• Посилання скопійовано

Дата коригування ПК без РК

Наше підприємство повернуло товар продавцю через брак. Проте наразі продавець відмовляється надати нам розрахунок коригування до податкової накладної. Чи можемо ми собі зменшити ПК з ПДВ, не чекаючи розрахунку коригування від продавця?

Відповідно до п. 192.1 ПКУ, у разі якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їхньої вартості, включаючи, зокрема, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника й отримувача підлягають відповідному коригуванню. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника ПДВ — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкового зобов'язання за результатами податкового періоду, протягом якого було проведено такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування;

б) отримувач відповідно зменшує суму ПК за результатами такого податкового періоду, в разі якщо він зареєстрований як платник ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг (пп. 192.1.1 ПКУ).

Пунктом 18 Порядку №13791 також визначено, що у разі коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної. Оригінал розрахунку коригування надається покупцю товарів/послуг. Копія залишається у продавця. Водночас, відповідно до п. 20 Порядку №1379, підставою для коригування отримувачем товарів або послуг податкового кредиту (з обов'язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі виданих та отриманих податкових накладних) є виключно розрахунок коригування. Отже, якщо фактично немає розрахунку коригування до податкової накладної від постачальника, — немає і підстав для коригування податкового кредиту покупцем. Наголошуємо на тому факті, що обов'язок коригування податкового кредиту виникає лише у тому разі, якщо покупець попередньо скористався своїм правом на податковий кредит на підставі податкової накладної, до якої виписано розрахунок коригування.

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну України від 01.11.2011р. №1379.

Водночас згідно з п. 198.3 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище від рівня звичайних цін, та складається зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Фактично, повертаючи постачальнику товар, покупець не використовує його у своїй господарській діяльності. Отже, на дату повернення покупцем — платником ПДВ товарів постачальникові у такого покупця виникає потреба сторнувати сформований податковий кредит, що передбачено п. 192.1 ПКУ, бо фактично такі товари не було придбано та використано в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності.

Варто зазначити, що відсутність розрахунку коригування до податкової накладної ускладнить відображення такого сторнування податкового кредиту у декларації з ПДВ і реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (далі — реєстр), адже чинне законодавство не містить норм, які б пояснювали, як покупцю діяти у такому разі (на відміну від випадку, коли постачальник відмовляється надати податкову накладну).

Проблеми почнуться із заповнення реєстру. Зрозуміло, що для того щоб зняти податковий кредит, треба відобразити обсяг без ПДВ і суму ПДВ з мінусами. Але який документ при цьому зазначати? Єдине, що можливо у такому разі, — це зазначити або податкову накладну, податковий кредит за якою сторнується (тип документа — «ПН»), або бухгалтерські документи, на підставі яких відбувається сторнування (тип документа — «БО») — тобто накладну на повернення товару. Потім слід відсторнувати податковий кредит у декларації. Зробити це логічно у рядку 16.1. Але який документ зазначити у додатку Д1, що є обов'язковим до подання у разі заповнення рядка 16 декларації? Адже у ньому потрібно записати реквізити розрахунку коригування. Це питання наразі законодавчо не врегульовано. Можна, звичайно, спробувати реквізити цього документа не вписувати (проставити прочерк) або ж зазначити реквізити товарної накладної на повернення, а у підставі для коригування навести причину «Повернення товару». Але як поставиться до цього ДПС, передбачити важко.

Ненадання постачальником розрахунку коригування, який у цьому разі є додатком до податкової накладної, звичайно, є порушенням Порядку №1379. Пункт 201.10 ПКУ зазначає: у разі відмови постачальника надати податкову накладну покупець може обстояти своє право на податковий кредит з ПДВ, подавши до ДПС за місцем обліку скаргу на такого постачальника і додавши до скарги копії бухгалтерських документів, які підтверджують право покупця на податковий кредит. Чи подавати таку скаргу в разі відмови постачальника надати розрахунок коригування до податкової накладної? На нашу думку, ні, і ось чому.

Як зазначено вище, п. 201.10 ПКУ встановлює, що платник податку може подати скаргу для того, щоб отримати право на податковий кредит. А не для того щоб повідомити ДПС про решту порушень з боку постачальника, зокрема про те, що він відмовився надати розрахунок коригування до податкової накладної. До того ж наявна форма скарги не дозволяє відобразити таке порушення з боку постачальника. Але покупець може додати до декларації пояснення у довільній формі (це право платника податків встановлене п. 46.4 ПКУ) і пояснити, яка ситуація склалася і чому він таким чином намагався виконати свій обов'язок як платника податків та відсторнувати свій податковий кредит з ПДВ. До такого пояснення можна додати копії підтвердних документів (зокрема накладної на повернення товарів із відміткою постачальника про прийняття такого повернення товару).

Точка зору податківців

Згідно з п. 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. №1379, який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 22.11.2011 р. за №1333/20071, у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник товарів/послуг виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі — розрахунок) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Відповідно до встановленої форми розрахунку покупець при його отриманні засвідчує факт такого отримання, а саме зазначає на примірнику розрахунку продавця дату отримання розрахунку та ставить підпис.

Отже, враховуючи, що податковий кредит визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, що придбаваються з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, то у разі повернення покупцем — платником ПДВ товарів/послуг постачальнику або при поверненні постачальником покупцю суми попередньої оплати товарів/послуг такий покупець — платник ПДВ коригує суми сформованого за такими товарами/послугами податкового кредиту за результатами податкового періоду, протягом якого відбулося повернення ним товарів або повернення йому від постачальника сум попередньої оплати товарів/послуг, оскільки придбання товарів/послуг фактично не відбулося. Таке коригування здійснюється незалежно від факту отримання розрахунку.

Єдина база податкових знань

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру