• Посилання скопійовано

Витрати минулих періодів у декларації з прибутку

У I кв. 2012 року в декларації з прибутку частково не показувалися витрати цього періоду, тому що був невеликий дохід. Тепер у III кв. 2012 р. підприємство має великий дохід, тож воно хоче у декларації за три квартали 2012 р. врахувати раніше не показані витрати. Яким чином це краще зробити — як виправлення помилки чи можна відобразити всі витрати у загальній сумі за три квартали?

Слід врахувати, що фахівці ДПС на місцях по-різному рекомендують відображати такі витрати у декларації з податку на прибуток. Багатьом із них більше подобається, коли такі витрати відображаються як самостійно знайдена та виправлена платником податків помилка. Варто сказати, що цей підхід не суперечить ПКУ (хоча він містить норму, яка прямо дозволяє відобразити такі витрати набагато простіше для платника податків, але про це пізніше). Тому якщо ваша ДПС наполягає на такому підході, і платник податків не має бажання сперечатися з інспекторами, можна скористатися ст. 50 ПКУ і або подати уточнюючу податкову декларацію за I квартал 2012 р., або виправити цю «помилку» у складі декларації за три квартали 2012 р. Тим більше що заниження податкового зобов'язання у цьому випадку не відбулося, а отже, платникові податків не загрожує сплата штрафів або пені у разі самостійного збільшення складу витрат попереднього податкового періоду.

Можливою є, проте, і зворотна ситуація — самостійне виправлення помилки призведе до виникнення від'ємного значення об'єкта оподаткування або значно знизить суму податку на прибуток до сплати, що теж багатьом з інспекторів ДПС може не сподобатися. Що робити у такому разі?

Скористайтеся прямою нормою ПКУ — п. 138.11, яка свідчить, що можна віднести до складу податкових витрат як суми витрат, які не були відображені у зв'язку з втратою, псуванням або знищенням підтвердних документів, у разі якщо такі документи з'явилися у звітному періоді, так і суми витрат, які помилково були не враховані у попередніх податкових періодах, що було виявлено у поточному податковому періоді. Якщо підтвердні документи були відображені у бухгалтерському обліку, а не враховані лише при складанні податкової декларації за I квартал 2012 р., довести їх втрату чи псування на момент складання декларації буде складно.

Але, з погляду автора, можна скористатися другим абзацом п. 138.11 ПКУ, який хоч і говорить про помилку і зазначає, що вона виправляється, — не дає посилання на ст. 50 ПКУ і не вимагає виправлення показників раніше поданих декларацій. Це випливає і з третього абзацу п. 138.11 ПКУ, в якому уточнено, як саме відображати не враховані раніше витрати у декларації з податку на прибуток: «витрати, … які здійснені у звітному податковому році, — у складі витрат відповідної групи (собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо)».

На наш погляд, це найпростіший спосіб відображення витрат, про які йдеться у запитанні, і платник податків може ним скористатися, навіть попри те, що цей спосіб не подобається податківцям1. Пряма норма ПКУ у цьому разі дає платникові податків повне право спростити свій податковий облік, а у разі виникнення спорів з ДПС обстоювати своє право у суді (пп. 17.1.7 ПКУ). Щоправда, зрозуміло, і в цьому випадку потрібно звертати увагу на обмеження, встановлені іншими статтями ПКУ, — строки давності (ст. 102 ПКУ), види витрат, які можна було відображати у складі податкових витрат за датою їх визнання, тощо.

1 Наприклад, у листі від 09.12.2011 р. №7279/6/15-1415 ДПСУ стверджує, що виправлення помилок згідно з п. 138.11 ПКУ обов'язково проводити за правилами, встановленими ст. 50 ПКУ. Щоправда, цей лист стосується відображення витрат, не врахованих до 01.04.2011 р., але, як свідчить практика, такий же підхід застосовується на місцях і дотепер.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру