28.09.2011 р. №1213, витрати на підтримання роботи онлайн-магазину фіксують у рядку 06.2 «Витрати на збут» основної частини декларації. Якщо ви все ж більш схильні до позиції податківців, висловленій в ЄБПЗ, то такі витрати варто показати в графі 06.4.39 додатка IВ декларації з прибутку.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру