• Посилання скопійовано

Суть справи

Мова податкової накладної
З дати прийняття Закону про засади державної мовної політики, який передбачає можливість офіційної двомовності у регіонах, точаться дискусії навколо мовного питання. Спробуймо розглянути питання, яке останнім часом хвилює бухгалтерів: якою мовою складається податкова накладна на території, де прийнято рішення про визнання російської мови регіональною?

Позиція ВАСУ щодо «давніх» збитків
Вищий адміністративний суд України своїм інформаційним листом від 13.09.2012 р. №2019/12/13-12 (далі — Лист №2019), який адресований головам апеляційних адміністративних судів, фактично визначив позицію щодо питань, пов'язаних із застосуванням п. 3 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. А щоб було зрозуміло, ВАСУ визначився з питанням відображення збитків і розміром таких збитків, які утворилися станом на 01.01.2010 р., протягом 2010 року, а також у першому кварталі 2011 року в податковому обліку платників податку на прибуток. Що ж це за позиція?

Ліквідуємо ОЗ
Кожен бухгалтер час до часу стикається з такою обліковою операцією, як ліквідація ОЗ. Передумови цієї сумної події можуть бути різними: від банального фізично-морального старіння ОЗ до непередбачуваних форс-мажорних обставин, які призвели до вимушеної ліквідації активу. Проаналізуймо документообіг та облікові нюанси, що супроводжують таку операцію.

Електронна звітність з «Арт-Звіт» від Masterkey
Комп'ютерна програма «Арт-Звіт», розроблена компанією «Арт-мастер», призначена для подачі електронної звітності до Державної податкової служби України (далі — ДПС), Пенсійного фонду України (далі — ПФУ), Державної служби статистики України (далі — ДССУ), а також подання заяви на реєстрацію підприємств в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Виправлення помилок у додатку Д1 до декларації
Покупець під час перерахунку податкового кредиту у додатку Д1 до декларації з ПДВ помилково зазначив неправильну дату податкової накладної, за якою здійснювалося коригування (зменшення суми податкового кредиту). Крім того, до покупця зателефонували з ДПI контрагента з обвинуваченням, що продавець з вини покупця неправомірно зменшив ПЗ. Як виправити помилку, зокрема додаток Д1?

Адміністративна відповідальність
Як відомо, правила ведення господарської та іншої діяльності іноді бувають такими складними та заплутаними, що трапляються порушення цих правил, що тягне (або може тягнути) за собою юридичну відповідальність. У цій статті розглянемо такий вид відповідальності, як адміністративна відповідальність: процедуру притягнення до відповідальності, основні аспекти, що дозволяють захистити права громадян при здійсненні цих процедур.

Витрати минулих періодів у декларації з прибутку
У I кв. 2012 року в декларації з прибутку частково не показувалися витрати цього періоду, тому що був невеликий дохід. Тепер у III кв. 2012 р. підприємство має великий дохід, тож воно хоче у декларації за три квартали 2012 р. врахувати раніше не показані витрати. Яким чином це краще зробити — як виправлення помилки чи можна відобразити всі витрати у загальній сумі за три квартали?

Окремі питання обробки персональних даних
Свого часу ми вже зверталися до питання реєстрації баз персональних даних та їх обробки. Згодом було прийнято порядок контролю за додержанням вимог Закону №2297, чинний вже з 16.07.2012 р. Проте госпсуб'єктам, безперечно, буде цікаво знати, яка інформація приверне увагу перевіряльників під час перевірок.

Поворотна фіндопомога при переході на ЄП
У II кварталі 2011 р. юрособа перебувала на загальній системі оподаткування. Засновник надав у цьому періоді (26.04.2011 р.) поворотну фінансову допомогу. З III кварталу 2011 р. юрособа перейшла на ЄП. У 2012 р. юрособа також перебуває на ЄП. У II кварталі 2012 р. фінансову допомогу підприємство не повернуло. Чи потрібно сплатити з цієї суми податок на прибуток або єдиний податок? Як відобразити цю суму у звітності?

До змісту номеру