• Посилання скопійовано

Щодо відображення інформації у додатку ОК

Лист ДПСУ від 23.05.2012 р. №8833/6/15-1315

Щодо відображення інформації у додатку ОК

Суттєво. До додатка ОК податкових декларацій з податку на прибуток необхідно включати лише ті операції з платниками ЄП, які у податковому обліку спричинюють відображення доходів або витрат.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України <...> стосовно відображення у додатку ОК до податкової декларації з податку на прибуток інформації про доходи та витрати контрагентів — платників єдиного податку повідомляє.

Згідно з п. 152.3 ст. 152 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією подають органу державної податкової служби перелік доходів та витрат платника податку в розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені таким контрагентом.

Отже, положення зазначеної норми не визначають обмежень чи конкретизації певних операцій, які можуть не відображатися у додатку ОК податкових декларацій з податку на прибуток.

Водночас звертаємо увагу, що п. 152.3 ст. 152 Кодексу стосується тих доходів і витрат, які нараховуються згідно з правилами податкового обліку, встановленими розділом III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу. А тому до додатка ОК податкових декларацій з податку на прибуток необхідно включати лише ті операції з платниками єдиного податку, які у податковому обліку призводять до відображення доходів або витрат.

Що стосується відповідальності за порушення порядку заповнення додатка ОК податкових декларацій з податку на прибуток, то п. 47.1 ст. 47 Кодексу передбачає, що за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, платники податків та їхні посадові особи несуть відповідальність у порядку, встановленому Кодексом.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру