• Посилання скопійовано

Суть справи

Нове в адмініструванні податку на прибуток
Головний податковий орган у листі від 03.10.2012 р. №4975/0/71-12/15-1217 (див. «ДК» №45/2012) нагадує, що з 1 січня наступного року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати податку на прибуток. Розглянемо, якою буде роль органів ДПС у цьому процесі.

За що можуть покарати платника ЄП у 2012 році
Пам'ятаємо, що Законом №4834 та прикінцевими положеннями ПКУ встановлено мораторій на застосування штрафів до підприємців — платників єдиного податку за порушення, що вчинені у 2012 році. Проте ДПС стверджує, що мораторій поширюється не на всі санкції, які можуть застосовуватись до підприємців-«спрощенців» згідно з ПКУ. Тож яка відповідальність загрожує таким платникам, на думку ДПС?

Електронна митна декларація декларація
Серед підприємців, які працюють у ЗЕД, останнім часом ходять чутки, що тепер всі МД будуть тільки в електронному вигляді і здавати до податкової оригінали МД з експорту, як раніше, не треба вже з жовтня. З'ясуймо, чи правда це і як усе ж таки підтвердити перетин кордону за електронною митною декларацією.

Позовна давність: особливості застосування
У попередній статті у «ДК» №43/2012 ми розглядали основні засади щодо застосування давності за законодавством України. Сьогодні поговоримо про особливості застосування позовної давності у цивільних, у т. ч. господарських правовідносинах: початок перебігу строків давності, їх закінчення, а також можливі переривання та зупинення.

Інтернет-магазин в обліку
Наша компанія має власний інтернет-магазин, розміщений на нашому спеціальному сайті (обліковуємо як нематеріальний актив). Періодично ми здійснюємо певні витрати на підтримання роботи цього магазину, замовляючи відповідні послуги (підтримка програмних процесів, убезпечення від вірусних атак тощо). А тепер вирішили його ще й удосконалити (додати певні опції, комп'ютерні програми тощо) і замовили такі послуги у спеціалізованої української компанії. Як відображати такі витрати в обліку?

Оптимізація доходу нерезидента
Нерезидент в Україні має складські приміщення. Резидент, діючи від імені та за дорученням нерезидента, укладає з третіми особами договори оренди складських приміщень, що належать нерезиденту. За договором доручення з нерезидентом резиденту належить винагорода, яку він може утримувати зі сум, що надходять на його рахунок за договорами, укладеними ним від імені нерезидента.
Чи потрібно зі сум (винагороди) за договором доручення, що утримуються, сплачувати податок з доходів нерезидента? Теоретично — так, адже всі кошти, що надійшли за договорами, укладеними від імені нерезидента, є його доходом, отриманим на території України. Чи є варіанти зменшення об'єкта оподаткування?

Продовження перевірки
Чи має право керівник підприємства відмовити на повідомлення податкової продовжити планову податкову перевірку після того, як вона тривала 20 днів? Просимо врахувати той факт, що вони не були у нас усі ці 20 днів, а прийшли лише за п'ять днів до закінчення перевірки. Наказ же на її продовження принесли наступного дня після дати закінчення перевірки (за даними направлення на перевірку).

Помилки в акті перевірки
Після проведення виїзної документальної перевірки ми отримали акт перевірки та повідомлення-рішення, в яких зазначено неправильні реквізити, а саме: неправильно зазначено адресу підприємства, помилка в назві юрособи, а повідомлення-рішення містить вказівку на номер акта перевірки, який не збігається з отриманим. Підписувати відмовились. Як правильно вчинити в цій ситуації?

Передаємо об'єкт у фінлізинг
Є чимало інструментів, за допомогою яких можна отримати вкрай необхідну річ, на придбання якої бракує грошей. Фінансовий лізинг вигідно відрізняється від інших подібних інструментів тим, що... Але давайте за порядком.

Секретна методика ДПСУ
Нещодавно в офіційних джерелах з'явився лист ДПСУ від 23.10.2012 р. №2016/0/141-12/С/20-2115, зміст якого зводиться фактично ось до чого. На запит про надання копії наказу ДПСУ від 15.08.2012 р. №731 головний податковий орган роз'яснює, що цей документ не підлягає офіційному оприлюдненню.

До змісту номеру