• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 23.05.2012 р. №8833/6/15-1315

У коментованому листі спеціалісти ДПСУ чітко дають зрозуміти, що абзац 2 п. 152.3 ПКУ жодним чином не обмежує та не конкретизує певні операції, які можна не відображати у додатку ОК до декларації з податку на прибуток підприємств1.

Так, податківці наголосили, що до цього додатка повинні потрапити всі доходи і витрати, пов'язані з платниками ЄП.

1 Форму затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213.

При цьому, як зазначають фахівці ДПСУ, п. 152.3 ПКУ стосується лише тих доходів і витрат, які нараховуються згідно з правилами податкового обліку за розділом III ПКУ. Тож до додатка ОК до декларації з податку на прибуток необхідно включати лише ті операції з платниками єдиного податку, які у податковому обліку спричинюють відображення доходів або витрат.

Тож, як ми усі й підозрювали, для заповнення розділу II «Перелік витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку» додатка ОК до декларації з податку на прибутку потрібно уважно проаналізувати реалізований товар (продукцію) щодо контрагентів (постачальників) із числа «єдиноподатників». На жаль, необхідну інформацію для правильного заповнення згаданого додатка отримати зі звичайної аналітики, наприклад за субрахунком 902 «Собівартість реалізованих товарів», у більшості випадків неможливо. Адже, наприклад, витрати на закупівлю різної сировини для виготовлення продукції, придбаної у різних постачальників, один з яких є платником ЄП, потраплять до податкових витрат лише в момент отримання доходу від реалізації (п. 138.4 ПКУ). А отже, не факт, що ми так легко зможемо виокремити із загальної суми витрат (собівартості продукції) витрати за постачальником — платником ЄП. Тому треба буде проводити додаткову вибірку і фактично відображати у додатку ОК до декларації з податку на прибутку лише ту частину витрат щодо контрагента — платника ЄП, яка припадає на звітний період. Решту відображатимемо вже в наступному(-них) періоді(-ах) у момент визнання витрат.

Ну і, звісно, податківці в листі згадали про покарання. Хоча чомусь йдеться про можливість санкції за порушення порядку заповнення додатка ОК до декларацій з податку на прибуток (п. 47.1 ПКУ). А ми зазначимо, що покарання за згаданим пунктом не буде, навіть якщо ви помилково впишете не ті суми доходів і витрат за операціями з «єдиноподатниками». Адже порядку заповнення додатка ОК до декларації з податку на прибуток немає у природі, а отже, нема що й порушувати. При цьому навіть якщо ми допустимо порушення у заповненні додатка ОК (наприклад, не зазначили всіх контрагентів), то ми все ж таки уникнемо покарання, оскільки санкції за такий проступок у ПКУ не передбачено. Щоправда, за таке порушення можливий адміністративний штраф згідно зі ст. 163-1 КпАП1.

1 Кодекс про адміністративні правопорушення України.

А саме: за порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств установленого порядку ведення податкового обліку можуть застосувати санкцію в розмірі від 5 до 10 н. м. д. г. (від 85 до 170 грн). За повторне вчинення порушення протягом року санкція може бути більшою, а саме: від 10 до 15 н. м. д. г. (від 170 до 255 грн). Але такий штраф теж є малоймовірним. Хоча б тому, що взагалі не зрозуміло, що мається на увазі під фразою «установлений законом порядок ведення податкового обліку».

I пам'ятайте, що додаток ОК до декларації з податку на прибуток ? це невід'ємна частина декларації. На це вказує абз. 3 п. 46.1 ПКУ. А отже, якщо ви не подасте такого додатка разом із декларацією, а все ж таки повинні були б, то цілком імовірно, що до вас застосують санкцію за неподання податкової декларації у розмірі 170 грн за кожне таке неподання (п. 120.1 ПКУ). А якщо ви вдруге протягом року порушили вимоги п. 46.1, до вас буде застосовано штраф за таке порушення уже в розмірі 1020 грн за кожне таке неподання. На таку санкцію, зокрема, вказують податківці у підр. 110.31 ЄБПЗ.

Василь БРЮХОВИЦЬКИЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру