• Посилання скопійовано

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Лист ПФУ від 29.02.2012 р. №4889/03-30

Щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування

Суттєво. Обчислення сум єдиного внеску фізособами-СПД, які перебувають на загальній системі оподаткування, здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій.

! Фізособам-СПД

Пенсійний фонд України розглянув лист <...> щодо подання річної звітності фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які перебувають на загальній системі оподаткування, і повідомляє.

Пенсійний фонд України розглянув лист від 26.01.2012 р. №8 щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і подання річної звітності фізичними особами — суб'єктами підприємницької діяльності, які перебувають на загальній системі оподаткування, і повідомляє.

Обчислення сум єдиного внеску зазначеними платниками здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій.

Фізичні особи — підприємці, крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, формують і подають до органів Пенсійного фонду звіт згідно з таблицею 1 додатка 5 до Порядку формування і подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. №22-2 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за №1014/18309 (далі — Порядок), за себе і таблицю 4 додатка 5 до Порядку за членів сім'ї, які беруть участь у здійсненні підприємницької діяльності.

У графі 2 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації фізичної особи — підприємця» платник самостійно відображає фактичну суму чистого доходу за себе в розрізі місяців. При цьому сума чистого доходу за рік повинна відповідати сумі чистого оподатковуваного доходу, заявленій у податковій декларації.

У графі 3 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини» платником відображається самостійно визначена сума доходу в розрізі кожного місяця відповідного року в межах максимальної величини.

У графі 4 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Розмір єдиного внеску» зазначається розмір єдиного внеску, встановлений законодавством для обов'язкової сплати, — 34,7%, а в разі добровільної участі в загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні з тимчасової втрати працездатності — 36,6%, у загальнообов'язковому державному соціальному страхуванні від нещасного випадку на виробництві — 36,21%, у всіх видах загальнообов'язкового державного соціального страхування — 38,11%.

У графі 5 таблиці 1 додатка 5 до Порядку «Сума нарахованого єдиного внеску» відображається сума, що визначається як добуток відповідного розміру єдиного внеску на суму, зазначену в графі 3 у розрізі кожного місяця.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру