• Посилання скопійовано

Щодо підтвердження суми витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування

Лист Державної податкової служби України від 07.05.2012 р. №7912/6/15-1415

Щодо підтвердження суми витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування

Суттєво. Якщо виписка з банківського рахунка містить зміст операції — витрати на розрахунково-касове обслуговування та суму операції, вона є підтвердженням витрат на оплату послуг банку за умови зазначення у ній обов'язкових реквізитів.

! Суб'єктам господарювання

<...>

Згідно з п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI (далі — Кодекс) для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим цього пункту.

Водночас статтею 1 Закону України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі — Закон) визначено, що первинний документ — це документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення.

Згідно зі статтею 9 Закону первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення. Обов'язкові реквізити первинних документів визначені пунктом 2 статті 9 Закону.

Пунктом 1.37 ст. 1 Закону України від 05.04.2001 р. №2346-III «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» визначено, що розрахунково-касове обслуговування — це послуги, що надаються банком клієнту на підставі відповідного договору, укладеного між ними, які пов'язані з переказом коштів з рахунка (на рахунок) цього клієнта, видачею йому коштів у готівковій формі, а також здійсненням інших операцій, передбачених договорами.

Отже, порядок надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування згідно з законодавством України має бути визначено при укладанні договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування.

Положенням про організацію операційної діяльності у банках України, затвердженим Постановою НБУ від 18.06.2003 р. №254 (далі — Положення №254), визначено перелік первинних документів, які складаються банками залежно від виду операції.

Зокрема, до первинних документів належать касові документи, які є підтвердженням здійснених операцій готівкою, та меморіальні, що використовуються для безготівкових розрахунків, а саме: меморіальні ордери, платіжні доручення, платіжні вимоги-доручення, платіжні вимоги, розрахункові чеки та інші документи (інші платіжні інструменти, що визначаються нормативно-правовими актами Національного банку).

Первинними меморіальними документами, які підтверджують надання банком послуг з розрахунково-касового обслуговування, є меморіальні ордери, платіжні доручення, за умови зазначення в них виду платежу (послуги з розрахунково-касового обслуговування, наданої банком).

Пунктом 5.1 глави 5 Положення №254 визначено, що інформація, що міститься у первинних документах, систематизується в регістрах синтетичного та аналітичного обліку. Запис у регістрах аналітичного обліку здійснюється лише на підставі відповідного санкціонованого первинного документа.

Враховуючи вищезазначене, виписка з особового рахунка клієнта, яка містить зміст операції — послуги з розрахунково-касового обслуговування, наданої банком, та суму операції, за умови зазначення в ній обов'язкових реквізитів, передбачених статтею 9 Закону, може слугувати як документ, що підтверджує суму витрат на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру