• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 06.02.2012 р. №2292/6/23-50.0214

Відповідно до пп. 164.2.11 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається сума надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт та не повернутих у встановлені законодавством строки. Розмір такої суми обчислюється відповідно до п. 170.9 ПКУ.

Коментованим листом ДПСУ нагадує платникам податків, що з 01.01.2011 р. саме ПКУ, а не інший нормативний акт, визначає строки звітування за підзвітними коштами, а також строки повернення отриманих, але не використаних (або за відсутності документального підтвердження факту використання) авансів — такі кошти при цьому отримують назву «надміру витрачені кошти». Щоб дізнатися, які саме строки щодо підзвітних коштів встановлені для тієї чи іншої ситуації, слід звернутися до п. 170.9 ПКУ. Встановлені цим пунктом строки ми наводимо в таблиці.

Спосіб отримання авансу
Строк подання звіту
Строк повернення надміру витрачених коштів
Готівкою із каси До закінчення п'ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:
а) завершує відрядження;
б) завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт
До або під час подання зазначеного звіту
Готівкою з застосуванням платіжних карток (у тому числі корпоративних) До закінчення третього банківського дня після завершення відрядження До закінчення третього банківського дня після завершення відрядження
У безготівковій формі із застосуванням платіжних карток (у тому числі корпоративних) 10 банківських днів після завершення відрядження. Може бути продовжено за рішенням керівника підприємства до 20 банківських днів до з'ясування питання в разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами

Нагадуємо, що згідно з пп. 170.9.2 ПКУ звіт про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, подається за формою, встановленою ДПСУ. Наразі це форма, затверджена наказом ДПСУ від 23.12.2010 р. №996. Також згідно з пп. 170.9.2 ПКУ за наявності надміру витрачених коштів їх сума може бути повернена фізособою або в касу, або на банківський рахунок особи, що їх видала.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру