• Посилання скопійовано

Що нового

Суми матдопомоги, звільнені від обкладення ПДФО, не включаються до витрат

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ зазначає, що платники податку на прибуток підприємств мають право включати до складу податкових витрати на оплату:

1) основної і додаткової зарплати;

2) інших видів заохочень і виплат виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, відшкодувань вартості товарів, робіт, послуг;

3) авторської винагороди та за виконання робіт, послуг згідно з договорами цивільно-правового характеру;

4) у грошовій або натуральній формі, встановлену за домовленістю сторін за умови документального підтвердження відповідних витрат.

Тобто платник податку на прибуток має право включати до складу своїх витрат виплати найманим працівникам, що перебувають у трудових відносинах з таким платником, встановлені за домовленістю сторін. При цьому суми матеріальної допомоги, які звільняються від обкладення ПДФО, не включаються до витрат.

Лист ДПСУ від 07.02.2012 р. №2330/6/15-1215 див. у наступних числах «ДК»


Податкова хоче дозволити розподілити збитки минулих років у деклараціях за 2011 — 2014 рр.

! Платникам податку на прибуток

Мінфін повідомив, що з метою врегулювання проблемних питань, що виникли під час обліку у 2011 р. від'ємного значення об'єкта обкладення податком на прибуток підприємств, податкова розробила проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України».

Зазначеним законопроектом передбачається:

1) право суб'єктів малого підприємництва з валовим доходом за 2010 р. до 1 млн грн та для підприємств, що виробляють продукти харчування соціальної групи, на необмежений облік збитків минулих років у зменшення об'єкта обкладення податком на прибуток;

2) право інших платників на рівномірний у розмірі 25% щороку (протягом 2011 — 2014 рр.) облік збитків минулих років у зменшення об'єкта обкладення податком на прибуток.

Таким чином, ДПС планує змінити норми Податкового кодексу так, щоб платники податків мали право на облік збитків минулих років, що виникли станом на 01.04.2011 р. — дату набрання чинності розділом III «Податок на прибуток підприємств» не відразу, а впродовж 4 років.

Лист Мінфіну від 02.02.2012 р. №31-08130-05-23/2413 див. у «ДК» №14/2012


Підписано закон, що визначає особливості держконтролю за діяльністю «спрощенців»

! Платникам ЄП

Президент підписав закон, яким визначаються особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб — підприємців та юридичних осіб, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Дія цього закону поширюється на:

1) фізосіб-підприємців, які не зареєстровані платниками ПДВ, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»;

2) юросіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку, діяльність яких не віднесена до високого ступеня ризику відповідно до Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Закон України від 23.02.2012 р. №4448-VI
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.03.2012 р. не опублікований),
детальніше читайте в наступних числах «ДК»


Підприємець, який орендує землю під будівлею, обов'язково подає декларацію

! Фізособам-підприємцям

ДПСУ зазначила, що у разі, якщо договір оренди за земельну ділянку державної та комунальної власності оформлено на фізособу-підприємця, такий підприємець подає до органу ДПС за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію з плати за землю. Також СПД повинен сплачувати орендну плату щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Якщо державний акт на право власності за земельну ділянку або договір оренди за земельну ділянку державної та комунальної власності оформлено на фізособу (а не на підприємця), то нарахування сум податку проводять органи ДПС. В такому випадку, фізособі-землекористувачу видаються податкові повідомлення-рішення до 1 липня поточного року. Сплата податку за землю здійснюється протягом 60 днів з дня вручення зазначеного повідомлення-рішення.

Лист ДПСУ від 14.03.2012 р. №7267/7/17-3217 див. у наступних числах «ДК»


Податкова консультація щодо екоподатку застосовується з 01.01.2011 р.

! Платникам екоподатку

Податкова нагадала, що наказом ДПС України від 16.12.2011 р. №258 затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо сплати екологічного податку, який справляється за розміщення побутових відходів (див. «ДК» №5/2012).

Відповідно до цієї консультації платниками екоподатку за розміщення побутових відходів є лише ті суб'єкти господарювання, що розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища або його органів на місцях.

Норми пп. 240.1.3 ПКУ, щодо практичного застосування яких надано консультацію, не змінювалися з моменту набрання ними чинності. Тож консультація застосовується з моменту набрання чинності нормою, щодо практичного застосування якої її надано, тобто з 01.01.2011 р.

Лист ДПСУ від 12.03.2012 р. №7005/7/15-2117


Плата за землю сплачується співвласниками пропорційно до частки кожного

! Юрособам та фізособам

ДПСУ звертає увагу, що оподаткування земельних ділянок спільної сумісної власності здійснюється з урахуванням приписів п. 286.6 ПКУ, а саме: за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно до тієї частини площі будівлі, що перебуває в їхньому користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Тому співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний сплачувати земельний податок пропорційно до тієї частини площі будівлі, що перебуває в їхньому користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

Лист ДПСУ від 13.03.2012 р. №7188/7/17-3217 див. у наступних числах «ДК»


Відмова від відрядження без поважних причин може призвести до звільнення

! Працедавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадав, що відрядження належить до трудових обов'язків працівників. Відмова без поважних причин від виконання таких обов'язків вважається порушенням трудової дисципліни, за яке може бути застосовано дисциплінарне стягнення.

Поряд із цим забороняється направлення вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, у відрядження. Статтею 177 КЗпП України передбачені обмеження, згідно з якими жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, не можуть направлятися у відрядження без їхньої згоди.

Гарантії, встановлені статтями 176 та 177 КЗпП України, поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), прийомних батьків.

Невиконання або неналежне виконання з вини працівника покладених на нього трудових обов'язків є порушенням трудової дисципліни.

Таким чином, якщо працівник після застосування до нього стягнення за необґрунтовану відмову виїхати у відрядження продовжує відмовлятися від виїздів, то на нього може бути накладене стягнення вдруге, в тому числі у вигляді звільнення.

Лист Мінсоцполітики від 14.12.2011 р. №350/06/186-11 див. у наступних числах «ДК»


Мінфін затвердив форми податкових розписок

! Платникам акцизного податку

Мінфін затвердив форми:

1) довідки про цільове використання легких та важких дистилятів як сировини у виробництві етилену;

2) довідки про сплату суми акцизного податку, яка розрахована за ставками на готову продукцію;

3) журналу обліку погашення податкових векселів.

Наказ Мінфіну від 17.02.2012 р. №196
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.03.2012 р. не опублікований)


Нові форми для розподілу і виплати компенсацій сільгосптоваровиробникам

! Переробним підприємствам АПК

Мінагрополітики затвердило:

1) форму Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо живою вагою;

2) Порядок заповнення Розрахунку розподілу суми компенсації між сільськогосподарськими товаровиробниками за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо живою вагою;

3) форму Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо живою вагою;

4) Порядок заповнення Відомості про виплачені суми компенсації сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними переробному підприємству молоко або м'ясо живою вагою.

Наказ Мінагрополітики від 02.03.2012 р. №101
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.03.2012 р. не опублікований)


До яких суб'єктів легкої промисловості застосовуються пільги з податку на прибуток

! Підприємствам легкої промисловості

ДПС зазначила, що у тому разі, якщо платник податку на прибуток — замовник, який є підприємством легкої промисловості, передає сировину іншому суб'єкту господарювання — виробнику для виробництва готової продукції з подальшим переданням або поверненням такої продукції або її частини їх власникові, то від оподаткування звільняється прибуток, отриманий від основної діяльності замовника, з урахуванням п. 21 підрозділу 4 розділу XX ПКУ.

Лист ДПСУ від 07.02.2012 р. №2329/6/15-1215 див. у наступних числах «ДК»


Зміни у Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат

! Роботодавцям

ФСС від НВВ вніс зміни до Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат (постанова правління Фонду від 27.04.2007 р. №24).

Змінами зазначений Порядок приведено у відповідність до нового порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві (постанова КМУ від 30.11.2011 р. №1232).

Для призначення одноразової допомоги та щомісячної страхової виплати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду подається, зокрема, з актом про нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, за формою Н-1 (якщо стався нещасний випадок) висновок за формою Т-1 (якщо такий складався).

Змінами встановлено, що коефіцієнт підвищення страхових виплат у 2012 р. становить 1,176.

Постанова ФСС від НВВ від 01.03.2012 р. №4
чинна з 26.03.2012 р., застосовується з 01.03.2012 р., див. у наступних числах «ДК»


Продовження дозволу на водокористування та поновлення договору оренди

! Водокористувачам, орендарям землі

Частиною 1 ст. 49 Водного кодексу передбачено, що спеціальне водокористування здійснюється на підставі дозволу.

Дозвіл на спеціальне водокористування є документом дозвільного характеру. Процедура продовження дозволу на спеціальне водокористування має дозвільний характер та належить до дозвільної (погоджувальної) процедури.

У разі якщо умови спеціального водокористування залишаються незмінними, термін спеціального водокористування може бути продовжено, про що у дозволі робиться відповідна відмітка.

Для одержання дозволу (переоформлення, видачі дублікатів, анулювання) госпсуб'єкт звертається до держадміністратора в дозвільному центрі, який перевіряє документи, що посвідчують особу заявника, та реєструє заяву і документи, що додаються до неї, у журналі.

Щодо поновлення договору оренди земельної ділянки Мінекономрозвитку нагадує, що після закінчення строку, на який було укладено договір оренди, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі).

Договір оренди земельної ділянки (його поновлення) не є документом дозвільного характеру, тож процедура його поновлення не потребує проходження через дозвільний центр.

Лист Мінекономрозвитку від 20.03.2012 р. №3623-04/10198-08


Встановлено середню вартість санаторно-курортної путівки для виплати компенсацій

! Громадянам

Міністерство соціальної політики встановило розмір середньої вартості санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки і вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

У межах обсягу бюджетних коштів, що виділяються відповідно до Закону про Держбюджет-2012, середню вартість путівки для виплати грошової компенсації встановлено у розмірі 320 грн.

Така грошова компенсація як і вартість самостійного лікування компенсується окремим категоріям громадян, визначеним відповідним Порядком, — інвалідам та ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань та ветеранам праці.

Наказ Мінсоцполітики від 22.02.2012 р. №97
набере чинності з дня опублікування (станом на 27.03.2012 р. не опублікований)


Подання річної звітності про ЄСВ фізособами-СПД на загальній системі оподаткування

! СПД-ФО на загальній системі

ПФУ нагадує, що суми ЄСВ фізособами-СПД, які перебувають на загальній системі оподаткування, обчислюються на підставі даних річних податкових декларацій.

Фізособи-СПД (крім «спрощенців») формують і подають до органів Пенсійного фонду звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за себе і згідно з таблицею 4 додатка 5 до Порядку — за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності .

У графі 2 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума чистого доходу (прибутку), яка заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця» платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців. При цьому сума чистого доходу за рік має відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленого у декларації.

У графі 3 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» платник відображає самостійно певну суму доходу в розрізі кожного місяця відповідного року, в межах максимальної величини.

У графі 4 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Розмір єдиного внеску» зазначається розмір ЄСВ, встановлений законодавством для обов'язкової сплати, — 34,7%, а у разі добровільної участі у загальнообов'язковому соцстрахуванні з тимчасової непрацездатності — 36,6%, у загальнообов'язковому соцстрахуванні від нещасного випадку на виробництві — 36,21%, у всіх видах загальнообов'язкового соцстрахування — 38,11%.

У графі 5 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума нарахованого єдиного внеску» відображається сума, яка визначається як добуток відповідного розміру ЄСВ на суму, зазначену у графі 3 у розрізі кожного місяця.

Лист ПФУ від 29.02.2012 р. №4889/03-30 див. у «ДК» №14/2012


Нещасні випадки з фізособами-підприємцями підприємством не розслідуються

! Підприємствам

Держгірпромнагляд повідомив, що в разі якщо на підприємстві стався нещасний випадок з фізичною особою — підприємцем чи особою, яка працювала за цивільно-правовим договором, то такий нещасний випадок власником підприємства або уповноваженим ним органом не розслідується.

Зазначені нещасні випадки розслідуються або Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань за місцем настання нещасного випадку, або територіальним органом Держгірпромнагляду за місцем настання нещасного випадку (за умови, що потерпілий був застрахований у ПФУ як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

Лист Держгірпромнагляду від 07.03.2012 р. див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру