• Посилання скопійовано

Виправлення помилок у додатку Д1 до декларації

Покупець під час перерахунку податкового кредиту у додатку Д1 до декларації з ПДВ помилково зазначив неправильну дату податкової накладної, за якою здійснювалося коригування (зменшення суми податкового кредиту). Крім того, до покупця зателефонували з ДПI контрагента з обвинуваченням, що продавець з вини покупця неправомірно зменшив ПЗ. Як виправити помилку, зокрема додаток Д1?

Проблема виникла тому, що, згідно з позицією органу ДПС, коригування ПЗ та ПК сторін за окремою операцією має відбуватися в одному періоді на підставі п. 192.3 ПКУ. Відповідно на дату підписання Розрахунку коригування1 результати перерахунку повинні одночасно відображатися у реєстрах виданих та отриманих ПН сторін. Якщо за даними таких реєстрів виникають розбіжності з даними контрагентів, орган ДПС повідомляє про це платника. А платник податку протягом 10 днів після отримання повідомлення має право уточнити податкові зобов'язання без застосування штрафних санкцій (п. 201.6 ПКУ). Тому, найімовірніше, продавець мав можливість пояснити наявні розбіжності (якщо вони були у реєстрі) шляхом подання податкової накладної та підписаного покупцем до такої податкової накладної Розрахунку коригування. Вважаємо, у продавця жодних проблем виникати не може.

А тепер щодо покупця. Відповідно до ст. 50 ПКУ, якщо платник ПДВ самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій податковій декларації, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок (далі — УР) до такої податкової декларації за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку. Можна не подавати такого розрахунку, якщо уточнені показники зазначаються платником у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого були виявлені помилки. Залежно від того, як подається УР, слід зробити відмітку у полі 01 шапки уточнюючого розрахунку. Оптимальним варіантом виправлення є подання уточнюючого розрахунку як самостійного документа2.

Відповідно до п. 7 розділу IX Порядку №14923, якщо відбуваються виправлення у рядках поданої раніше декларації з ПДВ, до яких додавалися додатки, до УР слід подати відповідні додатки, що містять інформацію стосовно уточнених показників. За умовами запитання, платник ПДВ не здійснює вартісні виправлення до окремих рядків декларації, але припустився помилки у самому додатку, зокрема у додатку Д1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)». А це вимагає подання уточнюючого розрахунку та додатка Д1 з позначенням — «Уточнюючий» за податковий період, в якому цей додаток подавався.

1 Додаток 2 до Порядку заповнення податкової накладної за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

2 Навіть податкові органи на місцях радять усі виправлення показувати через самостійний УР.

3 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492.

Відразу зазначимо, що у разі виявлення помилок, які не вплинули на розрахунки з бюджетом, штрафні санкції до платника податку не застосовуються (п. 50.1 ПКУ).

Виправлення такої механічної помилки, не пов'язаної з вартісними показниками, відбувається способом «сторно».

1. В УР відображають усі заповнені рядки декларації з ПДВ, що уточнюється. До графи 4 Уточнюючого розрахунку переносять усі показники податкової декларації з ПДВ, що виправляється. При цьому значення графи 5 дорівнює показникам рядків з графи 4. У графі 6 показують абсолютне значення помилки у всіх заповнених в УР рядках. За умовами запитання абсолютне значення дорівнюватиме нулю (адже вартісного виправлення показників декларації з ПДВ немає), тож у цій графі у відповідних рядках, зокрема у рядку 16, проставляється «-» (при поданні звітності на паперових носіях), або рядки графи 6 не заповнюються (при поданні звітності в електронному вигляді).

2. Мета нашого виправлення — відкоригувати додаток Д1. Отже, як було зазначено вище, платнику ПДВ потрібно разом з УР подати додаток Д1 з відміткою «Уточнюючий».

3. В уточнюючому додатку Д1 у розділі II заповнюється таблиця 2 або таблиця 3 (залежно від того, який рядок декларації коригувався раніше: 10 чи 15).

4. У відповідній таблиці слід зазначити:

— повністю помилковий запис, зокрема зазначити хибну дату ПН, яка коригувалася раніше. При цьому вартісні показники зазначають зі знаком «+» (тобто проставляється протилежний знак і таким чином раніше внесені від'ємні показники сторнуються);

— правильний запис за операцією з контрагентом за звітний період, за який виправляються помилки, зокрема зазначити правильну дату ПН, яка коригувалася раніше. При цьому вартісні показники зазначають зі знаком «-»;

— у підсумковому рядку відповідної таблиці проставляється нульова сума (що і буде збігатися з відповідним рядком УР графи 6).

5. Щоб уникнути у майбутньому запитань з боку податкових органів, рекомендуємо платникові разом із поданням уточнюючого розрахунку та відповідного додатка подати пояснення, які складаються за довільною формою. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання (п. 46.4 ПКУ). Платники ПДВ, які подають податкову звітність в електронній формі, пояснення у довільній формі можуть подати окремо у порядку, визначеному для подання податкової звітності у паперовому вигляді, з дотриманням граничних термінів подання податкової звітності.

ДПСУ — про уточнення ПЗ

У графах уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок відображають усі показники податкової декларації з ПДВ чи тільки ті показники, які уточнюються?

Форма та Порядок заповнення уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.11.2011 р. №1492 (далі — Порядок №1492).

Згідно з п. 1 р. IX Порядку №1492 у графі 4 Уточнюючого розрахунку відображають відповідні показники податкової декларації з податку на додану вартість (далі — декларація) звітного періоду, який виправляється. У разі якщо до декларації за цей звітний період раніше вносилися зміни, у графі 4 проставляють відповідні показники графи 5 останнього Уточнюючого розрахунку, який подавався до декларації звітного (податкового) періоду, що виправляється.

У графі 5 Уточнюючого розрахунку показують відповідні показники з урахуванням виправлення (п. 2 р. IX Порядку №1492).

У графі 6 Уточнюючого розрахунку — суму помилки (абсолютне значення) (п. 3 р. IX Порядку №1492).

Таким чином, в Уточнюючому розрахунку відображають усі заповнені рядки декларації, що уточнюється. До графи 4 Уточнюючого розрахунку переносять показники податкової декларації, що уточнюється; у графі 5 проставляють усі показники декларації з урахуванням виправлених помилок; у графі 6 — абсолютне значення помилки у всіх заповнених в Уточнюючому розрахунку рядках з відповідним знаком (+/-), у разі якщо абсолютне значення дорівнює нулю, то у такій графі у відповідному рядку ставиться «-».

При цьому слід зазначити, що незаповнені рядки у декларації, в Уточнюючому розрахунку у разі подання звітності на паперових носіях відображаються з прочерками, а у разі подання звітності в електронному вигляді — залишаються незаповненими.

Єдина база податкових знань

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру