• Посилання скопійовано

Щодо збитків минулих періодів

Лист ДПСУ від 25.01.2012 р. №2517/7/15-1217

Щодо збитків минулих періодів

Суттєво. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками II, II — III кварталів, II — IV кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за I квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

! Платникам податку на прибуток

Державна податкова служба України розглянула лист <...> щодо врахування від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періодів і повідомляє.

Відповідно до пункту 1 розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу (далі — Кодекс) розділ III «Податок на прибуток» набув чинності з 1 квітня 2011 року, який згідно з пунктом 1 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу застосовується під час розрахунків з бюджетом починаючи з доходів і витрат, що отримані і проведені з 1 квітня 2011 року, якщо інше не встановлене цим підрозділом.

Згідно з пунктом 150.1 статті 150 Кодексу, якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

Пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX Кодексу визначено, що пункт 150.1 статті 150 Кодексу застосовується у 2011 році з урахуванням такого:

якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат другого календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

Заступник директора Департаменту оподаткування юридичних осіб Л. ВОРОНЦОВА

До змісту номеру