• Посилання скопійовано

Роз'яснення щодо порядку іноземного інвестування в Україну

Лист НБУ від 20.06.2012 р. №29-216/6171-6192

Роз'яснення щодо порядку іноземного інвестування в Україну

Суттєво. Векселі не є об'єктом інвестиційної діяльності, тому використання нерезидентами-інвесторами інвестиційних рахунків для здійснення операцій з векселями забороняється.

! Iноземним інвесторам

У зв'язку з численними зверненнями уповноважених банків Національний банк України направляє до відома та керівництва в роботі роз'яснення щодо особливостей здійснення резидентами та нерезидентами операцій з векселями з урахуванням змін, внесених до Закону України «Про інвестиційну діяльність».

Перелік об'єктів, які можуть бути об'єктами інвестиційної діяльності, встановлено статтею 4 вищезгаданого Закону України.

Законом України від 22.12.2011 р. №4218-VI «Про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» (далі — Закон №4218-VI) внесено зміни до зазначеного переліку, згідно з якими об'єктами інвестиційної діяльності можуть бути будь-яке майно, в тому числі основні фонди і оборотні кошти в усіх галузях економіки, цінні папери (крім векселів), цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, інші об'єкти власності, а також майнові права.

Тобто з моменту набрання чинності Законом №4218-VI (з 15 січня 2012 року) векселі не можуть розглядатись як об'єкти інвестиційної діяльності як для резидентів, так і для нерезидентів.

Порядок використання інвестиційних рахунків регулюється Iнструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах1, згідно з якою інвестиційні рахунки призначені виключно для здійснення іноземними інвесторами інвестиційної діяльності в Україні.

1 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. №492 і зареєстрована в Міністерстві юстиції України 17.12.2003 р. за №1172/8493 (зі змінами).

Оскільки векселі не є об'єктом інвестиційної діяльності, використання нерезидентами-інвесторами інвестиційних рахунків для здійснення операцій з векселями забороняється (у тому числі у випадку, коли векселі придбавались до набрання чинності змінами до Закону України «Про інвестиційну діяльність»).

Заступник голови I. СОРКIН

До змісту номеру