• Посилання скопійовано

Щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ (витяг)

Лист ДПI в Святошинському районі м. Києва від 06.05.2011 р. №10352/10/31-031

Щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ (витяг)

Суттєво. Якщо субсидії і трансфертні платежі, що видаються платнику податку — одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», не передбачають компенсації вартості товарів/послуг, що постачаються таким платникам податку, то при їх отриманні об'єкта оподаткування ПДВ не виникає.

! Платникам ПДВ

Державна податкова інспекція у Святошинському районі м. Києва розглянула запит щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ і в межах своїх повноважень повідомляє.

Пунктом 185.1 ст. 185 р. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), визначено, що об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. База оподаткування операції з постачання товарів/послуг відповідно до п. 188.1 ст. 188 р. V ПКУ визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості, до складу якої, зокрема, включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, які передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг. Відповідно до норм Iнструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Державного казначейства України від 25.11.2008 р. №495 (далі — Iнструкція №495), поточні видатки одержувачів бюджетних коштів здійснюються, зокрема, за кодом економічної класифікації видатків бюджету 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)». Пунктом 6 р. I Iнструкції №495 визначено, що: субсидії — усі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов'язані з відшкодуванням збитків державних підприємств; трансфертні платежі — це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу. Таким чином, якщо субсидії і трансфертні платежі, що видаються платнику податку — одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 1310 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)», не передбачають компенсації вартості товарів/послуг, що постачаються таким платникам податку, то при їх отриманні об'єкта оподаткування ПДВ не виникає. Водночас, якщо зазначені кошти надходять до платника податків на виконання програми благоустрою міста, то для цілей оподаткування ПДВ такі кошти слід вважати оплатою (компенсацією) виконаних ним робіт по такому благоустрою, а тому їх сума має бути включена таким платником до бази оподаткування вартості виконаних ними робіт/послуг.

<...>

Заступник начальника інспекції М. IВАНОВ

До змісту номеру