• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 28.12.2011 р. №10752/7/15-3417-05

Відповідно до пп. «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом обкладення ПДВ є постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України. Тож, щоб визначити, чи підлягають оподаткуванню операції з надання послуг, слід звернутися до ст. 186 ПКУ, за якою визначається місце постачання як товарів, так і послуг. З одного боку, проектні роботи «прив'язані» до об'єкта нерухомості, тобто їх можна віднести до послуг з підготовки та проведення будівельних робіт. I у цьому разі місце їх постачання, визначене за пп. «б» пп. 186.2.2 ПКУ, — це фактичне місцезнаходження нерухомого майна, яке будується.

Проте з іншого боку, певні види проектних робіт є складовими інжинірингу, поняття якого з метою оподаткування наведено у пп. 14.1.85 ПКУ, де зазначено, що це «надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами)». Згадаймо також, що у ст. 1 Закону №6871 також є визначення інжинірингової діяльності у будівництві.

Місцем постачання інжинірингових послуг (відповідно до пп. «в» п. 186.3 ПКУ) вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

Яку норму ПКУ нам слід застосувати при постачанні проектних робіт, розглянемо далі. У зв'язку з цим звертаємо вашу увагу, що у цьому разі маємо керуватися поняттями проектних робіт, наведеними у нормативних актах. Так, відповідно до п. 2 Переліку2 до проектних робіт належать:

— розроблення містобудівної документації;

— архітектурне проектування;

— будівельне проектування та конструювання;

— проектування інженерних мереж і систем;

— розроблення спеціальних розділів проектів;

— технологічне проектування.

Відповідно до п. 1.2 розділу I Ліцензійних умов №473 розроблення містобудівної документації та проектування об'єктів архітектури є складовою госпдіяльності у будівництві, пов'язаної зі створенням об'єктів архітектури, і підлягає ліцензуванню у порядку, визначеному законодавством.

У додатку до Ліцензійних умов за кодом 3.00.00 наведено перелік робіт, які належать до проектування об'єктів архітектури, а за кодом 2.00.00 — види робіт, що належать до розроблення містобудівної документації. Крім того, у п. 2 Порядку, затвердженого наказом Мінрегіонбуду від 16.05.2011 р. №45 (далі — Порядок №45), зазначено, що проектні роботи — «...це роботи, пов'язані зі здійсненням інженерних вишукувань та створенням проектної документації для об'єктів будівництва». А вже визначення проектної документації можна знайти в пп. 11 ч. 1 ст. 1 Закону №30384 — це затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об'ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні, технологічні вирішення, а також кошториси об'єктів будівництва.

1 Закон України від 20.05.99 р. №687-ХIV «Про архітектурну діяльність».

2 Перелік окремих видів проектних та будівельно-монтажних робіт, інженерних вишукувань для будівництва, надання інжинірингових та інших послуг, які потребують відповідної атестації виконавця, затверджений постановою КМУ від 06.04.98 р. №451.

3 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, затверджені наказом Мінрегіонбуду від 27.01.2009 р. №47.

4 Закон України від 17.02.2011 р. №3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності».

Аналогічне визначення проектної документації дається у п. 3 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою КМУ від 01.08.2005 р. №668. Розробляється проектна документація з урахуванням вимог ст. 7 Закону №687, ст. 31 Закону №3038 та ст. 877 ЦКУ.

Як бачимо, якщо проектні роботи належать до конкретного об'єкта будівництва (нерухомості), то застосування пп. «б» пп. 186.2.2 ПКУ при визначенні місця їх постачання є, на нашу думку, цілком виправданим.

Нагадаємо, що розробка проектної документації на будівництво об'єктів здійснюється із дотриманням вимог Порядку №45. А вартість проектно-вишукувальних робіт обчислюється за нормативами з ціноутворення, встановленими ДБН Д.1.1-7-2000 «Правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт для будівництва, що здійснюється на території України», затвердженими наказом Держбуду України від 14 грудня 2000 р. №285.

Наталія КУЦМIДА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру