• Посилання скопійовано

Щодо сплати ЄСВ «єдинниками»

Лист ПФУ від 26.04.2012 p. №201/Д-106

Щодо сплати ЄСВ «єдинниками»

Суттєво. Фізособи — суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами, звільняються від сплати єдиного внеску за себе незалежно від використання ними праці найманих осіб.

! Платникам ЄСВ

Пенсійний фонд України розглянув <...> звернення, яке надійшло під час проведення урядової гарячої лінії, щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування фізичними особами — підприємцями, що використовують працю найманих осіб, які є пенсіонерами за віком або інвалідами, та повідомляє.

Відповідно до частини четвертої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (в редакції Закону України від 07.07.2011 р. №3609-VI) фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, фізичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності, які обрали спрощену систему оподаткування та є пенсіонерами за віком або інвалідами, звільняються від сплати єдиного внеску за себе незалежно від використання ними праці найманих осіб.

Водночас за найманих працівників, у тому числі пенсіонерів за віком або інвалідів, сплата єдиного внеску підприємцями здійснюється на загальних підставах згідно з чинним законодавством.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру