• Посилання скопійовано

Про здійснення контролю за експортними операціями (витяг)

Лист НБУ від 19.12.2011 р. №28-313/5530-15227

Про здійснення контролю за експортними операціями (витяг)

Суттєво. Спеціальний рахунок-фактура (акт передачі наданих послуг), який засвідчує надання резидентом консультаційних послуг нерезиденту, може використовуватися уповноваженим банком для здійснення контролю за відповідною експортною операцією.

! Суб'єктам ЗЕД

<...> Порядок здійснення банками контролю за експортними, імпортними операціями на предмет дотримання резидентами законодавчо встановлених строків розрахунків за цими операціями визначений Iнструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями1 (далі — Iнструкція №136).

1 Затверджена постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 р. №136 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 28.05.99 р. за №338/3631 (зі змінами).

Підстави для зняття банками з контролю експортних операцій резидентів наведено в розділах 1 — 2 Iнструкції №136.

Відповідно до пункту 2.1 розділу 2 Iнструкції виручка резидентів підлягає зарахуванню на їх рахунки в банках у строки виплати заборгованостей, зазначені в контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати оформлення ВМД на продукцію, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг, прав інтелектуальної власності) — з моменту підписання акта або іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.

Виходячи з викладеної у запиті інформації, для засвідчення факту надання українською компанією консультаційних послуг нерезиденту використовується спеціальний рахунок-фактура (акт передачі наданих послуг).

Зважаючи на положення пункту 2.1 розділу 2 Iнструкції №136, спеціальний рахунок-фактура (акт передачі наданих послуг), який засвідчує надання резидентом консультаційних послуг нерезиденту, може використовуватися уповноваженим банком для здійснення контролю за відповідною експортною операцією.

Заступник голови Національного банку України I. СОРКIН

До змісту номеру