• Посилання скопійовано

Що нового

Мінсоцполітики нагадує про порядок індексації зарплати

! Роботодавцям, бухгалтерам

Мінсоцполітики нагадує, що нарахування сум індексації відбувається залежно від підвищення заробітної плати.

Так, місяць, у якому відбулося підвищення зарплати, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Зарплата, одержана за цей місяць, не індексується. З наступного за базовим місяця наростаючим підсумком розраховується індекс для проведення подальшої індексації. При цьому сума підвищення зарплати має перевищувати суму індексації, яка мала бути нарахована за відповідний місяць.

Якщо заробітна плата у 2011 — 2012 роках підвищувалася у зв'язку зі зростанням мінімальної зарплати, то право на індексацію не виникає, оскільки індекс споживчих цін у період між переглядом заробітної плати не перевищив порогу індексації.

Щодо премії, то вона є об'єктом індексації, але зміна її розміру не впливає на визначення базового місяця при проведенні індексації.

Лист Мінсоцполітики від 06.08.2012 р. №204/10/136-12


За порушення законодавства про охорону праці допомогу може бути зменшено

! Роботодавцям та працівникам

Виконавча дирекція ФСС НВВ роз'яснила зменшення розміру одноразової допомоги.

У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, ФСС НВВ проводить одноразову виплату потерпілому, сума якої визначається з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за кожен відсоток втрати потерпілим професійної працездатності, але не вище чотирикратного розміру граничної суми зарплати (доходу), з якої справляються внески.

Якщо ж комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що ушкодження здоров'я настало не лише з вини роботодавця, а й унаслідок порушення потерпілим нормативних актів про охорону праці, розмір одноразової допомоги зменшується на підставі висновку цієї комісії, але не більше як на 50%.

Зміна розміру одноразової допомоги у разі смерті потерпілого не передбачена.

Лист виконавчої дирекції ФСС НВВ від 03.05.2012 р. №199-06-2


Затверджено Реєстр великих платників податків на 2013 рік

! Великим платникам податків

ДПСУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2013 рік.

Нагадуємо, що в разі включення платника податків до Реєстру великих платників податків на нього поширюються особливості, визначені ПКУ для цієї категорії платників. Зокрема, після включення до реєстру й отримання повідомлення про це такий платник зобов'язаний стати на облік у спеціалізованому органі ДПС з початку 2013 року. Щодо великих платників податків, які самостійно не стали на облік у спеціалізованому органі ДПС, центральний орган виконавчої влади, який реалізовує державну податкову політику, має право приймати рішення про зміну основного місця обліку та переведення їх на облік до спеціалізованих чи інших органів ДПС.

У разі прийняття рішення про переведення великого платника податків на облік до спеціалізованої державної податкової інспекції чи іншого органу ДПС відповідні податкові органи зобов'язані протягом 20 календарних днів після прийняття такого рішення здійснити взяття на облік/зняття з обліку такого платника податків.

Великий платник податків, щодо якого прийнято рішення про переведення на облік до спеціалізованої ДПI чи іншого органу ДПС, після взяття його на облік за новим місцем обліку зобов'язаний сплачувати податки за попереднім місцем обліку в органах ДПС, а подавати податкову звітність та виконувати інші обов'язки, передбачені ПКУ, за новим місцем обліку.

Наказ ДПСУ від 17.09.2012 р. №837


Особливості проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків

! Роботодавцям та працівникам

Держгірпромнагляд зазначає, що розслідування нещасних випадків, які сталися з фізособою-підприємцем чи особою, що забезпечує себе роботою самостійно та не застрахована в ПФУ як платник ЄСВ, організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку, який утворює комісію у складі не менше 3 осіб.

Комісія повинна обстежити місце настання нещасного випадку, одержати письмові пояснення потерпілого, опитати свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб.

Якщо за результатами роботи комісії зі спеціального розслідування встановлено, що нещасний випадок не підпадає під дію Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, складається акт форми №Н-5, у розділі 3 якого описуються події та підстави, у зв'язку з чим цей випадок не підпадає під дію Порядку. У разі якщо нещасний випадок має невиробничий характер, у розділі 6 комісія робить відповідний висновок та надає свої пропозиції щодо проведення розслідування згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою КМУ від 22.03.2001 р. №270.

Роботодавець, працівником якого є потерпілий, компенсує витрати, пов'язані з діяльністю спеціальної комісії, залучених до її роботи експертів, спеціалістів.

Крім того, Держгірпромнагляд зазначає, що застосування санкцій до фізосіб-підприємців, які не використовують найману працю, за порушення законодавства з питань охорони праці, а також виконання робіт за КВЕД, який не збігається із зазначеним у довідці статистики, не входить до компетенції територіальних органів Держгірпромнагляду.

Лист Держгірпромнагляду від 23.07.2012 р. №6156-10/5.2-10/6/12


Строк реєстрації платників ПДВ — 5 робочих днів

! Платникам ПДВ

Щодо зміненого порядку реєстрації платників податку на додану вартість ДПСУ повідомила:

1) якщо особа, яка провадить оподатковувані операції і відповідно до п. 181.1 ПКУ не є платником ПДВ у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від встановленої зазначеною статтею суми (300000 гривень), вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, така реєстрація здійснюється за її заявою;

2) не є обов'язковими для заповнення рядок розділу 7 реєстраційної заяви платника ПДВ за формою №1-ПДВ щодо обсягу постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ, а також розділи 8 та 9 заяви стосовно даних про статутний капітал (балансову вартість активів) особи;

3) новий строк реєстрації (перереєстрації) платників ПДВ становить 5 робочих днів.

Лист ДПСУ від 12.09.2012 р. №3208/0/71-12/18-3117

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру