• Посилання скопійовано

Суть справи

Право на збитки минулих років
Питання, що розглядається в коментованому листі, — все про ті ж «старі» збитки платників податку на прибуток, які виникли станом на 01.01.2011 р. А висновок, який хочеться зробити після прочитання цього листа — здоровий глузд переміг. Наші міркування щодо цієї ситуації читайте далі.

Облік сумнівної заборгованості
На підприємстві обліковується дебіторська заборгованість на 35000 грн за виконаними роботами. Щодо неї закінчився строк позовної давності, і вона була визнана безнадійною. Є і кредиторська заборгованість на 30000 грн у сумі витрат за цими роботами. На цю суму було виписано простий вексель. За кредиторською заборгованістю на сьогодні також минуло 3 роки. Як списати безнадійну дебіторську заборгованість? Чи потрібно коригувати ПК з ПДВ у зв'язку зі списанням безнадійної дебіторської заборгованості? Чи потрібно включати до доходів ті витрати, які раніше відображалися як собівартість виконаних робіт (30000,00 грн кредиторської заборгованості за векселем)? Чи існує строк позовної давності щодо векселя і як вести облік зобов'язань за ним, якщо його оплата є сумнівною?

Податок на прибуток: спрощена декларація
Нормами п. 154.6 ПКУ для певних категорій платників податку на прибуток з цього податку передбачена пільга у вигляді нульової ставки. Постановою КМУ від 15.02.2012 р. №98 затверджено форму декларації з податку на прибуток для таких суб'єктів господарювання.
Проаналізуймо основні нюанси декларації, на які варто звернути увагу вже при першому ознайомленні.

Декларація платника ЄП — юридичної особи
Наказом №1688 затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи. Оскільки порядку заповнення декларації немає, спробуємо викласти свій погляд щодо її складання. Відразу зазначимо — є і запитання без відповідей, тож усе-таки потрібно дочекатися офіційних роз'яснень.

Нарахування роялті
Коментований лист ДПСУ від 12.01.2012 р. №205/6/15-1215 (див. у «ДК» №14/2012) є відповіддю на індивідуальне запитання платника, відповідно до норм п. 52.2 ПКУ. Загальна позиція податкових органів щодо питання роялті висловлена в листі ДПСУ від 03.03.2012 р. №6326/7/15-1217 та Узагальнюючій податковій консультації №122.

Поворотна фінансова допомога у платників ЄП
Як ми вже писали, з 01.01.2012 р. для осіб, що обрали спрощену систему, застосовуються нові правила оподаткування. Зокрема, статтею 292 ПКУ встановлено порядок визначення доходів та їх склад. Розгляньмо обкладення єдиним податком фінансової допомоги, отриманої на поворотній основі.

Вічна тема: реєстрація ПН в ЄРПН
Наш постачальник виписав ПН за авансом 2 лютого, а зареєстрував її лише 24 лютого (тобто після закінчення 20 к. д.). Не знаємо, як йому це вдалося, але квитанцію, що підтверджує реєстрацію ПН в ЄРПН, він отримав. Мало того, ми самі перевірили реєстрацію такої ПН — справді, її зареєстровано. Чи маємо ми право поставити ПК за такою ПН?

Інжиніринг в обліку
Облік послуг інжинірингу завжди викликав чимало запитань у платників податків і був наріжним каменем при податкових перевірках. Через «нематеріальність» послуг інжинірингу та складність доведення, що такі послуги фактично мали місце, вони завжди були і будуть у центрі уваги податківців. Зміни податкового законодавства не додали цим послугам однозначності трактування та прозорості обліку. Водночас практика фінансово-господарської діяльності засвідчує, що попри таку неоднозначність, без послуг інжинірингу часто просто не обійтися.

До змісту номеру