• Посилання скопійовано

Митна декларація — практичні нюанси

У «ДК» №42/2012, ми інформували про те, що з 01.10.2012 р. митна декларація (далі — МД) заповнюється відповідно до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651. Проаналізуємо, які ж усе-таки графи МД заповнюються тепер інакше, ніж раніше.

Для початку нагадаємо, що при заповненні МД відповідальні особи використовують класифікатори, затверджені наказом Мінфіну від 20.09.2012 р. №1011 (далі — Наказ №1011), що набрав чинності одночасно з Порядком №651.

Зміни у заповненні МД у тому числі пов'язані і з використанням нових класифікаторів. Нове у заповненні МД починається вже з графи 1 «Декларація» МД, причому немає значення, який напрям переміщення товарів декларується у МД. Так, тепер, окрім літерного коду напряму переміщення, який зазначається у першому підрозділі графи, коду митного режиму в другому підрозділі, які були і раніше, — у третьому підрозділі згаданої графи зазначатиметься і літерний код типу декларації з Класифікатора типів декларацій, затвердженого наказом №1011.

Наприклад, маємо справу зі звичайним імпортом. Раніше було позначення «IМ 40». Тепер буде «IМ 40 АА», якщо МД заповнена у звичайному порядку. Якщо ж до такої звичайної МД вносяться зміни і для цього оформлюється додаткова МД, то у графі 1 буде зазначено «IМ 40 ДМ».

Графа 22 «Валюта та загальна сума за рахунком» також зазнала змін. Раніше тут зазначалася цифрами загальна фактурна вартість товарів у валюті України. Тепер у правому підрозділі цієї графи проставляється сума фактурних вартостей задекларованих товарів у валюті, код якої зазначено у лівому підрозділі графи.

Подібних змін зазнала і графа 42 «Ціна товару». Там тепер також наводиться фактурна вартість товару у валюті, в якій складено рахунки або інші документи, що визначають вартість товару з точністю до чотирьох знаків у дробовій частині. Раніше там наводилася фактурна вартість товару у валюті України за курсом, установленим Нацбанком на день прийняття МД до оформлення.

Але для бухгалтера, який обліковує імпортні операції, важливою є митна вартість. Така вартість наводиться (як і раніше) у графі 45 «Коригування» «...у разі сплати митних платежів або застосування заходів забезпечення їх сплати відповідно до розділу X Митного кодексу України», і саме ця вартість є базою для нарахування виключно митних платежів. Це вже чітко простежується із заповнення графи 47 «Нарахування платежів». Тепер у першій колонці «Вид» графи 47 керуються Класифікатором видів надходжень бюджету, що контролюються митними органами, який затверджено все тим самим наказом №1011. Але бухгалтера цікавить та митна вартість, з якої нараховують ПДВ, тому що саме ця вартість має контролюватися при подальшій реалізації імпортером завезеного товару. Так от, як і раніше, під кодом виду надходжень 028, зазначеним у першій колонці, у другій колонці «Основа нарахування» вписується вже власне база для ПДВ. Саме це число бухгалтер має тримати на контролі при подальшій реалізації імпортного товару.

База для нарахування ПДВ у МД

  • митна вартість товару, зазначена у графі 45 МД, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного податку (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним податком);
  • фактурна вартість товару, вписана до графи 42 МД, перерахована у валюту України за курсом, зазначеним у графі 23 МД, збільшена на суму мита (для товарів, що підлягають обкладенню митом) та акцизного податку (для товарів, що підлягають обкладенню акцизним податком), якщо митна вартість товару менша, ніж фактурна вартість.

Заповнення графи 47, підрозділ 2 розділу II Порядку №651

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру