• Посилання скопійовано

Суть справи

Зміни у безготівкових розрахунках
Відповідно до п. 20.1 ПКУ органи ДПС мають право, зокрема, звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, які обслуговують такого платника, на суму податкового боргу або його частини (пп. 20.1.18 ПКУ). Саме з метою забезпечення такого стягнення коштів органами ДПС Нацбанк і затвердив постановою від 30.03.2012 р. №122, яка набрала чинності з 21.06.2012 р., зміни до Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (далі — Iнструкція №22) та Зміни до Iнструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті. Остання стосується здебільшого банківських установ, тому докладніше розгляньмо зміни до першої з названих інструкцій.

Відпустка у платника ЄП — фізособи
Ця стаття буде цікавою для платників єдиного податку першої та другої груп. Адже для таких підприємців нормою п. 295.5 ПКУ передбачено звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Щоправда, за дотримання певних умов.

Облік запасів у довгострокових контрактах
Податковий облік запасів, що використовуються у довгострокових контрактах, ведеться лише з метою обкладення податком на прибуток. Розглянемо особливості обліку запасів, пов'язаного з довгостроковими контрактами.

Ресторанний бізнес: специфіка обліку за П(С)БО
Розглянемо, яким має бути облік у ресторанному закладі у суворій відповідності до П(С)БО. Для цього ми проаналізуємо основну форму організації ресторанного бізнесу, тобто підприємство з трьома взаємодіючими структурними підрозділами — коморою (складом), кухнею (виробництвом) і торговим залом (з барною стійкою, баром, буфетом або роздатковою лінією, а також з ЕККА або комп'ютерно-касовою системою). Таким чином можна зрозуміти економічну специфіку ресторанного бізнесу та адекватно сприйняти відповідні норми бухгалтерського законодавства.

Чим підтвердити витрати на РКО
Бухгалтери дуже часто змушені відображати списання коштів за розрахунково-касове обслуговування тільки на підставі банківської виписки. Та чи правильно це? Свою точку зору ДПСУ висловила у листі від 07.05.2012 р. №7912/6/15-1415 (див. «ДК» №29/2012).

Цінуємо час бухгалтера!
Шановні бухгалтери, компанія «Auto-Invoice» вітає Вас із професійним святом. Дякуємо за Вашу цінну працю і бажаємо завжди гарного настрою та здійснення всіх Ваших бажань!

До змісту номеру