• Посилання скопійовано

Суть справи

Готівкові нововведення
Життя не стоїть на місці. Реалії свідчать про те, що дедалі частіше у розрахунках використовуються електронні гроші. Ось уже підписано Президентом України Закон від 18.09.2012 р. №5284-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків» (законопроект №10656). Кабмін матиме 3 місяці з дати набрання чинності цим законом на приведення нормативно-правових актів у відповідність до цього нормативного акта. Пропонуємо вашій увазі експрес-огляд Закону №5284.

ЄСВ: зміни в строках
Законом від 18.09.2012 р. №5292-VI змінено періодичність та терміни сплати ЄСВ. Це насамперед стосується приватних підприємців та сплати ними ЄСВ «за себе».

Перевірки ПФ
Порядок проведення ПФУ та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників ЄСВ затверджено Постановою КМУ від 09.03.2011 р. №233. А зараз Кабмін своєю Постановою №914 (див. «ДК» №43/2012)1 вніс зміни до цього Порядку. Проаналізуймо основні з них.

ФОП — платник ЄП збирається у декрет
До редакції «ДК» надходять запитання, що стосуються декретних відпусток жінок, які є суб'єктами підприємницької діяльності. Розгляньмо, як отримати допомогу з вагітності та пологів, якщо підприємниця — платник ЄП не має договору про добровільне страхування. Чи має право жінка-підприємець на отримання допомоги для догляду за дитиною до трьох років? Чи потрібно під час декретної відпустки сплачувати єдиний податок та ЄСВ?

Нерезидент отримав у спадщину земельну ділянку
Уявімо таку ситуацію: ви — нерезидент, і ось раптом у вас в Україні помирає улюблена тітонька і залишає у спадщину вам власну земельну ділянку. Вас, як родича померлої і нерезидента, одразу починають мучити сумні та тривожні думки. З одного боку, горе, з іншого — що з цим багатством робити? Як прибутковіше розпорядитися отриманою нерухомістю і які податки доведеться сплачувати в Україні з доходів, отриманих з цієї землі? Про це розповіла ДПСУ у листі від 16.08.2012 р. №374/0/141-12/Б/17-1114 (див. «ДК» №43/2012), до якого ми весь час звертатимемося далі.

Строки давності: загальні засади
Дуже часто у практиці суб'єктів господарювання виникає запитання щодо особливостей спливу тих чи інших строків, закінчення яких має юридичне значення. Сьогоднішня стаття присвячена питанням давності та її застосування. Основна увага приділена позовній давності та строкам звернення до адміністративного суду. Побіжно розглядаються й інші види строків давності.

Митна декларація — практичні нюанси
У «ДК» №42/2012, ми інформували про те, що з 01.10.2012 р. митна декларація (далі — МД) заповнюється відповідно до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №651. Проаналізуємо, які ж усе-таки графи МД заповнюються тепер інакше, ніж раніше.

Інші доходи платників податку на прибуток-1
Платники податку на прибуток знають, що всі доходи ПКУ поділяє на операційні та інші. До операційних віднесено доходи, пов'язані з реалізацією товарів (робіт, послуг) як власного виробництва, так і раніше придбаних. А ось всі інші надходження ПКУ в основному трактує як інші доходи. Які саме доходи віднесено ПКУ до інших, а головне — яка дата їх виникнення у податковому обліку, розглянемо на конкретних прикладах. Охопити всі «інші доходи» в одній статті не вдасться. Тож у першій частині розглянемо особливості відображення у податковому обліку отриманих дивідендів, роялті, доходів від оренди та лізингу, безоплатних товарів (робіт, послуг), сум штрафів та неустойки. У наступній частині статті мова піде про доходи від операцій з ОЗ та НА, прибутки від операцій з ЦП, а також перерахунок доходів у зв'язку зі зміною суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) тощо.

Дата коригування ПК без РК
Наше підприємство повернуло товар продавцю через брак. Проте наразі продавець відмовляється надати нам розрахунок коригування до податкової накладної. Чи можемо ми собі зменшити ПК з ПДВ, не чекаючи розрахунку коригування від продавця?

Колективний договір у податковому обліку
Часто під час перевірок ДПС у зв'язку з обґрунтуванням витрат, відображених у податковому обліку, перед платниками податків постає запитання: «А чи передбачено такі витрати у колективному договорі?». I справді — чи передбачено? I чи потрібно було їх там передбачити? Та й чи обов'язково укладати колективний договір із працівниками? На ці та інші запитання ви зможете знайти відповіді у цій статті.

Уцінка продукції: формуємо доходи і витрати
Наше підприємство через низьку активність на ринку та відсутність стабільного попиту на нашу продукцію (залізобетонні конструкції) змушене було уцінити її на 30%. При реалізації, яку суму доходу та відповідно собівартості (витрат) ми повинні показати у податковому обліку?

До змісту номеру